Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henrik lider av demens

Det opplyser kongehuset i en pressemelding.

SYK: Prins Henrik av Danmark (83), dronning Margrethes ektemann, lider av demens, opplyser kongehuset. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
SYK: Prins Henrik av Danmark (83), dronning Margrethes ektemann, lider av demens, opplyser kongehuset. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danskenes prins Henrik (83), dronning Margrethes ektemann, lider av demens. Det opplyser det danske kongehuset i en pressemelding.

- I forlengelse av et lengre utredningsforløp og seinest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av sensommeren, har et spesialistteam ved Rikshospitalet nå konkludert med at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens, heter det i uttalelsen.

Som en konsekvens av diagnosen vil prinsen framover trappe ytterligere ned på kongelige opptredener og oppgaver, opplyser kongehuset videre. 83-åringen gikk som kjent av med pensjon i 2015, og har vært mindre synlig i offentlig sammenheng de siste åra.

Ber om ro

Dronning Margrethe og kongefamilien ber om at prinsen framover «får den ro situasjonen påkrever».

Demensdiagnosen innebærer at den 83 år gamle prinsens kognitive funksjonsnivå er svekket.

- Omfanget er ifølge Rigshospitalet større enn forventet for prinsens alder og kan ledsages av forandringer i væremåte, reaksjonsmønstre, dømmekraft og følelsesliv. Det kan dermed også påvirke samspillet med omverdenen, skriver kongehuset.

Demens en en sykdom som rammer hjernen. Ifølge nasjonalforeningen for folkehelsen blir hukommelsen gradvis dårligere, man får problemer med språket og enkelte kan bli surrete.

Noen opplever vansker med å orientere seg i hverdagen. Rundt 77 000 nordmenn lider i dag av demens, og det er fryktet at antallet vil doble seg de neste tjuefire åra, ifølge nettstedet.

- Danskene er glade i ham

I midten av august var prins Henrik innlagt på sykehus for andre gang på kort tid. Da opplyste kongehuset at det dreiet seg om en infeksjon i beinet.

Sist vi så prins Henrik offentlig var i prins Nicolais 18-årsdag forrige torsdag. Da var han sammen med dronningen og resten av familien. Prinsen kom til middagen på kongeskipet alene, og dro også alene derfra – uten sin hustru.

- Han virket å være glad. Det er trist for den danske kongefamilien, og jeg regner med at han nå trekker seg tilbake. Han har alltid vært en fargeklatt i den danske kongefamilien, og skapte liv og røre. Danskene er glade i ham, og jeg tror de vil savne ham, forteller Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, til Dagbladet.

- Forklarer mye

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, synes det er trist å høre at Henrik lider av demens.

- Vi er nok mange som en stund har ant det har vært noe, og dette forklarer jo mye av det som har skjedd de siste ukene og månedene. Det forklarer også måten sønnene Frederik og Joachim har uttalt seg om sin far den siste tida. Mine tanker går selvsagt til prins Henrik i en vond og vanskelig tid - og ikke minst til dronning Margrethe, som nok lenge har vært opptatt av å skjerme og å beskytte sin kjære ektemann, sier Totland.

Prins Henrik har skapt en rekke kontroversielle overskrifter den siste tida, og vekket spesielt oppsikt da han gikk ut og sa at han ikke ønsker å bli begravet ved siden av sin kone - med mindre hun gjør ham til konge eller kongegemal.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

- Hvis hun vil ha meg begravd sammen med seg, må hun gjøre meg til kongegemal. Jeg er likegyldig, sa han til danske Se og Hør tidlig i august.

Ved flere anledninger har nemlig den pensjonerte prinsgemalen uttrykt stor misnøye over å aldri bli titulert som konge, fordi han er inngiftet i kongefamilien - og hengt med geipen over å måtte leve «i skyggen av sin kone».

- Alle dronninger i historien har gjort sine menn til konger. Hvorfor skal jeg være under min kone, uttalte han til nederlandsk tv i 2014.

Nytt stikk

Prins Henrik påpekte også misnøyen da han dukket opp i 18-årsdagen til prins Nikolai for én uke siden.

- Det har vært en meget god aften med alle barnebarna. Med bestemor og bestefar. Bestefar spiller en rolle likevel, selv om noen ønsker at han ikke skal spille noen rolle i Danmark. Bestefarrollen er viktig. Meget viktig, sa prins Henrik til Billed Bladet, ifølge Ekstra Bladet.

Prins Henriks seineste utsagn kom bare noen dager etter at en undersøkelse, gjort av Wilke for Jyllands-Posten, viste at 63,7 prosent av den danske befolkningen mener at prinsen ikke skal motta kongefamiliens apanasje.

Helt siden han giftet seg med dronningen i 1967, har han nemlig levd godt av pengene, som inntil nylig lå på åtte millioner danske kroner i året.

Forrige uke meldte Ekstra Bladet at kongefamilien fra og med neste år vil motta mer penger - også prins Henrik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!