Asap Rocky-rettssaken:

President Trump har sendt gisselekspert til Sverige

Skal overvære rettssaken.

EKSPERT: President Trump har sendt gisseleksperten Robert C. O'Brien fra USA til Sverige for å overvære rettssaken, og for å hjelpe de amerikanske statsborgerne. Her er han fotografert på vei inn i salen. Foto: NTB Scanpix
EKSPERT: President Trump har sendt gisseleksperten Robert C. O'Brien fra USA til Sverige for å overvære rettssaken, og for å hjelpe de amerikanske statsborgerne. Her er han fotografert på vei inn i salen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tirsdag begynte rettssaken mot den amerikanske rapperen Rakim Athelastin Mayers (30), bedre kjent under artistnavnet Asap Rocky, i Stockholm tingrett. Der står han sammen med to andre menn tiltalt for kroppsskade, etter en voldshendelse som fant sted i den svenske hovedstaden den 30. juni i år.

Vil ha dem hjem

Varetektsfengslingen av rapstjerna har ikke gått ubemerket hen, og i internasjonale medier er det blitt skrevet om saken siden dag én. Flere kjendiser har kastet seg på og bedt om at Asap Rocky frifinnes, og også USAs president Donald Trump (73) har engasjert seg.

Nå viser det seg også at han har sendt en gisselekspert fra USA til å overvære rettssaken. Det skriver Aftonbladet.

Det skal være snakk om presidentens egen gisselekspert, Robert C. O'Brien, som er sendt til Stockholm tingrett.

I SVERIGE: Eksperten er på plass i Stockholm tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I SVERIGE: Eksperten er på plass i Stockholm tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Presidenten ba meg om å reise hit for å hjelpe de amerikanske statsborgerne. Vi jobber for å få dem hjem så fort som mulig, sier han til AFP.

Det er president Trump selv som har bedt den amerikanske toppdiplomaten og gisseleksperten om å reise til Sverige i anledning Asap Rockys rettssak.

Han ble utnevnt til gisselekspert av presidenten i mai 2018.

SENDT AV TRUMP: Det er USAs president som har sendt gisseleksperten til Sverige. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SENDT AV TRUMP: Det er USAs president som har sendt gisseleksperten til Sverige. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Han er her for å passe på at de amerikanske statsborgerne har det bra, noe som alltid er høyeste prioritet for oss, sier Ruth Newman, talsperson for den amerikanske ambassaden i Sverige.

Ifølge Aftonbladet ankom O'Brien tingrettens sikkerhetssal tirsdag morgen.

SE TV: I dag startet rettssaken mot den amerikanske artisten «Asap Rocky» i Sverige. Krimespert hos Expressen, Fredrik Sjöshult, forklarer saken. Foto: John Terje Pedersen. Reporter: Mathilde Lea. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Tiltalt for kroppsskade

Hittil i dag har påtalemyndigheten presentert saken, der både videoklipp og SMS-er fra den aktuelle kvelden er blitt presentert for en fullsatt rettssal.

Tidligere i dag ble det kjent at den fornærmede 19-åringen krever 139 700 kroner i erstatning fra de tiltalte, og i løpet av dagen har han vist fram skadene han fikk som følge av hendelsen til dommeren.

Det var 25. juli at den amerikanske rapperen, sammen med to andre, ble tiltalt for kroppsskade etter hendelsen. 30-åringen var i Sverige for å spille på en festival.

Rapperen og de to andre mennene i hans følge ble arrestert i den svenske hovedstaden natt til 3. juli, siktet for grov kroppsskade. Noen dager seinere ble det nedgradert til kroppsskade.

Alle de tre nekter straffskyld, og hevder de handlet i nødverge. Rettssaken vil gå over tre dager, der onsdag er rettsfri dag, og fredag er siste dag. Tiltalen mot mennene har en strafferamme på to år.