Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henrik:

Prins Henrik utskrevet fra sykehuset: - Har reist hjem for å dø

Ifølge det danske kongehuset ønsker prinsen å tilbringe sin siste tid hjemme.

KOMMET HJEM: Prins Henriks tilstand er fortsatt å betrakte som alvorlig. Nå er han overført fra sykehuset og er kommet hjem. Foto: Rune Evensen / SCANPIX
KOMMET HJEM: Prins Henriks tilstand er fortsatt å betrakte som alvorlig. Nå er han overført fra sykehuset og er kommet hjem. Foto: Rune Evensen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prins Henrik ble i dag utskrevet fra Rigshospitalet og overført til Fredensborg Slott, hvor han ønsker å tilbringe sin siste tid. Det heter det i en pressemelding fra det danske kongehuset.

Videre står det at prinsens tilstand forblir alvorlig.

- Prins Henrik har reist hjem for å dø. Han er nå blitt kjørt til Fredensborg Slott, for å tilbringe den siste tiden sammen med familien. Nå har legene tydeligvis gjort det de kan, og prins Henrik har nok også innsett realitetene. Et langt og fargerikt liv går mot slutten. Prinsen har valgt å tilbringe de siste timene hjemme, framfor å dø på et sykehus, sier kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør til Dagbladet.

- Tøft

Fredag forrige uke ble det kjent at tilstanden til prins Henrik (83) er alvorlig forverret etter at han i slutten av januar ble innlagt på sykehus grunnet en lungeinfeksjon.

Under samme opphold ble det klart at legene hadde funnet en godartet svulst i hans venstre lunge.

Dronning Margrethe og prins Henriks sønn, kronprins Frederik, valgte å avbryte sitt opphold i Sør-Korea i forbindelse med OL, for å dra tilbake til Danmark da nyheten ble kjent.

83-åringen pensjonerte seg i 2015, og ble i fjor diagnostisert med sykdommen demens. Som følge​ av sin helsetilstand har han trappet ytterligere ned på sine kongelige opptredener og oppgaver det siste året.

- Prins Henrik og dronning Margrethe feiret i fjor høst gullbryllup med sine nærmeste gjester ombord på kongeskipet Dannebrog. For dronning Margrethe må dette være spesielt tøft. Men det er selvsagt også tøft for de to barna og åtte barnebarna. Familien har allerede besøkt bestefar ved hans seng på sykehuset. Nå tar de nok igjen turen for å besøke prins Henrik på slottet Fredensborg, som ligger like utenfor København, sier Stavseng.

- Vil ikke gravlegges ved kona

Prins Henrik har slitt med sviktende helse de siste åra. ​Hva som skjer rent praktisk når han først går bort, er imidlertid noe uklart på nåværende tidspunkt.

- Prinsen har offentlig gått ut og sagt at han ikke vil gravlegges sammen med sin kone i Roskilde slottskirke. Dronning Margrethe har fått støpt en glassarkofag i Tsjekkia, som skal hvile på steinblokker fra Frankrike, Danmark og Grønland. Silhuettene til Henrik og Margrethe er slipt inn i glasset. Det hele har hatt en prislapp på 30 millioner kroner, men etter prins Henriks helomvending er det høyst usikkert hva som vil skje med sarkofagen - og hvor Henrik skal gravlegges, forklarer Stavseng.

At den danske prinsen har gjort seg bemerket - på både godt og vondt, er heller ingen hemmelighet.

Henrik ble født som fransk greve, men i Danmark blir man ikke konge fordi man gifter seg med en dronning. ​

Prinsen har gjentatte ganger uttrykt misnøye over at han ikke har blitt titulert som konge, og 83-åringen har også ved flere anledninger gitt sterkt uttrykk for at han har hatt vanker for å gå tre skritt bak sin kone, og dermed «leve i skyggen av henne».

Han har de siste årene sjelden stått ved siden av sin kone i offentlige sammenhenger- heller ikke når det har vært forventet av ham. I 2015 uteble han blant annet fra dronning Margrethes 75- års fødselsdag.

Håpet på mer tid sammen

- Prins Henrik har hele tiden vært en fargeklatt i den danske kongefamilien. Selv om han har vært kontroversiell med sine uttalelser, har han også vandret gatelangs og satt seg ned for å nyte en dram sammen med Københavns innbyggere på ulike danske kneiper, forteller Stavseng.

Både Margrethe og prins Henrik har tidligere gitt uttrykk for at de begge hadde håpet på mer tid sammen, bare de og sønnene, før duoen ble pålagt den enorme oppgaven som landets regentpar i 1972.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!