JUBILANT: 
I dag, 14. november, fyller britenes prins Charles 70 år. Det er ingen underdrivelse at prinsens liv har vært preget av kontrovers. Foto: NTB Scanpix
JUBILANT: I dag, 14. november, fyller britenes prins Charles 70 år. Det er ingen underdrivelse at prinsens liv har vært preget av kontrovers. Foto: NTB ScanpixVis mer

Prins Charles 70 år:

Prins Charles' mørkeste øyeblikk: Hemmelige brev, dødsfall og utroskaps­anklager

Prins Charles' liv har bydd på mange offentlige opp- og nedturer.

I dag hylles prins Charles over hele Storbritannia, i anledning sin 70-årsdag, og det feires med mottakelse og festmiddag på Buckingham Palace.

For å gjøre stas på arveprinsen har Clarence House blant annet valgt å offentliggjøre nye portretter av jubilanten.


SJELDEN SKUE: Hertuginne Kate, prins William, deres barn - prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis, samt prins William, hertuginne Meghan og hertuginne Camilla var alle til stede da det spesielle familiebildet ble tatt. Foto: Chris Jackson / AP, NTB scanpix
SJELDEN SKUE: Hertuginne Kate, prins William, deres barn - prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis, samt prins William, hertuginne Meghan og hertuginne Camilla var alle til stede da det spesielle familiebildet ble tatt. Foto: Chris Jackson / AP, NTB scanpix Vis mer

At det har vært en lang, og tidvis kronglete vei til fylte 70, er ingen underdrivelse.

Det var 14. november i 1948 at Charles Philip Arthur George ble født på Buckingham Palace i London. Han er dronning Elizabeths (92) og prins Philips (97) førstefødte, og bærer blant annet titlene prinsen av Wales, hertugen av Cornwall og hertugen av Rothesay.

NYTT MEDLEM: Et av de første offisielle bildene av prins Charles, sammen med mor Elizabeth, oldemor Mary og bestefar kong George VI. Dette er tatt under dåpen. Foto: NTB Scanpix
NYTT MEDLEM: Et av de første offisielle bildene av prins Charles, sammen med mor Elizabeth, oldemor Mary og bestefar kong George VI. Dette er tatt under dåpen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bedt om å trappe ned

I anledning sin bursdag blir 70-åringen hyllet av sine aller tre nærmeste i BBC-dokumentaren «Prince, Son & Heir: Charles at 70». Både kona Camilla (71), og sønnene William (36) og Harry (34) snakker i varme ordelag om jubilanten. De kommer imidlertid også med en oppfordring, der de ber ham trappe litt ned.

Charles anses nemlig et arbeidsjern uten sidestykke, og jobber til langt på kveld sju dager i uka. Independent er blant dem som har tatt for seg noen av 70-åringens mange engasjementer.

I ung alder var prins Charles imidlertid et stille og følsomt barn, som følte seg både alene og misforstått, ifølge Vanity Fair. Foreldrene var opptatt med sitt, og var mildt sagt lite til stede for prinsen og hans søsken. Historien forteller at da Elizabeth og Philip kom hjem etter å ha vært bortreist i et halvt år, hilste de på fem år gamle Charles med bare et håndtrykk.

Hovedpersonen selv har gått langt i å antyde at foreldrene nærmest aldri var til stede. I Jonathan Dimblebys autoriserte biografi om prins Charles, blir 70-åringen sitert på at «menneskene som oppdro meg, var ikke mine foreldre, men barnepiker ved det britiske kongehuset», ifølge magasinet Town & Country.

Tøff oppvekst

UNG OG USIKKER: Prins Charles avbildet i mars 1968, 19 år gammel. Foto: NTB Scanpix
UNG OG USIKKER: Prins Charles avbildet i mars 1968, 19 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han var ikke spesielt stor og sterk, og interesserte seg ikke for sport, ifølge Vanity Fair. Han likte derimot å lese, tegne og lytte til musikk. Pappa Philip skal angivelig ha vært mindre fornøyd med dette, og sendte sønnen på internatskole allerede som 9-åring. Ifølge flere kongehuseksperter og en rekke biografier ble det fire ulykkelige år full av hjemlengsel, mobbing og ensomhet for Charles. Prinsen selv har også beskrevet sine skoledager i mørke ordelag, ifølge The Telegraph.

Det ble ikke særlig bedre da han som 13-åring ble sendt til Gordonstoun i Skottland - en skole han angivelig har omtalt som både en fengselsstraff og et helvete, ifølge The Telegraph.

Da Charles var 17 år, gikk han to semestre på skole i Australia - en periode som er blitt beskrevet som et vendepunkt i hans liv. Her fikk han følelsen av å være godt likt, og lærte seg å elske naturen.

- Jeg dro dit med en gutt, og kom tilbake med en mann, har representanten for kongehuset som fulgte ham, fortalt, ifølge E! Online.

Lykke og trøbbel

KONGELIG VÆR: Prins Charles var på besøk hos BBC i Skottland i anledning det britiske statskringkasterens 60-årsjubileum. Video: BBC Vis mer Vis mer

Prinsens store ungdomskjærlighet heter, som kjent, Camilla. De møttes på en polokamp på 1970-tallet, og falt pladask for hverandre. Hun hadde imidlertid hatt kjærester før, og var ikke et «godt nok» dronningemne.

Hun giftet seg etter hvert med Tom Parker Bowles, mens Charles satt igjen ulykkelig forelsket.

Med tiden ble kongefamilien engstelig for at tronarvingen ikke skulle finne en å dele livet med. Men så dukket den 13 år yngre Diana beleilig opp. En ung, uskyldig jente fra en fin familie - akkurat hva man ønsket seg for landets framtidige dronning.

Det sies at Charles ble presset til å gifte seg med Diana, men at han skrev i et brev kvelden før bryllupet at «det var det rette for landet og familien».

Ble alenepappa

Bryllupet sto 29. juli 1981. En hel verden lot seg sjarmere av Diana - «folkets prinsesse», og et stilikon av rang.

Hun leverte dessuten akkurat som hun skulle - to sønner på løpende bånd. Men ekteskapet ble aldri en dans på roser, og etter beskyldninger om utroskap og svik ble de to skilt i 1996.

Året etter døde hun på tragisk vis, og Charles ble alenepappa for sønnene William og Harry.

RESTAURERT: British Movietone har restaurert og digitalisert bryllupet mellom Charles og Diana i høy kvalitet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Saken fortsetter under:

Prinsen glemte aldri ungdomskjæresten, og de to skal ha holdt kontakten hele veien. Diana sa jo selv at de var «tre i ekteskapet». Etter at både Charles og Camilla ble skilt på midten av 1990-tallet, fant de tilbake til hverandre som kjærester.

TREKLØVER: Prinsen med sine to sønner kort tid før de mistet sin mor i 1997. Foto: PA / NTB Scanpix
TREKLØVER: Prinsen med sine to sønner kort tid før de mistet sin mor i 1997. Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer

27 hemmelige brev

De måtte imidlertid ta tiden til hjelp for å introdusere forholdet til det britiske folket, og først i 1999 opptrådte de offisielt sammen. I 2005, over 40 år etter at de møttes første gang, ble endelig ringen sluttet.

Selv om alt så ut til å gå på skinner i Charles' privatliv, vekket han rundt denne tida stor oppsikt i internasjonal presse.

SLUTT PÅ SINGELLIVET: I 1999 opptrådte prins Charles med Camilla i offentligheten. Her er prinsen avbildet mens han danser tango med Adriana Vasile i Argentina samme år. Foto: NTB Scanpix
SLUTT PÅ SINGELLIVET: I 1999 opptrådte prins Charles med Camilla i offentligheten. Her er prinsen avbildet mens han danser tango med Adriana Vasile i Argentina samme år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I England som i Norge skal kongefamilien være politisk nøytrale, men mye tydet på at prins Charles hadde forsøkt å påvirke medlemmer av regjeringen. Mellom 2004 og 2005 skrev han 27 hemmelige brev til sju forskjellige statsråder, og i 2012 bestemte en dommer at de skulle offentliggjøres fordi dokumentene var av offentlig interesse, ifølge The Telegraph.

Kort tid etter ble prinsen reddet i siste liten da regjeringsadvokaten Dominic Grieve blokkerte offentliggjøringen av brevene.

Han henviste til at innsyn i brevene på sikt kunne komme til å skade Charles’ muligheter til å utføre sine plikter som konge i landet. Britisk presse, med The Guardian i spissen, varslet at de ville bestride regjeringsadvokatens avgjørelse og ta saken til høyesterett.

I 2015 vant avisa den ti år lange kampen, og myndighetene ble nødt til å levere ut samtlige 27 brev, som inneholder prinsens små og store hjertesaker. The Guardian har naturligvis publisert brevene i sin helhet.

Når Charles nå har fylt 70 år har han blant andre sin store kjærlighet med seg. Men i en alder der de fleste begynner å tenke på pensjonisttilværelsen, venter han fortsatt på å arve rollen han er født til å overta.

FIKK SIN CAMILLA: Prins Charles og Camilla giftet seg i april 2005. Foto: NTB Scanpix
FIKK SIN CAMILLA: Prins Charles og Camilla giftet seg i april 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Aldri før har en tronfølger vært eldre. Hans 92 år gamle mor, later fortsatt til å være svært oppegående og sprek.

Mange har stilt seg spørsmålet om han faktisk noen gang rekker å bli landets konge. I den nye dokumentaren om ham, forteller Charles at han vil endre seg i kongerollen.

Han har nemlig fått kritikk for å blande seg politisk som prins, men svarer kontant når han får spørsmål om han også vil bli en slik konge:

- Jeg er ikke så dum!, sier han ifølge Huffington Post.