Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henrik er død:

Prins Henrik får sitt siste ønske oppfylt

– Bryter med all kongelig tradisjon i Danmark.

BLIR GRAVLAGT ETTER EGET ØNSKE: På en pressebriefing onsdag formiddag ble det kjent at prins Henrik blir gravlagt slik han selv ønsket, og ikke ved siden av sin kone, dronning Margrethe. Foto: NTB Scanpix.
BLIR GRAVLAGT ETTER EGET ØNSKE: På en pressebriefing onsdag formiddag ble det kjent at prins Henrik blir gravlagt slik han selv ønsket, og ikke ved siden av sin kone, dronning Margrethe. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlig onsdag morgen kunne det danske kongehuset melde at prins Henrik hadde sovnet stille inn på Fredensborg Slott, kl. 23.18 tirsdag kveld.

Til stede var dronning Margrethe og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim.

Det har lenge vært spekulert i hvor prinsen vil bli gravlagt, etter at han gjentatte ganger har uttalt at han ikke ønsket å gravlegges ved sin kone på ekteparets planlagte gravsted ved Roskilde Domkirke.

Nå viser det seg at prins Henrik får det som han vil.

Skal kremeres

På en pressebrifing onsdag formiddag kunne det danske slottet fortelle at prins Henrik skal kremeres. Halvdelen av prinsens aske skal etter prinsens eget ønske spres over dansk farvann, mens den andre halvdelen av asken skal legges i en urne og senkes i hagen ved Fredensborg slott. Det melder DR.

Det blir et sju dager langt forløp rundt prins Henriks død. Mens dagen i dag er forbeholdt den nærmeste familie, vil kisten i morgen føres fra kongeparets vår-og høstresidens, Fredensborg, til det danske slottet Amalienborg.

Etter en militær seremoni vil kisten fredag bli ført fra Amalienborg til Christiansborg slottskirke. Der vil kisten stå i tre dager inntil en privat bisettelse vil finne sted tirsdag 20. februar klokka 11. Det blir altså ingen statsbegravelse.

DØDE TIRSDAG KVELD: - Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, heter det i pressemeldingen fra det danske kongehuset. Video: NTB Vis mer

- Har hatt tydelige ønsker

Selv om Prinsen har uttalt at det var hans ønske å ikke bli gravlagt ved siden av sin kone ved Roskilde domkirke, har han også uttalt at den endelige avgjørelsen måtte tas av hans kone.

- Det er min kone og ikke meg som kan gjøre noe med den beslutningen, har prinsen tidligere uttalt til danske Se og Hør.

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller til Dagbladet at prins Henriks ønsker rundt bisettelse og endelig gravsted bryter med all kongelig tradisjon i Danmark.

- Asken hans skal spres på havet og senkes i slottshagen på Fredensborg. Dette bryter med all kongelig tradisjon i Danmark, hvor de fleste kongelige er stedt til hvile ved Roskilde Domkirke, forteller Vagle og legger til:

- Prinsen skal heller ikke ha ønsket en stor begravelse, og det er kun den nærmeste familie og noen få andre som skal ta et siste farvel under bisettelsen.

Ville ikke begraves med kona

​Hva som ville skje rent praktisk når prins Henrik først gikk bort, har lenge vært noe uklart.

I sommer bekreftet det danske kongehusets kommunikasjonssjef, Lene Balleby, overfor danske BT at prins Henrik ikke skal begraves ved siden av sin kone på ekteparets planlagte gravsted ved Roskilde Domkirke, slik det egentlig var tenkt.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det er ingen hemmelighet at prinsen i mange år har vært utilfreds med sin rolle og tittel. Prinsens beslutning er en konsekvens av at han ikke er blitt likeverdig behandlet i forhold til sin ektefelle, sa Balleby til avisa.

Men dronningens planer rundt gravplassen har hatt en prislapp på nærmere 30 millioner kroner, og Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng mente derfor i forkant av dødsfallet at det gjensto å se hva som ville skje med de store gravplanene.

- Prinsen har offentlig gått ut og sagt at han ikke vil gravlegges sammen med sin kone i Roskilde slottskirke. Dronning Margrethe har fått støpt en glassarkofag i Tsjekkia, som skal hvile på steinblokker fra Frankrike, Danmark og Grønland. Silhuettene til Henrik og Margrethe er slipt inn i glasset. Det hele har hatt en prislapp på 30 millioner kroner, men etter prins Henriks helomvending er det høyst usikkert hva som vil skje med sarkofagen, forklarte Stavseng.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, slaktet i august Henriks beslutning om å ikke gravlegges ved dronning Margrethe.

- Prins Henrik slutter visst aldri å sjokkere og lage skandale, og setter sin hustru i forlegenhet for all verden, skrev han den gang i en SMS til Dagbladet, og fortsatte:

- I mange hundre år har det vært tradisjon at Danmarks monarker og deres ektefeller begraves sammen i Roskilde domkirke. Margrethe har jo allerede fått utarbeidet tegninger av sarkofagen de skulle ligge i, men nå må hun nok en gang finne seg i at ektemannen sier nei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!