Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Portugal vant årets Eurovision Song Contest-finale

Salvador Sobral tok innersvingen på forhåndsfavoritt Italia.

JUBLET OVER SEIEREN: Salvador Sobral fra Portugal, her med søsteren Luísa, reagerte med stor begeistring da resultatet ble klart. Foto: AFP / NTB scanpix
JUBLET OVER SEIEREN: Salvador Sobral fra Portugal, her med søsteren Luísa, reagerte med stor begeistring da resultatet ble klart. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Lørdag kveld, etter uker med forberedelser, dager med sceneprøver og generalprøver, samt to semifinaler, ble det endelig avgjort hvem som er årets vinner av Eurovision Song Contest:

Salvador Sobral og Portugal vant årets finale. Dette er første gang landet tar førsteplassen i ESC, etter å ha deltatt i finalen i musikkonkurransen hele 41 ganger.

- Jeg ønsker å si at vi lever i en verden med bruk-og-kast-musikk, fast food-musikk, musikk uten innhold, og jeg tror dette kan være en seier for musikk, for personer som lager musikk som faktisk betyr noe. Musikk er ikke fyrverkeri, det er følelser, sa 27-åringen i takketalen, ifølge NTB.

  • Se intervju med de norske Jowst-gutta litt lenger ned i saken!

Årets Eurovision-finale ble avsluttet med at Sobral skulle synge vinnerlåta, «Amar Pelos Dois», på ny. Det gjorde han sammen med søsteren sin, Luísa, som har skrevet sangen.

SANG SAMMEN: Luísa og Salvador Sobral kom begge opp på scenen for å synge Portugals aller første vinnerlåt i ESC på nytt etter at årets finale var avgjort i Kiev. Foto: Rolf Klatt/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
SANG SAMMEN: Luísa og Salvador Sobral kom begge opp på scenen for å synge Portugals aller første vinnerlåt i ESC på nytt etter at årets finale var avgjort i Kiev. Foto: Rolf Klatt/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Jowst-Aleksander rør til tårer av Portugal

Ettersom Salvador har slitt med helseproblemer, var det søsteren som steppet inn for ham på samtlige stemmeprøver i Kiev - før han ankom byen i tide til å få med seg generalprøvene til tirsdagens semifinale.

Derfor ble det ekstra sterkt da Luísa overtok mikrofonen etter at Portugals triumf var et faktum. På pressesenteret i Kiev, som var fylt av stadig summing, prat og jubel underveis i finalen, ble det tyst. De få som sa noe, ble hysjet heftig på.

Vokalist Aleksander Walmann, som framførte Norges bidrag sammen med Joakim With Steen (Jowst), sa til Dagbladet etter finalen at han ble rørt av øyeblikket:

- Jeg stod og grein litt da de gjorde den siste gjennomkjøringa, og søstera stod og sang der, det var mye følelser i spill. Det var helt nydelig, all ære til dem, fortalte han.

SKUFFET: Italias Francesco Gabbani lå lenge øverst på bettinglistene, men hadde rast ned på en sjetteplass da avstemningen var ferdig. Foto: AP/ NTB scanpix
SKUFFET: Italias Francesco Gabbani lå lenge øverst på bettinglistene, men hadde rast ned på en sjetteplass da avstemningen var ferdig. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Tok innersvingen på Italia

I timene før finalen, var det Francesco Gabbani fra Italia, deretter Salvador Sobral fra Portugal, så Bulgarias Kristian Kostov, Blanche (eg. Ellie Delvaux) fra Belgia, Ilinca og Alex Florea fra Romania og Sveriges Robin Bengtsson som lå øverst på bettinglistene, i synkende rekkefølge.

Gabbani og «Occidentali's Karma» ble av mange utpekt som det aller sterkeste bidraget i flere uker før finalen, men da avstemningen nærmet seg slutten lå Italia dårlig an. På et tidspunkt lå Italia over 250 poeng bak Portugal.

Morten Thomassen, leder i den norske Melodi Grand Prix-klubben, spådde på forhånd at Italia kom til å vinne - i likhet med Dagbladets «MGP-general» Anders Grønneberg.

- Den fenget ikke, rett og slett, sier Thomassen til Dagbladet om Italias overraskende 6. plass.

ÅRETS VINNER: Portugals Salvador Sobral,  med bidraget «Amar Pelos Dois», parkerte storfavoritt Italia i ESC-finalen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅRETS VINNER: Portugals Salvador Sobral, med bidraget «Amar Pelos Dois», parkerte storfavoritt Italia i ESC-finalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jowst forventet «topp ti»-plassering

Norges håp i finalen, Jowst, lå på 17. plass over oddsfavorittene, rett bak Isaiah Firebrace fra Australia, ifølge ESC Today før finalen. Totalt var det 26 nasjoner som knivet mot hverandre i finalen.

Til slutt ble det en hederlig plassering på Norge - en 10. plass, noe en rekke MGP-eksperter hadde spådd på forhånd. Sveriges Robin Bengtsson tok 5. plass, mens Danmark og Anja Nissen endte på 20. plass.

  • Se hele resultatlista fra ESC-finalen nederst i saken!
Fornøyd: Aleksander Walmann og vokalist Joakim With Steen «JOWST» var storfornøyd med resultatet etter finalen i Eurovision Song Contest i Kiev. Reporter: Hedda Fannemel Espeli. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Joakim With Steen (27) og Aleksander Walmann (31), som deltok under With Steens artistnavn Jowst med låta «Grab The Moment», sa før finalen at de satset på å få en plassering i øverste halvdel - men at de håpet på seier.

- Jeg tror det skal gå kjempebra. «Kjempebra» er relativt. Jeg har trua på at det går an å vinne, men jeg forventer topp ti. Men jeg skal ikke drive og tro for mye, sa With Steen til pressen etter den aller siste generalprøven lørdag ettermiddag.

Morten Thomassen, leder i den norske Melodi Grand Prix-klubben, sa til Dagbladet før finalen at han syntes det var vanskelig å spå Norges plassering.

- Det kan gå alle veier. Det er en moderne låt, så hvis de «moderne» folka sitter og ser på, så kan den gå veldig langt. Topp ti-plassering burde absolutt være innen rekkevidde, mente Thomassen.

SPENT DUO: Vokalist Aleksander Walmann og Joakim With Steen (Jowst) gledet seg til å gi alt i Eurovision Song Contest-finalen i Kiev. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPENT DUO: Vokalist Aleksander Walmann og Joakim With Steen (Jowst) gledet seg til å gi alt i Eurovision Song Contest-finalen i Kiev. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Astrid Foldal, som driver MGP-bloggen «Good Evening Europe» sammen med Guri Idsø Viken, var mer nøktern om Norges sjanser i finalen.

- Det er litt usikkert, jeg tror kanskje ikke vi kommer blant topp ti, men midt på treet, kanskje. Jeg har ikke så veldig store forhåpninger om noe bedre enn det, sa hun til Dagbladet.

I SALEN: ESC-bloggerne Guri Idsø Viken og Astrid Foldal hadde begrensede forventninger på Norges vegne. Foto: Privat
I SALEN: ESC-bloggerne Guri Idsø Viken og Astrid Foldal hadde begrensede forventninger på Norges vegne. Foto: Privat Vis mer

Heller ikke Idsø Viken var sikker på en norsk plassering blant de ti nasjonene med flest poeng i årets ESC-finale.

- Jeg tror kanskje vi ikke når opp dit, for det er veldig mange gode låter i år. Men det er en av de få låtene som appellerer til de som liker et moderne, litt annerledes nummer. Så spørs det jo om de ser på og om de stemmer, men hvis de gjør det, så kanskje.

Jowst tok sjarmøretappe i pressesenteret

Få timer før finalen kunne Joakim With Steen (Jowst) fortelle Dagbladet at han og vokalist Walmann ladet opp til den store kvelden på to helt forskjellige måter:

- Aleksander kjører show når vi er på, og når vi er av så er han på en måte litt «av» også. Han slapper av, prøver å koble av, har på «headset» som reduserer lyden utenfra, og prøver nærmest å meditere fram til neste runde. Før han sakte, men sikkert kommer seg opp igjen, med litt synging, en kopp kaffe, litt godteri, sa 27-åringen fra Trondheim om makkeren.

I ren gledesrus ble Aleksander Walmann så ivrig at bukserompa sprakk da han og Joakim With Steen ble sendt videre fra semifinalen i Eurovision. Vis mer Vis mer

- Hva med deg, hvordan forbereder du deg?

- Jeg liker å holde det gående. Hvis jeg slapper for mye av, så blir jeg trøtt. Nå har jeg nettopp spist, så nå kommer energien på nytt igjen, la han til, før han fortsatte ut i pressesenteret på Kiev International Exhibition Centre.

Der slo han av en prat med ESC-bloggere og fans sammen med Jonas McDonnell, som har skrevet teksten til låta, og delte ut pappversjoner av LED-maska han bruker på scenen.

SJARMOFFENSIV: Joakim With Steen var ute i fans- og presseområdet sammen med  låtskriver Jonas McDonnell (bak t.v.) få timer før Eurovision-finalen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SJARMOFFENSIV: Joakim With Steen var ute i fans- og presseområdet sammen med låtskriver Jonas McDonnell (bak t.v.) få timer før Eurovision-finalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Familien fulgte med fra salen - og fra sofaen

Da Dagbladet besøkte Jowst-gutta på hotellet deres i Kiev før semifinalen, fortalte duoen at de hadde lovet bort finalebilletter til kjente og kjære som nå befinner seg i Kiev.

Blant dem er faren til Joakim With Steen, og flere medlemmer fra familien til samboeren hans, Rita Rybakova. De to ble foreldre like før den norske MGP-finalen i mars, så hun og babyen har fulgt Eurovision-sirkuset fra stua hjemme i Norge.

- De er hjemme, ja. Hun har bestilt ferdigpizza og kjøpt champagne og brus, og skal sitte og følge med sammen med noe venner og familie, sa With Steen til Dagbladet få timer før finaleopptredenen.

TOMMEL OPP: Joakim With Steen og Aleksander Walmann   sammen med faren til førstnevnte, Pål Richard With, før bussavgang til arenaen i Kiev lørdag.  Foto: NRK
TOMMEL OPP: Joakim With Steen og Aleksander Walmann sammen med faren til førstnevnte, Pål Richard With, før bussavgang til arenaen i Kiev lørdag. Foto: NRK Vis mer

«Grab The Moment»-komponisten, som også er blitt kjent som mannen med lysmaska, innrømmet at det var godt å vite at en stor gjeng med kjente og kjære fra Norge kom til å være til stede i salen.

- Jeg kan tenke på samboeren min som sitter hjemme og biter negler, og styrer med babyen, og sitter og er nervøs. Jeg tror generelt at de fleste i min nære familie og vennegjeng er litt mer nervøse enn hva jeg er. For nå har jeg gjort dette så mange ganger de siste dagene, at det føles litt som om jeg bare skal ut der og gjøre én prøve til, forklarte With Steen.