Prins Harrys norgesbesøk vekker oppsikt i utlandet

- Dette blir litt rart.

VEKKER OPPSIKT: Prins Harry (34) fikk seg en god overraskelse i en iglo under sitt besøk til Bardufoss forrige uke. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både norske og britiske medier hadde møtt opp i minusgrader og kraftig snøvær da prins Harry (34) besøkte Bardufoss i Troms torsdag.

Den britiske prinsen var i Nord-Norge for å markere at den store arktiske militærøvelsen Exercise Clockwork har vært holdt årlig i 50 år. Ifølge NTB har over 16 000 britiske soldater tatt del i den krevende oppgaven siden 1969, der den siste troppen trener på et motangrep mot en tenkt russisk invasjon.

STORFINT BESØK: Prins Harry tok seg også tid til å hilse på norske soldater da han besøkte Bardufoss torsdag. Foto: NTB Scanpix
STORFINT BESØK: Prins Harry tok seg også tid til å hilse på norske soldater da han besøkte Bardufoss torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prinsen har selv tjenestegjort i ti år for det britiske forsvaret, og både oppførte (og kledde seg) deretter, da han satte beina på norsk jord. Vel gjennomført oppdrag til tross - utenlandske medier har også funnet helt andre ting å skrive hjem om.

Spesiell detalj

Ukebladet People er blant dem som har bitt seg merke i Harrys snartur innom en iglo, som tas i bruk av de britiske soldatene for å søke nødvendig ly.

Og mens Harry poserer for fotografene inni den lille snøhulen, er det riktignok detaljene i bakgrunnen som stjeler oppmerksomheten.

Den britiske troppen hadde nemlig passet på å gjøre det hjemmekoselig for sin prominente gjest, ved å dekorere hulen med bilder av ham og kona, hertuginne Meghan (37).

Prinsen skal ikke ha vært klar over gesten på forhånd, og skal, ifølge People, umiddelbart ha reagert med følgende kommentar:

- Hva? Raringer!

HEMMELIG GEST: De britiske soldatene i Nord-Norge hadde gjort det hjemmekoselig for prins Harry under iglo-besøket. Foto: NTB Scanpix
HEMMELIG GEST: De britiske soldatene i Nord-Norge hadde gjort det hjemmekoselig for prins Harry under iglo-besøket. Foto: NTB Scanpix Vis mer
OPPDAGER SEG SELV: Prins Harry så seg trolig nødt til å snakke om den passende veggpynten. Foto: NTB Scanpix
OPPDAGER SEG SELV: Prins Harry så seg trolig nødt til å snakke om den passende veggpynten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tatt på senga

Harry skal ha fått seg en god latter av overraskelsen, og responderte med en god porsjon humor.

- Hyggelig av dere å invitere meg til deres private - eeeh - helligdom. Det var veldig koselig her, men dette blir litt rart etter hvert.

Bildene som var plassert i igloen for anledningen, var hentet fra Harry og Meghans bryllup i mai i fjor. Prinsen besøkte for øvrig Norge på valentinsdagen, så kanskje det var dette de britiske soldatene hadde i tankene?

At ekteparet tilbrakte dagen hver for seg, og dermed ga blaffen i den noe påtatte tradisjonen, hadde nemlig skapt overskrifter i dagene før norgesbesøket.

Ved siden av iglo-visitten var Harry også med på overrekkelsen av et SeaKing-helikopter, som britene gir det norske forsvaret som takk for at de i 50 år har fått øve med sin helikopterskvadron i Indre Troms.

VENTER BARN: Prins Harry og hertuginne Meghan skal etter planen bli foreldre i april. Foto: NTB Scanpix
VENTER BARN: Prins Harry og hertuginne Meghan skal etter planen bli foreldre i april. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Viktig samarbeid

- På vegne av Forsvaret, Luftforsvaret og Bardufoss flystasjon setter jeg stor pris på denne gaven fra våre nære allierte. Den viser at forholdet mellom våre to nasjoner fortsatt er nært og tett. Deres tilstedeværelse bidrar til den norske målsettingen om økt alliert nærvær i nordområdene, fortalte sjefen for Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland, til NTB.

Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood, pekte også på at samarbeidet er viktig.

Saken fortsetter under.

AFGHANISTAN: Prins Harry snakket åpent ut om sitt Afghanistan-opphold, om forventningene til å bli onkel og om sitt forhold til media. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Samarbeidet mellom det norske og britiske forsvaret er ekstremt viktig, og dagen i dag symboliserer en fortsettelse av samarbeide, forteller han, og understreker at de britiske styrkene har planer om å returnere til Norge hvert år framover for å trene med de norske, meddelte han overfor NRK.

Dette er ikke første gang Harry besøker Norge, slik også Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, påpekte overfor Dagbladet før helga.

«Barsk og muskuløs»

- Prinsen har vært i Norge flere ganger tidligere. Han har også vist sin kone hertuginne Meghan den vakre naturen i nord. I 2017 tilbrakte de noen netter utenfor Tromsø, og målet var å vise Meghan nordlyset. Det er veldig moro at prins Harry er i Norge nå igjen. Den jordnære prinsen har en veldig høy «standing» i hjemme i England, mye fordi han har vært soldat selv og vært med å kjempe side om side med britiske soldater i Afghanistan, sier han.

Han beskriver prinsen som «barsk og muskuløs». Det er ingen hemmelighet at Harry har levd et utagerende liv, men nå har han både stumpet røyken og lagt alkoholen på hylla.

- Prins Harry trener hver eneste dag, for å få tilbake sin gamle soldatkropp, la Stavseng til.

INGEN LYD: Bildene fra før det første intervjuet med Prins Harry og Meghan Markle har ingen lyd, men likevel viser de tydelig kjemien de to i mellom. Video: CNN. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer