Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henrik:

Prins Henrik overrasket mange med sine kontroversielle uttalelser. Nå snur det danske folket ryggen til prinsen

- Det er en naturlig og sunn reaksjon fra folk.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste måneden har det stormet rundt prins Henrik (83) av Danmark, etter at han gikk ut med at han ikke ønsker å begraves sammen med sin kone, Dronning Margrethe (77).

Siden den gang har det imidlertid vært rolig fra danskene rundt deres noe frittalende prins.

Men nå har et stort flertall av den danske befolkningen snudd ryggen til den 83 år gamle prinsen. Helt siden han giftet seg med dronningen i 1967 har han nemlig levd godt av den danske kongefamiliens apanage.

Nå vil derimot det danske folket at prinsen ikke skal få muligheten til å leve det gode liv på slike penger, ifølge danske BT.

I en undersøkelse, gjort av Wilke for Jyllands-Posten, mener hele 63,7 prosent at prinsen ikke skal motta bidrag på åtte skattefrie millioner fra staten. Nå som han har pensjonert seg, og senere uttalt at han ikke vil gravlegges sammen med landets dronning, er ikke prinsen svært populær.

Saken fortsetter nedenfor.

Det er imidlertid ikke kjent hvor mange som mente at prinsen burde motta støtte fra staten, før hans sjokkerende uttalelser ble et tema.

Folket reagerer

Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen forklarer til avisa at prinsen fortjener de pengene han mottar, men at det likevel er lov for folket å reagere, etter en slik kontroversiell uttalelse.

- Det er en naturlig og sunn reaksjon fra folk. Man skal ikke ta fra ham at han har ytet en innsats. Men likevel er ikke det verdt en pensjon på åtte millioner. Det er veldig, veldig høyt. Det er ingen som får så mye i Danmark, sier Jakobsen som mener at prinsen bør trekke seg fra apanagen.

Videre forklarer kongehuseksperten at det er prinsen kan takke seg selv for «folkekravet». Han mener nemlig at Henriks oppførsel den siste tiden har ødelagt prinsens eget rykte.

Det er ikke bare det skyhøye beløpet på åtte millioner danske kroner kongehuseksperten trekker fram.

- Det er også fritt for skatt og moms, sier han.

Pensjonerte seg

Det var 31. desember 2015 at dronning Margrethe i sin nyttårstale annonserte at prins Henrik skulle gå av med pensjon.

Saken fortsetter nedenfor.

- Min mann har bestemt seg for at tiden er inne til å «trappe ned». Eller hvis jeg må si det på vanlig dansk, gå av med pensjon. Fremover vil derfor prinsgemalen kun delta svært begrenset i offisielle arrangementer, som i så mange år har vært en naturlig del av livet hans, fortalte hun, og la videre til:

- Det er hans beslutning. Jeg forstår og respekterer den. Jeg er min mann dypt takknemlig for all støtte, hjelp og inspirasjon han har gitt meg gjennom alle disse årene. Jeg ser frem til å fortsette å ivareta mine oppgaver. Og jeg har stadig min manns støtte, selv om han blir mindre synlig, sa hun ifølge Ekstra Bladet den gang.

- En fargeklatt

Anders Johan Staveng, hoffreporter i Se og Hør, har tidligere uttalt at prins Henrik er en fargeklatt i den danske kongefamilien.

- Han er en motsetning til Margrethe og resten familien, som jo kan oppfattes som litt stive. Han går sine egne veier. Han har for eksempel dukket opp blant beboerne i Christiania og drukket pils, har han sagt til Dagbladet.

Staveng mener at danskene tilgir ham, selv om han tilsynelatende kan virke litt sær, fordi han er en folkelig figur.

- Han har pondus, og han er jo en sjarmerende og artig fyr. Han er veldig godt likt, selv om han er litt sær. Og det tror jeg danskene tilgir ham for.

Prins Henriks oppførsel har ved en rekke anledninger blitt diskutert. Han har skilt seg ut som en fargeklatt i den danske kongefamilien opp gjennom åra. Han har også vært den som har havnet i medienes søkelys flest ganger.

Vil bli konge

Prins Henrik har gjentatte ganger hengt med leppa fordi han ikke har blitt titulert som konge, og 82-åringen har tidligere uttrykket misnøye over hvordan han «lever i skyggen av sin kone».

Han ble født som fransk greve, men i Danmark blir man ikke konge fordi man gifter seg med en dronning.

Det er også derfor prinsen har vakt oppsikt i media de siste ukene. Han har nemlig vært misfornøyd med sin prinsetittel, og går bare med på å gravlegges sammen med kona, om hun gjør han til konge eller kongegemal.

Saken fortsetter nedenfor.

Ifølge Henrik selv, er det kun én måte å få han til å endre beslutningen sin.

- Hvis hun vil ha meg begravd sammen med henne, må hun gjøre meg til kongegemal, sa prinsen, og fortsatte:

- Jeg er likegyldig, forklarer han og sier at det ikke er noen grunn til at han ikke kan bære tittelen som kongegemal.

- Det er ikke en kvinne som skal bestemme alt. Jeg stiller på lik linje med den personen jeg er gift med. Når hun er dronning, kan hun gjøre meg til kongegemal, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!