Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henrik:

Prins Henrik og dronning Margrethe viste seg sammen for første gang siden prinsen sjokkerte: - Jeg er veldig glad for å være her

Dronningen og prinsen dro sammen på konsert.

DRO PÅ KONSERT: Prins Henrik og dronning Margrethe dro sammen på konsert i Frankrike, etter den mye omtalte uttalelsen fra prinsen. Foto: Dan Mariegaard
DRO PÅ KONSERT: Prins Henrik og dronning Margrethe dro sammen på konsert i Frankrike, etter den mye omtalte uttalelsen fra prinsen. Foto: Dan Mariegaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prins Henrik (83) av Danmark har den siste uka skapt overskrifter i internasjonale medier, etter at han uttalte at han ikke ønsker å gravlegges sammen med sin kone, dronning Margrethe (77).

Deres sønn, kronprins Frederik (49) har i ettertid uttalt at han er svært lei seg over farens beslutning.

Dronningen og prinsen har holdt lav profil den siste tida, men torsdag viste de seg sammen for første gang siden Henrik sjokkerte.

Paret reiste sammen fra slottet Château de Cayx, da de skulle på konsert for å høre på akustisk sang og gitar.

- Får ikke respekt

Til tross for en noe spesiell uke for det danske kongehuset, skal humøret blant 83-åringen og dronningen ha vært svært godt, ifølge danske Se og Hør.

- Jeg er veldig glad for å være her, sa prinsen da han ankom kirken i den lille franske middelalderbyen, Saint-Vincent-Rive-d'Olt, som ligger omtrent fem kilometer fra prinsens slott, skriver nettstedet.

Da bladet møtte prinsen sist helg, uttalte han blant annet han ikke ble møtt med respekt fra kona.

- Min kone gir meg ikke den respekten som en alminnelig kone skal gi sin ektemann.

- Jeg synes det er henne som har sviktet meg litt, fortsetter han.

LYKKELIGERE TIDER: Kronprins Frederik sammen med sin kone Mary og foreldrene, før den siste tids kontroverser. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIGERE TIDER: Kronprins Frederik sammen med sin kone Mary og foreldrene, før den siste tids kontroverser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Likevel legger ikke prinsen skjul på at han har det godt sammen med dronningen, men at han ikke kan akseptere at han ikke er likestilt med sin ektefelle.

At prinsen ikke ønsker å begraves sammen med dronningen, med mindre hun gjør ham til konge eller kongegemal har skapt reaksjoner i internasjonale medier.

Henrik har i ettertid innrømt at det er opp til hans kone, om de to skal gravlegges sammen eller ikke.

- Det er min kone og ikke meg som kan gjøre noe med den beslutningen, sa prinsen til danske Se og Hør tidligere denne uka.

Ikke tilfreds

Bakgrunnen for prinsens valg, skal ha vært at han ikke er tilfreds med prinsetittelen og han har ved gjentatte anledninger uttrykt sin misnøye overfor sin gitte tittel.

Det var i 2002 at prins Henrik først ga uttrykk for at han ikke likte prinsetittelen. Den gang raste debatten i Danmark om hvorvidt prinsen var utakknemlig, eller om det danske kongehuset ikke hadde gjort nok for å ta ham inn i varmen.

Ifølge Henrik selv, er det kun én måte å få han til å endre beslutningen sin.

- Hvis hun vil ha meg begravd sammen med henne, må hun gjøre meg til kongegemal, sa prinsen, og fortsatte:

- Jeg er likegyldig, forklarer han og sier at det ikke er noen grunn til at han ikke kan bære tittelen som kongegemal.

- Det er ikke en kvinne som skal bestemme alt. Jeg stiller på lik linje med den personen jeg er gift med. Når hun er dronning, kan hun gjøre meg til kongegemal, sa han.

Saken fortsetter nedenfor.

Slaktet avgjørelsen

Etter at prinsen valgte å gå av som pensjonist i 2015, besluttet kongehuset å fastholde hans fyrstelige apanasje, noe som i ettertid er blitt kritisert fra flere hold.

I praksis har ikke 83-åringen noen egen apanasje, men får ti prosent av dronningens, noe som igjen fører til mer bensin på bålet i denne debatten.

Da Seoghør.no intervjuet TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, i forbindelse med saken, slaktet også han avgjørelsen.

- Prins Henrik slutter visst aldri å sjokkere og lage skandale, og setter sin hustru i forlegenhet for all verden, skrev han i en SMS til Seoghør.no, og fortsatte:

- I mange hundre år har det vært tradisjon at Danmarks monarker og deres ektefeller begraves sammen i Roskilde domkirke. Margrethe har jo allerede fått utarbeidet tegninger av sarkofagen de skulle ligge i, men nå må hun nok en gang finne seg i at ektemannen sier nei.

Ifølge kongehuset er dronning Margrethe innforstått med ektemannens avgjørelse.

Det er fortsatt ukjent hvor prins Henrik skal begraves, når tida er inne for dette. Dronning Margrethe skal derimot, som Totland nevner, ligge under en sarkofag - laget av billedhuggeren og professoren Bjørn Nørgaard.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!