Meghan og Harry ble foreldre:

Prins Harry og hertuginne Meghan fikk en gutt

Hertuginne Meghan og prins Harry er blitt foreldre for første gang.

FORELDRE: Hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) er blitt foreldre for første gang. Fødselen begynte tidlig mandag morgen, og ble bekreftet på ettermiddagen. Video: AP Vis mer

Hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) er blitt foreldre for første gang. Fødselen begynte tidlig mandag morgen, og ble bekreftet på ettermiddagen av Sussex Royal på Instagram.

Paret fikk en gutt, skriver de på Instagram. Han kom til verden tidlig mandag morgen, og veide 3,26 kilo. Videre står det i kunngjøringen at mor og barn har det bra, og at de ønsker å takke for hyggelige meldinger. Prins Harry snakket med pressen kort tid etterpå.

- Jeg har ikke vært til stede under mange fødsler, dette er faktisk min første. Det var fantastisk, overveldende og jeg er utrolig stolt av min kone. Som hver far og forelder sier er barnet helt fantastisk, så denne lille krabaten er til å dø for. Jeg er i himmelen, sa han.

NYBAKT FAR: Prins Harry snakket med pressen etter fødselen, og var åpenbart over seg av begeistring for sønnen han akkurat hadde fått. Foto: NTB scanpix
NYBAKT FAR: Prins Harry snakket med pressen etter fødselen, og var åpenbart over seg av begeistring for sønnen han akkurat hadde fått. Foto: NTB scanpix Vis mer

I en offisiell uttalelse kommer det også fram at Doria Ragland, hertuginnens mor, er overlykkelig etter fødselen. Hun er nå sammen med de nybakte foreldrene på Frogmore Cottage. Samtlige medlemmer av kongehuset er informert om fødselen, står det også i uttalelsen.

Det britiske folket er i lykkerus over ankomsten av hertugparets første barn, og i Windsor har den rojale fansen tatt til gatene for å feire den gledelige nyheten.

JUBEL: Rojale fans har tatt til gatene for å feire hertugparets fødsel. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Rojale fans har tatt til gatene for å feire hertugparets fødsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
STOR STAS: Det er tydelig at det britiske folk er i lykkerus over babynyheten. Foto: NTB Scanpix
STOR STAS: Det er tydelig at det britiske folk er i lykkerus over babynyheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere detaljer blir kjent den kommende tida, blant annet babyens navn.

Barnet, som er det fjerde barnebarnet til prins Charles (70) og det åttende oldebarnet til dronning Elizabeth (93), blir nummer sju i rekken til å arve den britiske tronen.

Det var rundt klokka 14.45 norsk tid, mandag 6. mai, de første meldingene kom om at fødselen til Meghan var i gang.

Massiv oppmerksomhet

Det var i oktober i fjor at Kensington Palace, etter flere uker med spekulasjoner, endelig kunne bekrefte at hertugparet ventet sitt første barn sammen.

- Deres kongelige høyheter hertugen og hertuginnen av Sussex er veldig glade over å kunngjøre at hertuginnen av Sussex venter barn våren 2019, het det i pressemeldingen, som ble delt på Instagram.

FØDT: Meghan Markle har født en gutt, og Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller det alle lurer på: Hva skjer nå? Vis mer

Den gledelige nyheten fikk enorm oppmerksomhet verden over, og har vært gjenstand for ytterligere spekulasjoner siden, både hva gjelder kjønn, termindato, navn og andre detaljer.

Meghan og Harry har imidlertid - tradisjonen tro - valgt å holde alle disse detaljene hemmelig for offentligheten.

Clooney forsnakket seg

Derimot kan parets gode venn, skuespillerstjerna George Clooney (58), litt ufrivillig ha røpet terminen, da han tok Meghan i forsvar i februar.

Overfor australske Who, forsvarte han nemlig hertuginnen mot all kritikken som har herjet rundt henne de siste åra, og sammenliknet henne blant annet med avdøde prinsesse Diana.

GODE VENNER: Amal og George Clooney er nære venner av hertugparet, og var derfor selvskrevne gjester i bryllupet deres. FOTO: AP / NTB scanpix
GODE VENNER: Amal og George Clooney er nære venner av hertugparet, og var derfor selvskrevne gjester i bryllupet deres. FOTO: AP / NTB scanpix Vis mer

- Hun er en gravid kvinne, sju måneder på vei, som er blitt forfulgt og jaget på samme måte som Diana ble. Det er historien som gjentar seg.

Både 57-åringen og kona Amal Clooney (41) er nære venner av det britiske hertugparet, og var også selvskrevne gjester under bryllupet deres i mai i fjor.

EVENTYRBRYLLUP: En hel verden fulgte med da prins Harry giftet seg med den amerikanske «Suits»-stjerna Meghan Markle 19. mai i fjor. Foto: AP / NTB scanpix
EVENTYRBRYLLUP: En hel verden fulgte med da prins Harry giftet seg med den amerikanske «Suits»-stjerna Meghan Markle 19. mai i fjor. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Nøye planlagt

Babynyheten kom bare noen måneder etter at den amerikanske skuespilleren Meghan Markle ga sitt «ja» til prins Harry i St. Georges kapell på Windsor slott utenfor London 19. mai i fjor.

Med dette fikk Meghan også tittelen som hertuginnen av Sussex.

Meghan og Harry var i Australia, i forbindelse med sin første offisielle reise utenfor Europa som ektepar, da hoffet slapp nyheten om graviditeten.

Like før reisen deltok de to i bryllupet til prins Harrys kusine, prinsesse Eugenie (29), som giftet seg med Jack Brooksbank (32) 12. oktober. Og nettopp dette skal ha innvirket på timingen av babynyheten.

- Meghan og Harry holdt graviditeten hemmelig fordi de ikke ville ødelegge prinsesse Eugenies store dag. Hadde babynyheten blitt sluppet før helgens kongelige bryllup i England, hadde den stjålet både overskrifter og fokus fra brudeparet, forklarte Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng den gang.

- TJUKK DAME: Da Hertuginne Meghan av Sussex besøkte et eldresenter, kom en av beboerne med en kommentar som har fått mye oppmerksomhet. Video: NTB Vis mer Vis mer

- Det hører med til historien at Eugenie og Jack egentlig skulle gifte seg tidligere, men pent ble bedt om å utsette bryllupet, ettersom Meghan og Harrys bryllup skulle stå 19. mai. Prinsesse Eugenie ventet, og som takk lot Meghan bruden stråle på den store dagen.

- Blir veldig spesielt

Den lille babyen blir altså den sjuende i arverekken til den britiske tronen, etter bestefaren, prins Charles (70), onkelen, prins William (36), søskenbarna, prins George (5), prinsesse Charlotte (4) og prins Louis (1), og pappa, prins Harry.

Mange har gledet seg lenge over den nye kongelige babyen, og blant dem er hertuginne Kate (37), som allerede i november uttrykte glede over sitt kommende tantebarn.

- Det er en så spesiell tid, det å få barn. Og så får George, Charlotte og Louis et søskenbarn også. Det blir veldig spesielt, sa 37-åringen i en sjelden uttalelse, som ble fanget på video.