Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rihanna:

Popstjerna med hardtslående tale: - Du må ikke være rik for å hjelpe andre

Rihanna har fått prestisjepris av Harvard-universitetet. 

STOLT PRISVINNER: Da popstjerna Rihanna mottot Harvards humantiære pris, la hun vekt på at alle, uansett bakgrunn eller økonomiske situasjon, kan hjelpe andre. Du må bare begynne med å hjelpe én. Video: CNN Vis mer

(Dagbladet): Popstjerna Rihanna (29) er kjent for å være en kontroversiell skikkelse, som gjerne krangler i sosiale medier eller skaper furore med sine musikkvideoer.

På tross av litt attitude i ny og ne, er «Bitch Better Have My Money»-sangeren god i hjerterota. Det har det anerkjente universitetet Harvard lagt merke til, og bestemt å berømme. Stjerna er årets mottaker av den såkalte Peter J. Gomes Humanitarian Award, en pris som hvert år går til en person som komiteen mener har gjort noe godt for menneskene på jorda.

Tidligere vinnere av prisen er Malala Yousafzai, Ban Ki-moon og Sharon Stone, men nå føyer altså sangstjerna fra Barbados seg inn i samme rekke.

ORDENES MAKT: Rihanna var klar i sin tale onsdag, da hun mottok Harvards humanitære pris. Foto: NTB scanpix
ORDENES MAKT: Rihanna var klar i sin tale onsdag, da hun mottok Harvards humanitære pris. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun får prisen for sin veldedige innsats vedrørende fronting av helsetilbud og utdannelse i Karibia. Hun har blant annet bygget et eget senter for behandling av brystkreft på Queen Elizabeth-sykehuset i Bridgetown.

- Trenger bare å hjelpe én

Huffington Post er blant mediene som har omtalt saken. Onsdag var hun til stede på skoleområdet for å takke for prisen, etter at flere talere hadde roset hennes innsats opp i skyene.

I sin tale fortalte stjerna blant annet om hvordan hun som liten så på reklamer som oppfordret seere til å donere så lite som 25 cent. At så lite penger kunne bety noe har snudd henne tankene hennes mot veldedige formål.

- Jeg sa til meg selv at «Når jeg vokser opp, og kan bli rik, skal jeg redde barn over hele verden». Jeg visste bare ikke at jeg faktisk kom til å være i en posisjon hvor det var mulig allerede som tenåring, forklarte hun.

LATTERKRAMPE: RIhanna satt ved siden av Allen Counter, direktør for Harvard-stiftelsen, før hun selv holdt tale. Det ble en morsom affære for begge to, som på flere bilder ler godt sammen. Foto: NTB scanpix
LATTERKRAMPE: RIhanna satt ved siden av Allen Counter, direktør for Harvard-stiftelsen, før hun selv holdt tale. Det ble en morsom affære for begge to, som på flere bilder ler godt sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var som 16-åring at hun slo gjennom som artist, med låta «Pon De Replay» i 2005. Foruten å jobbe med bekjempelse av kreft, står hun ansvarlig for en organisasjon som hjelper karibiske studenter som går på skole i USA.

- Alt man trenger å gjøre er å hjelpe én person. Det er for meg en humanitær person. Folk får det til å virke sykt hardt, mann. Sannheten, og det den lille jenta som så de reklamene ikke visste, er at man ikke må være rik for å hjelpe noen, sa hun og fortsatte:

- Man må ikke være berømt, og man må heller ikke ha collage-utdannelse, fortalte popstjerna.

Hun hintet også i slutten av talen til at hun muligens skulle returnere til utdannelse selv en gang i framtida.

Testet seg med prinsen

I desember var det duket for 50-årsjubileet for selvstendigheten på Barbados, der Rihanna avholdt konsert i Bridgetown. I forbindelse med feiringa var også prins Harry på plass i hovedstaden.

I fjor sommer skapte han overskrifter da han testet seg for hiv på direkten, og i forbindelse med verdens aids-dag 1. desember, benyttet prinsen nok en gang anledningen til å teste seg for hiv, ifølge The Guardian.

I motsetning til tidligere, var ikke prins Harry alene, da han denne gang overtalte Rihanna om å teste seg sammen med ham. Målet med initiativet er å hjelpe å bli kvitt stigmaet rundt diagnosen, og for å vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg.

ENGASJERT: Rihanna og prins Harry gjennomførte begge en hiv-test denne uka. Målet er vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg. Foto: NTB Scanpix
ENGASJERT: Rihanna og prins Harry gjennomførte begge en hiv-test denne uka. Målet er vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Telegraph ble situasjonen lattermildt da prins Harry skulle gjennomføre testen, og kom i prat med den lokale hiv-rådgiveren Fabian Sargeant.

- En av mytene jeg har hørt er at kongelige ikke har sex, sa Sargeant, hvorpå prins Harry ga dette svaret i håp om å bytte tema:

- Og at kongelige har blått blod, da eller?

Når testen avleses betyr to blå prikker at man er hiv-positiv, mens en blå prikk er negativ. For ordens skyld kom begge testene tilbake som negative.

RIHANNA SLÅR: Her tenner superstjerna Rihanna på alle pluggene og slår en fan med mikrofonen. Video: Newsflare Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media