- Presset er vel så stort på gutta, sier kjendisstylist

SIFO-forsker sier det handler om klassetilhørighet.

KJØPEPRESS:  Mads Nymoen (17) Lars Hovland Urfe (17) tror jentene bruker mest penger på klær og vesker. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KJØPEPRESS: Mads Nymoen (17) Lars Hovland Urfe (17) tror jentene bruker mest penger på klær og vesker. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke bare jentene som bruker store summer på vesker og klær.

SIFO-forsker og førsteamanuensis på Høgskolen i Lillehammer Mari Rysst forsker på ungdom og forbruk. Hun sier til Dagbladet at dette er et problem som gjelder begge kjønn.

- Gutter  kan være like opptatt av dyre klær som jenter.  Dette er ikke nødvendigvis et skille som går på kjønn, det går heller på klasse, sier Rysst til Dagbladet.

- Mye press Kjendisstylist og moteekspert Jan Thomas Mørch Husby sier til Dagbladet at han mener det totale presset på merkeklær er større for gutter enn for jentene.

- Presset er vel så stort på guttene, sier han til Dagbladet.

Han mener mange ser på klær og merker som er viktig for å ha tilhørighet, og at det kan være større for gutter enn for jenter.

- I de miljøene hvor det er vanlig med dyre vesker har de også råd til å kjøpe dyre merker til guttene. Det skaper et vel så stort press gutter imellom for å høre til i en gjeng, sier han. 

Klokker til 30 000 Han forteller at det ikke er like vanlig med luksustilbehør, som dyre vesker, men at det totale presset likevel kan bli større på gutta.

Han legger til at dyre klokker også er populære i enkelte ungdomsmiljøer.

- Jeg vil ikke kalle det vanlig, men blant de som har mulighet til å kjøpe ei veske til flerfoldige tusen ser man at de også har mulighet til å kjøpe dyre klokker. Og her snakker vi om klokker til over 30 000 kroner, forteller han. 

Han mener dette er et problem som foreldrene må ta tak i.

- Jeg mener foreldrene må si stopp. De ser ikke ringvirkningene av å kjøpe disse dyre tingene, men konsekvensen er at man forsterker problemet. Mange kjøper dyre ting fordi de føler seg usikre, sier han.

- Speiler foreldre SIFO-forskeren forteller at det ikke er uvanlig at ungdommene speiler foreldrenes forbruk.

- Der hvor man ser at foreldre har et dyrt forbruksmønster vil man gjerne se at ungdommene har det samme, sier Rysst til Dagbladet.

Hun er likevel usikker på hvor utbredt problemet faktisk er.

-  Kjøpepresset varierer fra sted til sted og skole til skole, men i de fleste miljøer er det visse ting og visse aktiviteter det er viktig å ha for å føle seg inkludert.

- Det kan godt hende at media er med på å hause det opp, og at det ikke er så utbredt som det framstilles, sier hun.

- Det blir fort dyrt Dagbladet snakket i går med Lars Hovland (17) og Mads Nymoen Urfe (17) på Foss videregående skole. De har begge skinnvesker til rundt 3000 kroner, og er enige i at de bruker mye penger. De tror likevel at jentene bruker mer en dem.

- Jentene er nok dyrere. Jeg har en søster på tretten, og hun skulle nok gjerne hatt en sånn veske til 9000 kroner, sier Nymoen Urfe til Dagbladet. 

Likevel kommer de fram til at det fort blir dyrt når de selv skal handle klær.

- Når jeg først trenger klær bruker jeg en del. Én skjorte koster fort 1000 kroner, forteller Hovland.

Begge får penger av foreldrene til å kjøpe det de trenger. Hovland har også jobb ved siden av skolen, og sier at han har blitt mer bevisst på hva ting koster etter at han begynte å tjene egne penger.

-SI NEI: Kjendisstylist Jan Thomas Mørch Husby mener foreldre må si nei når barna ber om dyre moteklær og vesker. Her avbildet med sin nye kleskolleksjon. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
-SI NEI: Kjendisstylist Jan Thomas Mørch Husby mener foreldre må si nei når barna ber om dyre moteklær og vesker. Her avbildet med sin nye kleskolleksjon. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer