VIL ØKE FOLKS BEVISSTHET: Her utføres blodprøven for å finne ut om prins Harry har HIV eller ei. Foto: Chris Jackson/PA via AP
VIL ØKE FOLKS BEVISSTHET: Her utføres blodprøven for å finne ut om prins Harry har HIV eller ei. Foto: Chris Jackson/PA via AP Vis mer

Prins Harry testet seg for HIV på direkten: - Jeg er nervøs

Vil  hjelpe å bli kvitt stigmaet rundt sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Torsdag morgen besøkte prins Harry klinikken Burrell Street Sexual Health Centre i London for å teste seg for HIV. Og hele seansen sendte han live på det britiske kongehusets Facebook-side.

31-åringen tok testen for å hjelpe å bli kvitt stigmaet rundt sykdommen, og for å vise hvor enkelt det er for alle å sjekke seg.

Inne på legekontoret har prinsen en liten samtale med legen, Robert Palmer, som forteller at det hele vil være over i løpet av et par minutter. Da vil også prøve-resultatet være klart.

Harry innrømmer at han er litt nervøs.

- Selv om jeg er den personen jeg er og kjenner menneskene jeg oppholder meg sammen med, så er jeg fremdeles nervøs. Det er litt interessant, avslører han.

- Harry normaliserer prosessen

Her kikker Harry gjennom et mikroskop på en prøve av den seksuelt overførbare sykdommen gonoré mens han besøker klinikken.
<div>Foto: REUTERS/Chris Jackson/Pool 
    </div>
Her kikker Harry gjennom et mikroskop på en prøve av den seksuelt overførbare sykdommen gonoré mens han besøker klinikken.
Foto: REUTERS/Chris Jackson/Pool
Vis mer

Legen sier at det er helt normalt å være nervøs og ber ham vaske hendene før de går i gang.

- Hva frykter folk som kommer inn her mest? spør Harry.

- Jeg tror det i hovedsak er uvissheten. Det å ikke vite, svarer Palmer.

Deretter får prins Harry beskjed om å slappe av slik at testen kan bli utført.

- Så rart, det gjorde ikke vondt en gang, sier den sjarmerende rødtoppen.

Når testen avleses betyr to blå prikker at man er HIV-poistiv, mens en blå prikk er negativ.

Harry sin var negativ.

Hiv-kampanje

Prinsen tok HIV-testen foran kameraene for å vise verden og dem som kanskje er smittet uten å vite det, hvor lett det er å gjennomføre på bare et par minutter.

- Jeg synes det er veldig viktig for en person som prins Harry å teste seg fordi det normaliserer prosessen, sier Palmer i videoen.

Neste uke vil Harry fortsette sin HIV-kampanje ved å delta på den internasjonale AIDS-konferansen i Durban i Sør-Afrika.

Her vil han blant annet dele scene med Elton John (69) - som i årevis har donert store summer og jobbet hardt for å øke bevisstheten rundt sykdommen.

Se hele klippet fra prins Harrys HIV-test på det britiske kongehusets Facebook-side her.

Denne saken ble opprinnelig publisert av Seher.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer