Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Harry hedrer Diana med aids-kamp: - Ett av de største problemene vi har

Den briske prinsen fortsetter med morens viktige kampsak. 

TAR OPP MORENS KAMP: Prins Harry har i mange år vært aktiv i kampen mot hiv og aids. Under den internasjonale aids-konferansen i Sør-Afrika hedret han moren, prinsesse Diana, som også var en viktig stemme i kampen. Sir Elton John var også til stede. Foto: EPA/KEVIN SUTHERLAND, NTB scanpix 
TAR OPP MORENS KAMP: Prins Harry har i mange år vært aktiv i kampen mot hiv og aids. Under den internasjonale aids-konferansen i Sør-Afrika hedret han moren, prinsesse Diana, som også var en viktig stemme i kampen. Sir Elton John var også til stede. Foto: EPA/KEVIN SUTHERLAND, NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prins Harry av Wales (31) ble i sin ungdom kjent som en skandaløs skikkelse. Men vill festing ble seinere erstattet blant annet to opphold i Afghanistan. I fjor forlot han militæret, etter ti år med tjeneste.

De siste åra har prinsen, som er sønn av Diana av Wales og prins Charles, markert seg i offentligheten med sitt politiske engasjement. Allerede i 2006 opprettet han den veldedige organisasjonen Sentebale, som fokuserer på barn med hiv og aids.

For bare dager siden sjekket han seg for viruset hiv på direkten, da det britiske kongehuset sendte seansen live på Facebook. 31-åringen tok testen for å hjelpe å bli kvitt stigma rundt sykdommen, og for å vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg.

- Hun holdt ham i hånda

Han har ikke latt det stoppe der. Under den internasjonale aids-konferansen i Durban i Sør-Afrika, dukket prinsen opp på talerstolen. Det med gode ord om sin avdøde mor.

Diana var kjent for sin innsats i kampen mot hiv og aids. Allerede på 80-tallet var hun en sterk stemme i debatten. I 1987 tok hun en aids-syk mann i hånden, noe som var ansett som farlig på den tida.

VIKTIG STEMME: Prinsesse Diana tok flere ganger kontakt med aids-rammede mennesker. Her er hun med syke Wayne Taylor i 1991. Foto: Hans Deryk/AP, NTB scanpix
VIKTIG STEMME: Prinsesse Diana tok flere ganger kontakt med aids-rammede mennesker. Her er hun med syke Wayne Taylor i 1991. Foto: Hans Deryk/AP, NTB scanpix Vis mer

Prinsen fortalte om hendelsen på scenen i Sør-Afrika, ifølge E! Online og CNN.

- Da moren min holdt hånda til en aids-døende mann på sykehuset i Øst-London, kunne ingen tenke seg til at det på bare et kvart århundre ville eksistere behandlinger som gjør at hiv-positive mennesker kan leve gode og sunne liv, sa Harry til de oppmøtte på konferansen.

Sir Elton John, som var en god venn av Diana, talte også på konferansen.

- Må ikke stoppe

Fra scenen utropte Harry at vi ikke må la selvtilfredsstillelsen vår sette en stopper for kampen.

- Vi kan ikke se vekk fra at dette fortsatt er viktig. Selv om vi har gjort store framskritt, er hiv fortsatt ett av de største problemene vi har globalt. 1,1 millioner døde av aids og 2,1 millioner ble smitta i fjor, sa prinsen.

Elton John sa seg enig i prinsens tale, og fortalte fra scenen at unge mennesker til stadighet blir holdt utenfor eller glemmes fordi de er smitta.

- Det må stoppe akkurat her og nå, sa musikeren.

Åpnet senter

I fjor skrev Dagbladet om Harry, da han i november åpnet et senter for barn rammet av sykdommen i Lesotho. Den gang snakket han også om morens kamp.

Fra talerstolen snakket Harry åpent om savnet av sin mor, Diana, og hvordan det å miste henne i så ung alder har etterlatt et tomrom som aldri vil kunne fylles.

- Jeg deler den samme følelsen av et tap som disse barna, i mitt tilfelle tapet av en forelder som forsvant så alt for fort. Jeg, som dem, vet at det alltid vil være et tomrom som aldri kan fylles, sa Harry i sin tale.

Prinsesse Diana døde i 1997, da var prins Harry bare 12 år gammel.

- ET TOMROM SOM ALDRI KAN FYLLES: Under den offisielle åpningen av Mamohato Childern's Centre åpnet prins Harry seg og snakket om savnet av sin mor. Video: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!