Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Harry:

Prins Harrys rørende gest, 20 år etter Dianas død: - Hjelp meg med å holde hennes løfte

Kjemper videre for moras kampsak. 

ENGASJERT: Prins Harry holdt en rørende tale under «Landmine Free 2025»-konferansen tidligere denne uka. Foto: NTB scanpix
ENGASJERT: Prins Harry holdt en rørende tale under «Landmine Free 2025»-konferansen tidligere denne uka. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I sine yngre dager ble prins Harry av Wales (32) forbundet med ville fester og skandaler, men de siste åra har han markert seg i offentligheten med sitt politiske engasjement.

Prinsen, som er sønn av Diana av Wales og prins Charles, har støttet opp mot flere av moras kampsaker, blant annet kampen mot hiv og aids.

Tirsdag deltok 32-åringen under «Landmine Free 2025» - et program som jobber for å forby landminer innen 2025.

Konferansen ble holdt i Kensington Palace, der prinsen selv entret talerstolen på vegne av organisasjonen HALO Trust - verdens eldste og største organisasjon innen minerydding.

- Sårbare mennesker

Under talen hedret Harry sin avdøde mor, og trakk frem viktigheten av arbeidet hun gjorde på 90-tallet for å gjøre verden oppmerksom på faren ved landminer.

I 1997, kun måneder før Diana døde brått, besøkte hun et aktivt minefelt i Angola.

- I de siste månedene av sitt liv, kjempet min mor for å trekke oppmerksomhet til den grusomme virkningen av landminer, sa han ifølge Today.

Han fortalte videre at Diana besøkte land der innbyggerne levde i konstant frykt for at hvert skritt kunne bli deres siste.

- Hun møtte mennesker som fikk livsforvandlende skader som følge av antipersonellminer, hun lyttet til deres historier og hjalp dem med å dele disse med resten av verden, sa Harry i sin tale og fortsatte:

- Diana ble sjokkert og forferdet over virkningen landminer kan ha på utrolig sårbare mennesker og barn. Hun forsto ikke hvorfor flere folk ikke var villig til å hjelpe til med noe som kan føre til så mye lidelse.

KAMPSAK: Prinsesse Diana besøkte et aktivt minefelt i Angola kun måneder før hun døde i 1997. Foto: Pa Photos / NTB scanpix
KAMPSAK: Prinsesse Diana besøkte et aktivt minefelt i Angola kun måneder før hun døde i 1997. Foto: Pa Photos / NTB scanpix Vis mer

- Trenger at vi fortsetter arbeidet

Harry avsluttet talen med å fortelle en historie om to bosniske gutter, Malic og Zarko, som mora møtte kun uker før hun døde.

Begge guttene mistet beina etter å ha tråkket på landminer, forklarte Harry til publikum før han annonserte at begge, som i dag er voksne menn, var til stede i salen.

- Da mora mi sa farvel til Zarko den dagen i august, kun uker før hennes brå bortgang, sa hun at han ikke ville bli glemt. Vær så snill, hjelp meg med å holde hennes løfte overfor Zarko og Malic, og de andre som dem ute i verden, som fremdeles trenger at vi fortsetter arbeidet med å bli kvitt landminer, sa han.

Prins Harry har selv besøkt minefelt i Angola og Mosambik, og jobber tett med veldedighetsorganisasjonen HALO Trust.

I 2015 ble omkring 5000 personer skadet og over 1600 personer drept av landminer eller andre eksplosiver. Over én tredjedel var barn, skriver Telegraph.

Snakket om savnet

I november 2015 åpnet prins Harry et senter for barn rammet hiv og aids i Lesotho. Under åpningen snakket Harry åpent om savnet av sin mor, og hvordan det å miste henne i så ung alder har etterlatt et tomrom som aldri vil kunne fylles.

- Jeg deler den samme følelsen av et tap som disse barna, i mitt tilfelle tapet av en forelder som forsvant så alt for fort. Jeg, som dem, vet at det alltid vil være et tomrom som aldri kan fylles, sa Harry den gang.

Prinsesse Diana døde i en tragisk bilulykke i Paris i 1997, da prins Harry var kun 12 år gammel.

- ET TOMROM SOM ALDRI KAN FYLLES: Under den offisielle åpningen av Mamohato Childern's Centre åpnet prins Harry seg og snakket om savnet av sin mor. Video: Reuters Vis mer