INNLAGT: Prins Henrik er innlagt på sykehus, melder det danske kongehuset. Avbildet er prins Henrik og dronning Margrethe. Foto: NTB Scanpix
INNLAGT: Prins Henrik er innlagt på sykehus, melder det danske kongehuset. Avbildet er prins Henrik og dronning Margrethe. Foto: NTB ScanpixVis mer

Prins Henrik innlagt på sykehus

Det opplyser det danske kongehuset.

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag kom nyheten om at Hans Kongelige Høyhet prins Henrik av Danmark (83) er innlagt på Universitetshospitalet i Århus, det melder det danske kongehuset i en pressemelding.

Årsaken skal være at prinsen får behandling for en infeksjon i beinet.

Ifølge pressemeldingen er det forventet at prinsen blir skrevet ut av sykehuset seinest lørdag, men har grunnet innleggelsen avlyst sin deltakelse i det offisielle programmet de kommende dagene.

Pensjonerte seg

Det var 31. desember 2015 at dronning Margrethe i sin nyttårstale annonserte at prins Henrik skulle gå av med pensjon.

- Min mann har bestemt seg for at tiden er inne til «trappe ned». Eller hvis jeg må si det på vanlig dansk, gå av med pensjon. Fremover vil derfor prinsgemalen kun delta svært begrenset i offisielle arrangementer, som i så mange år har vært en naturlig del av livet hans, fortalte hun, og la videre til:

- Det er hans beslutning. Jeg forstår og respekterer den. Jeg er min mann dypt takknemlig for all støtte, hjelp og inspirasjon han har gitt meg gjennom alle disse årene. Jeg ser frem til å fortsette å ivareta mine oppgaver. Og jeg har stadig min manns støtte, selv om han blir mindre synlig, sa hun ifølge Ekstra Bladet den gang.

Droppet konas bursdag

I 2015 fylte dronning Margrethe av Danmark 75 år. Hvert år blir bursdagen, 16. april, feiret ved at hun hilser til folket fra balkongen på Amalienborg i København.

Hun er til vanlig omringet av hele familien, men dette året manglet det én person: Nemlig ektemannen, prins Henrik.

Offisielt het det at han hadde influensa - men samtidig ble han observert på ferie i Venezia. Det danske slottet bekreftet senere at prins Henrik reiste sydpå.

Det resulterte i oppslag verden over.

- En fargeklatt

Anders Johan Staveng, hoffreporter i Se og Hør, har tidligere uttalt at prins Henrik er en fargeklatt i den danske kongefamilien.

- Han er en motsetning til Margrethe og resten familien, som jo kan oppfattes som litt stive. Han går sine egne veier. Han har for eksempel dukket opp blant beboerne i Christiania og drukket pils, har han sagt til Dagbladet.

Staveng mener at danskene tilgir ham, selv om han tilsynelatende kan virke litt sær, fordi han er en folkelig figur.

- Han har pondus, og han er jo en sjarmerende og artig fyr. Han er veldig godt likt, selv om han er litt sær. Og det tror jeg danskene tilgir ham for.