Prins Henrik er død:

Prins Henrik av Danmark er død

Han ble 83 år gammel.

BLE 83 ÅR: Prins Henrik døde seint tirsdag kveld. Her er han sammen med dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix
BLE 83 ÅR: Prins Henrik døde seint tirsdag kveld. Her er han sammen med dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det danske kongehuset opplyser i en pressemelding at prins Henrik av Danmark er død.

- Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, heter det i pressemeldingen.

Til stede var dronning Margrethe og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, opplyser kongehuset.

Reiste hjem for å dø

Prins Henrik ble innlagt på Rigshospitalet i København 28. januar, etter å ha fløyet hjem fra ferie i Egypt samme dag, ifølge Ekstra Bladet. Han ble undersøkt for det kongehuset opplyste var en godartet svulst i venstre lunge.

Fredag ble det kjent at tilstanden hans var blitt verre, noe som førte til at kronprins Frederik avbrøt sitt besøk til vinter-OL i Sør-Korea.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Tirsdag ble dronning Margrethes ektemann utskrevet fra Rigshospitalet og overført til Fredensborg Slott, der han ønsket å tilbringe sin siste tid.

- Prins Henrik har reist hjem for å dø. Han er nå blitt kjørt til Fredensborg Slott, for å tilbringe den siste tiden sammen med familien. Nå har legene tydeligvis gjort det de kan, og prins Henrik har nok også innsett realitetene. Et langt og fargerikt liv går mot slutten. Prinsen har valgt å tilbringe de siste timene hjemme, framfor å dø på et sykehus, sa kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør i anledning prinsens hjemreise. ​

Den påfølgende natta kom beskjeden om at han hadde gått bort. ​

Ekstra Bladet meldte i natt at kronprins Fredrik og prins Joachim forlot Fredensborg Slott i hvert sitt kjøretøy klokka 00.35, om lag en time etter at prins Henrik sovnet inn.

- Henrik sovnet stille inn med sin kone og to sønner rundt seg. Det var nok en fin stund, selv om det samtidig er vondt å miste noen som står nær, sier kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør til Dagbladet.

DØDE TIRSDAG KVELD: - Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, heter det i pressemeldingen fra det danske kongehuset. Video: NTB Vis mer

Tung siste tid

Prinsen har de siste åra slitt med helsa, og etter at han ble diagnostisert som dement, forverret situasjonen seg.

I hele 2017 skapte prins Henrik overskrifter rundt om i Skandinavia. Han kom med flere kontroversielle utsagn om dronning Margrethe (77) og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronningen. Det danske folk vendte prinsen ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg.

I september 2017 kom nyheten som satte årets uttalelser i kontekst - prins Henrik hadde fått påvist demens.

Som følge av diagnosen, trappet han ytterligere ned på sine kongelige opptredener og oppgaver, og det siste året trakk prinsen seg også tilbake fra rampelyset. Pressen valgte også å ta en passiv rolle i møte med ham.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Drømmeromanse

Det var under et middagsselskap i London i 1965 at livet til den kommende prinsen skulle forandres for alltid. Prinsesse Margrethe av Danmark hadde tidligere studert økonomi i byen, og var tilfeldigvis i samme middagsselskap som den unge franskmannen.

Prins Henrik, som opprinnelig vokste opp i Frankrike og Vietnam, ble født Henri de Laborde de Monpezat, og i ung alder var han allerede kjent som litt av en kvinnebedårer​.

Ifølge danske TV 2, som siterer fra prins Henriks selvbiografier «Enegænger - portræt av en prins» og «Skæbnen forplikter», ble den daværende prinsessen plassert ved siden av den franske grevesønnen og diplomaten Henri ved en tilfeldighet.

Dronning Margrethe og prins Henrik giftet seg i Holmen kirke i København 10. juni 1967.

En bemerket prins

Henrik ble altså født som fransk greve, men i Danmark blir man ikke konge fordi man gifter seg med en dronning.

Prinsen har gjentatte ganger uttrykt misnøye over at han ikke har blitt titulert som konge, og 83-åringen har også ved flere anledninger gitt sterkt uttrykk for at han har hatt vanker for å gå tre skritt bak sin kone, og dermed «leve i skyggen av henne». Han har blant annet uttalt at han ikke vil gravlegges sammen med sin kone i Roskilde slottskirke. Om dette vil bli tatt til følge, er foreløpig ikke kjent.

Prinsen har de siste åra sjelden stått ved siden av sin kone i offentlige sammenhenger - heller ikke når det har vært forventet av ham. I 2015 uteble han blant annet fra dronning Margrethes 75- års fødselsdag.

Både Margrethe og prins Henrik har tidligere gitt uttrykk for at de begge hadde håpet på mer tid sammen, bare de og sønnene, før duoen ble pålagt den enorme oppgaven som landets regentpar i 1972.​

Fakta: Prins Henrik av Danmark

  • Født Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrike. Familien kaller seg grever, men deres historiske rett til tittelen blir bestridt.
  • Døde tirsdag 13. februar på Fredensborg Slott på Sjælland. han ble 83 år gammel.
  • Oppvokst Hanoi i Vietnam, som da var fransk koloni, og i Cahors i Frankrike.
  • Snakket fransk, engelsk, kinesisk og vietnamesisk.
  • Ambassadesekretær ved den franske ambassaden i England da han møtte sin kommende kone i 1965.
  • Ble Hans Kongelige Høyhet prins Henrik av Danmark da han 10. juni 1967 giftet seg med daværende kronprinsesse Margrethe av Danmark.
  • Far til kronprins Frederik og prins Joachim.
  • Han ga uttrykk for at en dronnings ektemann i likestillingens navn bør kalles konge.
  • Prinsen varslet i april 2016 at han ikke lenger ønsket tittelen prinsgemal. I nyttårstalen i 2015 opplyste dronningen at ektemannen ville trekke seg fra offentligheten og kun delta i noen få offentlige begivenheter.
  • I fjor høst meldte kongehuset at prinsen lider av demens, og at han trakk seg helt fra offentlige plikter.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer