Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Presidentenes liv etter Det hvite hus: - Flyttet hjem til milliongjeld og gjengrodd eiendom

Dette gjør USAs tidligere presidenter i dag.

STOR OMVELTNING: Ekspresidentene får blant annet Secret Service-beskyttelse livet ut etter å ha fullført presidentembetet. For noen av dem har møtet med hverdagen vært tøffere enn for andre. Avbildet er ekspresidentene Jimmy Carter, Barack Obama og George W. Bush. Foto: NTB Scanpix
STOR OMVELTNING: Ekspresidentene får blant annet Secret Service-beskyttelse livet ut etter å ha fullført presidentembetet. For noen av dem har møtet med hverdagen vært tøffere enn for andre. Avbildet er ekspresidentene Jimmy Carter, Barack Obama og George W. Bush. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvor går egentlig ferden etter å ha innehatt stillingen som verdens mektigste?

Foruten å få et eget presidentbibliotek, Secret Service-beskyttelse livet ut, og en årlig pensjonsutbetaling langt over amerikansk gjennomsnittslønn, er øvrige frynsegoder tilsynelatende ikke mye å skryte av.

En av dem som har brukt flere måneder på å undersøke livet etter Det hvite hus, er The Atlantic-journalisten Barbara Bradley Hagerty.

Med utgangspunkt i ekspresidenter som forlot sin post i relativt ung alder, kom Hagerty fram til både finurlige, men også oppsiktsvekkende detaljer.

- Tøff landing

Demokraten Jimmy Carter (93) var USAs president fra 1977 til 1981. 93-åringens presidentperiode var imidlertid ingen stor suksess, og ble kraftig svertet som følge av gisselkrisen i Iran i 1979.

«Han reiste hjem og oppdaget at familiebedriften hadde en gjeld på en million dollar.» Barbara Bradley Hagerty, journalist i The Atlantic

Håndteringen av situasjonen - der 66 amerikanere ble holdt som gisler ved ambassaden i Teheran i 444 dager - banet i stor grad veien for republikaneren Ronald Reagan, som vant presidentvalget i 1980.

- Han hadde en tøff landing etter sitt presidentskap, noe som ikke er veldig uvanlig, har Hagerty tidligere uttalt til den amerikanske kringkastingsselskapet PBS.

- Etter å ha tapt mot Ronald Reagan, reiste han hjem til Plains i Georgia, hvor han oppdaget at familiebedriften, som produserte peanøtter, hadde en gjeld på en million dollar. Huset hans hadde også stort behov for oppussing, hvor området rundt boligen var gjengrodd.

IKKE FORBEREDT: Jimmy Carter og kona Rosalynn fikk bo fire år i Det hvite hus. Den nye hverdagen ble en stor omveltning for ekteparet. Foto: NTB Scanpix
IKKE FORBEREDT: Jimmy Carter og kona Rosalynn fikk bo fire år i Det hvite hus. Den nye hverdagen ble en stor omveltning for ekteparet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
GIFT I 71 ÅR: Jimmy og Rosalynn Carter feiret i fjor 70 års bryllupsdag. Paret kjemper fortsatt for fredspolitisk arbeid. Foto: NTB Scanpix
GIFT I 71 ÅR: Jimmy og Rosalynn Carter feiret i fjor 70 års bryllupsdag. Paret kjemper fortsatt for fredspolitisk arbeid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge CNN har Carter erkjent at han og kona Rosalynn (90) ikke hadde lagt noen konkrete planer for framtida, dersom han ikke skulle bli gjenvalgt.

Når dette ikke var tatt høyde for, ble også møtet med den nye hverdagen tøffere enn han kunne forestilt seg.

- Da vi kom hjem, hadde jeg ingen idé om hva jeg skulle gjøre med resten av mitt liv. Jeg var 56 år gammel, en av de yngste overlevende i Det hvite hus.

Fikk kreft

Etter en våkenatt, skulle det imidlertid bli klart for ekspresidenten hva han skulle prioritere å bruke tid på i framtida. Carter var sterkt engasjert i humant og fredspolitisk arbeid verden over, og valgte å stifte organisasjonen Carter Center.

- Det er slik Hagerty beskriver, at Carter kom hjem til dårlige vilkår. Planen var å gjenreise peanøtt-farmen, men så engasjerte han seg raskt i arbeidet med Carter Center, sier professor i amerikansk historie, Ole O. Moen til Dagbladet.

For sitt arbeid med å finne fredelige løsninger i internasjonale konflikter, ble 93-åringen også tildelt Nobels fredspris i 2002.

Selv om Carter engasjerer seg stort i politiske debatter og diskusjoner, har han uttalt at dagene også går til langt mer enn dette. I et tidligere intervju med CBS News har 93-åringen fortalt at hans hobbyer blant annet består av vinproduksjon og oljemaling.

KOM DEG AV TWITTER: Amerikanere, både republikanere og demokrater, forteller hva de vil si til Trump etter 100 dager som president. Video: CNN Vis mer

Sammen med kona har han også via organisasjonen Habitat for Humanity bygget hus for vanskeligstilte familier i årevis.

I 2015 ble Carter imidlertid satt tilbake som følge av leverkreft med spredning, blant annet til hjernen. Etter en operasjon, kunne 93-åringen likevel i desember samme år informere offentligheten om at kreften var borte. Året etter, i juli i fjor, kunne han og kona feire 70 års bryllupsdag.

- Veldig tilbakeholden

George H.W. Bush (93) tiltrådte presidentembetet i 1989, og ble sittende i én periode. Etter valgkampen i 1992 trakk han og kona Barbara seg tilbake til deres hjem i det eksklusive nabolaget Tanglewood i Texas.

Der kan det tilsynelatende virke som om paret har gjort alt for å verne om sitt privatliv.

«Bush senior har verken uttalt seg om sine etterkommere, eller om deres politikk» USA-ekspert Ole O. Moen

- Han har vært veldig, veldig passiv og tilbakeholden. Bush senior har verken uttalt seg om sine etterkommere, eller om deres politikk, forteller Moen.

I 2012 oppsto det urolighet knyttet til ekspresidentens helse. Han ble den gang innlagt på sykehus med feber, som skal ha hatt en sammenheng med en bronkittinfeksjon.

TILBAKETRUKKET LIV: George H.W. Bush og kona Barbara flyttet hjem til Texas da førstnevnte forlot presidentposten. Der lever de et tilsynelatende tilbaketrukket liv. Foto: NTB Scanpix
TILBAKETRUKKET LIV: George H.W. Bush og kona Barbara flyttet hjem til Texas da førstnevnte forlot presidentposten. Der lever de et tilsynelatende tilbaketrukket liv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er ventet at han kommer til å bli utskrevet innen 72 timer. Han har en form for Parkinsons som rammer beina, og krever at han sitter i rullestol, opplyste The Methodist Hospital i en pressemelding.

I seinere offentlige sammenhenger det siste året har Bush senior, som er USAs eldste gjenlevende ekspresident, sittet i rullestol.

Foruten å bli slått til æresridder av Bath-ordenen av dronning Elizabeth, har 93-åringen fått et statsvitenskapelig fakultet oppkalt etter seg. Bush fikk også oppmerksomhet da han inviterte 40 veteraner til fisketur ved sommerhuset i Maine i fjor.

Nylig ga far og sønn Bush i tillegg ut boka «The Last Republicans», hvor duoen blant annet deler sine syn på president Trump.

- Hadde masse gjeld

Bill Clinton (71) var USAs 42. president fra 1993 til 2001. I likhet med Carter, skal hverdagen ha kommet særdeles brått på for 71-åringen og familien.

- Første dagen etter å ha forlatt Det ovale kontor, dro han på en kaffebar i New York, hvor han ble omringet av journalister som stilte ham tunge, politiske spørsmål. Han følte seg naken. Han hadde ikke lenger presseansvarlige til å beskytte ham. Ingenting skjermet ham fra verden utenfor, sier Hagerty.

«Da vi flyttet ut av Det hvite hus, var vi helt blakke.» Hillary Clinton

Samtidig strevde han og kona Hillary med økonomien. Paret hadde vansker for å skrape sammen penger til både hus, gjeld og datterens utdannelse.

- Da vi flyttet ut av Det hvite hus, var vi helt blakke. Men ikke bare det, vi hadde masse gjeld, fortalte Hillary Clinton i et intervju med Diane Sawyer i 2014.

FINT STRØK: Clinton-paret avbildet utenfor sin bolig i 2000 - ett år etter huskjøpet. Den befinner seg i den eksklusive forstaden Chappaqua, New York. Foto: NTB Scanpix
FINT STRØK: Clinton-paret avbildet utenfor sin bolig i 2000 - ett år etter huskjøpet. Den befinner seg i den eksklusive forstaden Chappaqua, New York. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Paret livnærte seg ved å holde foredrag, noe de også tok svimlende summer for å gjøre.

Foruten å ha signert bokkontrakter til mange millioner dollar, har Bill også fokusert på sitt arbeid med Clinton Foundation. I alle store valg etter at han selv gikk av som president, har 71-åringen også vært aktiv for demokratene, hvor man blant annet har sett ham som en tydelig støttespiller i konas politiske karriere.

- Clinton har ofret seg for stiftelsen sin. I tillegg vaket han i bakgrunnen for Hillary under valgkampene. Mange vil nok imidlertid mene at han var mer til hinder enn til fordel for henne i denne sammenheng, sier Moen.

NEDERLAG: Bill Clinton kastet seg flere ganger inn i valgkampanjen til kona Hillary. - Noen vil mene at han var mer til hinder enn til fordel, sier USA-ekspert Ole. O. Moen. Foto: NTB Scanpix
NEDERLAG: Bill Clinton kastet seg flere ganger inn i valgkampanjen til kona Hillary. - Noen vil mene at han var mer til hinder enn til fordel, sier USA-ekspert Ole. O. Moen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om paret hadde pengeproblemer, gikk han og kona mot slutten av hans andre presidentperiode til innkjøp av en villa i den eksklusive forstaden Chappaqua, New York.

Ifølge CNN ble boligen kjøpt i 1999 for den nette sum av 1,7 millioner dollar, og er på drøye 340 kvadratmeter - bestående av elleve rom.

Nylig kjøpte paret også nabohuset for 9,4 millioner kroner. Planen er at boligen skal brukes når øvrig familie gjester dem. Samtidig rapporterer CNN at det vil bli enklere å ivareta sikkerheten til den tidligere presidenten og hans hustru, da de to tomtene befinner seg i enden av en blindgate.

I mai i år ble det for øvrig kjent at Bill Clinton også satser på en ny skjønnlitterær karriere i tida framover.

Egen «man cave»

Da George W. Bush (71) forlot stillingen som USAs president i 2009, flyttet han og kona Laura Lane Bush (71) til hjemtraktene i Dallas, Texas.

Ifølge New York Times kjøpte paret et hus i det fasjonable boligstrøket Preston Hollow, som de seinere valgte å pusse opp.

TOMMEL OPP: George W. Bush og Laura Lane Bush flyttet hjem til Dallas, Texas etter at førstnevnte takket for seg i 2009. Nå lever familien et tilsynelatende tilbaketrukket liv. Foto: NTB Scanpix
TOMMEL OPP: George W. Bush og Laura Lane Bush flyttet hjem til Dallas, Texas etter at førstnevnte takket for seg i 2009. Nå lever familien et tilsynelatende tilbaketrukket liv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Med en størrelse på 790 kvadratmeter er det heller ingen tvil om at det finnes nok boltreplass for dem begge. I boligen skal Bush også ha innredet sin egen «man cave», fylt med bilder og gjenstander fra tiden som president.

I årene etter at 71-åringen forlot Det hvite hus, har han - i motsetning til en rekke andre presidenter - i stor grad unngått offentligheten. Bush måtte i løpet av sine to presidentperioder tåle mye kritikk, blant annet for sin håndtering av krigene i Afghanistan og Irak.

- Elsket å være ferdig

Ifølge journalist Barbara Bradley Hagerty var det en lettelse for Bush da han endelig kunne takke av etter åtte år.

- Bush forteller selv historien om hvordan han, dagen etter å ha forlatt Det hvite hus, befant seg i Crawford, Texas, der han blar i en avis, leser nyhetene, og tenker: «Hva skal vi gjøre med dette?». Så innser han at han ikke trenger å gjøre en ting. Det er ikke lenger hans ansvar.

GOLF-LIDENSKAP: Skal man tro ekspertene, tar George W. Bush livet særdeles med ro. Foruten å være ekstra opptatt av å lese om amerikansk historie, nyter han gjerne en runde på golfbanen i ny og ne. Foto: NTB Scanpix
GOLF-LIDENSKAP: Skal man tro ekspertene, tar George W. Bush livet særdeles med ro. Foruten å være ekstra opptatt av å lese om amerikansk historie, nyter han gjerne en runde på golfbanen i ny og ne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Så han legger fra seg avisa, henter de to hundene sine, og begynner å skrive anekdoter til boka si. Slik jeg har forstått det, elsket han å være ferdig med stresset som hver dag følger med presidentstillingen.

Selv om man går fra en særdeles lukrativ livsstil, er det ingen hemmelighet at ekspresidenter i USA lever godt også etter å ha gitt fra seg stillingen. Oftest som følge av bok-kontrakter og liknende.

Ifølge Business Insider får de rundt 180 000 dollar - rundt 1,3 millioner kroner i årlig pensjon. Dette kommer i tillegg til rundt 200 000 dollar, som skal dekke medisinsk støtte, ansatte, kontor- og reisevirksomhet.

SLAKTES: I videoen ser man den smilende og dansende ekspresidenten, under en minnestund avholdt for de drepte politibetjentene i Dallas. Både Michelle Obama og hans egen kone ser tydelig brydd ut over Bush sin oppførsel. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Forfatteren og professor ved universitetet i Louisville, Gary L. Gregg, har tidligere tatt for seg livet til Bush etter Det hvite hus, hvor han skriver at 71-åringen ikke er fremmed for å spe på denne pensjonen.

«Etter presidentperiodene ble han raskt en del av lokalsamfunnet, hvor han deltok på lokale arrangementer og inviterte til grillfester i hagen sin. Han supplerte inntekten sin ved å holde taler, og var veldig involvert i George W. Bush-instituttet som han var med på å etablere. På fritida gikk det i sykling, å se på basketballkamper, lese om amerikansk historie og å golfe.», skriver Gregg om Bush.

- Kritisert for å være passiv

I januar i fjor måtte Barack Obama (56) gi fra seg stafettpinnen og dermed gikk jobben som verdens mektigste mann til den republikanske hotellmogulen Donald Trump (71).

I den påfølgende tida vendte Obama tilbake til en betydelig mer avslappet og tilbaketrukket hverdag.

TILBAKE TIL HVERDAGEN: Obama-familien fant raskt tilbake til en avslappet hverdag. Dette er også noe ekspresidenten har måttet tåle kritikk for. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE TIL HVERDAGEN: Obama-familien fant raskt tilbake til en avslappet hverdag. Dette er også noe ekspresidenten har måttet tåle kritikk for. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Etter nederlaget i presidentvalget, sto demokratene svakere enn på mange år. Obama hadde hele tiden sagt at han ville være med å gjenreise partiet. Han var imidlertid vært svært passiv i første del av sitt otiumsår, noe han i ettertid er blitt kritisert for, sier Moen.

Sammen med kona Michelle, og deres to døtre, tok familien plass i en langt mindre, men fortsatt fasjonabel bolig, i den eksklusive bydelen Kalorama i Washington DC, bare litt over tre kilometer unna Det hvite hus.

Dro på luksusferie

At jobben som sittende president er tyngre enn de fleste muligens kan forestille seg, ga Barack Obama et tydelig bilde på da han holdt sin siste pressekonferanse.

56-åringen la ikke skjul på at behovet for å ta fullstendig fri, var enormt.

- Jeg har hørt meg selv snakke så pokkers lenge nå, og vil at det skal være stille en stund. Så vil jeg skrive, og tilbringe masse tid med jentene mine, fortalte han, ifølge Washington Post.

JOMFRUØYENE: En video av Barack Obama som står på wakeboard sammen med Richard Branson, går sin seiersgang på nettet. Hvor god balanse har egentlig den tidligere presidenten? Video: JackBrockway/Virgin.com via CNN Vis mer

Like etter at han gikk av som president, tok 56-åringen nemlig med seg familien på en velfortjent, lang ferie til Karibien. Her nøt Obama-paret late dager i luksuriøse omgivelser, på en av paradisøyene til Virgin-gründer og milliardær Richard Branson.

- I første omgang holdt han seg unna offentligheten, og dro blant annet på surfeferie i Stillehavet. Tross alt har han, i likhet med Bill Clinton, likevel vært blant de mest aktive ekspresidentene i offentlig sammenheng, forklarer Moen.

I nyere tid har Barack og kona Michelles fortsatt å engasjere seg i blant annet borgerrettighetsstiftelsen Obama Foundation. I april forklarte Obama også at hans første jobb i tida framover vil være å hjelpe den neste generasjonen til å bli aktive i politikken.

Én måned i forkant av dette, i begynnelsen av mars, ble det også klart at ekteparet skal skrive sine memoarer, og har tegnet bokkontrakt til rekordsum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!