NYBAKTE FORELDRE: Prinsesse Sofia og Prins Carl Philip ble i dag tidlig foreldre på nytt. Nå har de også avslørt kjønnet på babyen. Foto: NTB Scanpix
NYBAKTE FORELDRE: Prinsesse Sofia og Prins Carl Philip ble i dag tidlig foreldre på nytt. Nå har de også avslørt kjønnet på babyen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Prinsesse Sofia og prins Carl Philip:

Prins Carl Philip avslører kjønnet på babyen

Prins Carl Philip møtte pressen på sykehuset torsdag ettermiddag.

(Dagbladet): I dag kunne det svenske folket juble da prinsesse Sofia (32) og prins Carl Philip (38) av Sverige ønsket sitt andre barn velkommen.

Den hyggelige nyheten melder det svenske kongehuset i en offentlig uttalelse på sin hjemmeside.

«Vi har gleden av å meddele at prinsesse Sofia torsdag den 31. august 2017 klokken 11.24 fikk et friskt og velskapt barn på Danderyds sykehus. Både mor og barn har det bra», står det i meldingen.

Stolt pappa møtte pressen

Torsdag ettermiddag møtte prins Carl Philip pressen utenfor sykehuset, der han avslørte kjønnet på den lille.

- Mamma og lille barnet har det kjempebra, og jeg tror Alexander blir veldig glad for å ha fått en lillebror.

Fødselen skal ifølge prins Carl Philip ha gått fort, og han takket sykehuspersonalet for å ha blitt tatt godt imot.

- Vi er så glade. Han er kjempesøt, og virker som en sjarmerende liten gutt. Vi er veldig glade, sier prinsen til pressen.

Han sier at prinsessen er en fantastisk mamma, og at de har navnet klart men ikke vil avsløre det helt ennå.

STOLT: Prins Carl Philip viste frem størrelsen på den nyfødte sønnen. Foto: NTB Scanpix
STOLT: Prins Carl Philip viste frem størrelsen på den nyfødte sønnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den svenske avisen Expressen skriver torsdag kveld at kong Carl Gustaf (71) og dronning Silvia (73) besøkte det nye barnebarnet på sykehuset.

- Nå har dronningen og jeg et fotballag!, sa kongen til pressen, og la til at babyen var en «velskapt ung mann».

Delte nyheten i mars

Se og Hørs hoffreporter, Caroline Vagle, sier at hun ikke er overrasket over at barnet kom til verden før annonsert termin.

- Den lille var ventet i september, men det er slett ikke uvanlig at man oppgir litt sen termin i kongelige kretser, slik at den høygravide mammaen skal få ro den siste tiden. Nå vet vi at fødselsdagen ble 31. august 2017 – en dag som til nå har vært preget av at det er 20 år siden prinsesse Diana gikk bort på tragisk vis, sier hun til Dagbladet.

Det var i mars nyheten om at prinsessen og prins Carl Philip ventet sitt andre barn sammen kom.

I en pressemelding avslørte paret at de hadde termin i september, og at alt sto bra til med den vordende tobarnsmoren.

Saken fortsetter under bildet.

I OSLO: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip sammen i Oslo tidligere i år, under kong Harald og dronning Sonjas 80 årsfeiring. Foto: NTB Scanpix
I OSLO: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip sammen i Oslo tidligere i år, under kong Harald og dronning Sonjas 80 årsfeiring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi er glade for å kunne fortelle at vi venter barn, et søsken til Prins Alexander (1). Vi ser fram til å ønske et nytt familiemedlem velkommen, sa prins Carl Philip og prinsesse Sofia i pressemeldingen.

19. april i fjor kom deres førstefødte, prins Alexander av Sverige, til verden. Den gang røpet prins Carl Philip at han og Sofia ikke visste kjønnet på babyen før fødselen.

- Det var et valg vi tok tidlig. Vi ville at det skulle være en stor overraskelse, delte den nybakte faren med pressen for snart ett år siden.

Fikk fire navn

Ved en kongelig fødsel vekkes det alltid stor spenning rundt navnet på det lille barnet.

Prins Alexander fikk i sin dåp offisielt fire navn - prins Alexander Erik Hubertus Bertil. Den lille gutten skal imidlertid bare tiltales prins Alexander, fortalte kongen i ekstraordinært statsråd etter fødselen.

Saken fortsetter nedenfor.

FORLOVET: Her forteller prins Carl Philip og prinsesse Sofia om frieriet da de ble forlovet. Video: Expressen Vis mer

- Superfine navn, synes vi! Erik og Bertil var ventet, Alexander og Hubertus var betydelig mer uventet. Men kongebarna fortsetter å gå sin egen vei når det gjelder navn. Kjempemorsomt, sa kongeekspert Johanna Lejon til Se og Hør den gang.

Prinsen har også fått sitt eget hertugdømme, Södermanland, som ligger øst i Svealand.

Prins Alexander ble døpt i Drottningholm slottskirke 9.september 2016. Nesten hele den svenske kongefamilien var på plass for å bivåne handlingen.

Ingen fra det norske eller det danske kongehuset ble invitert til dåpen.

Den vesle prinsen ble døpt i samme dåpskjole som prins Oscar, prinsesse Estelle, prinsesse Leonore og prins Nicolas.

Saken fortsetter under bildet.

DÅP: Prins Alexander av Sverige ble døpt i Drottningholm slottkirke i september i fjor. Foto: NTB Scanpix
DÅP: Prins Alexander av Sverige ble døpt i Drottningholm slottkirke i september i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flyttet hjem til kongeparet

Kjolen ble for første gang brukt av prins Gustaf Adolf i 1906 og i ettertid har flere kongelige barn blitt døpt i den flotte kjolen. Kronprinsesse Victoria, prins Carl Phillip og prinsesse Madeleine er noen av dem.

Den lille prinsen er kong Carl Gustaf og dronning Silvias femte barnebarn, og prins Carl Philip og prinsesse Sofias førstefødte.

Bare uker før prins Alexander kom til verden, flyttet Carl Philip og Sofia i all hemmelighet hjem til kongeparet på Drottningholm slott.

Nesten nøyaktig fire måneder etter at paret giftet seg i Slottskyrkjan i Stocholm, delte de den glade nyheten om familieforøkelsen.

Da prins Carl Philip og prinsesse Sofia skulle ble foreldre for første gang, ble graviditeten offentliggjort i midten av oktober 2015.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 08.06.2013 NYDELIG: Prins Carl Philips kjæreste Sofia Hellqvist strålte i en enkel, fotsid kjole i dus lavendelfarge, som kan minne om kjolen Pippa Middelton bar da Kate og William giftet seg. Video: Scanpix Sverige Vis mer