Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henrik:

Prins Henriks bror var ikke klar over alvoret: - Det ene øyeblikket er han ikke helt seg selv, det andre er han helt normal

Nyheten om prins Henriks sykdom kom overraskende på hans franske familie.

DEMENT: Onsdag delte det danske kongehuset meldingen om at prins Henrik av Danmark lider av demens. Her sammen med sin kone dronning Margrethe ved en annen anledning. Foto: Reuters
DEMENT: Onsdag delte det danske kongehuset meldingen om at prins Henrik av Danmark lider av demens. Her sammen med sin kone dronning Margrethe ved en annen anledning. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kom nyheten om at prins Henrik (83) av Danmark lider av demens. Det opplyste det danske kongehuset i en pressemelding.

Nå tar også prinsens lillebror, Etinne de Laborde de Monpezat (75) bladet fra munnen og snakker ut om den siste tida, hvor broren ikke skal ha vært helt seg selv. Han forklarer også at hele hans franske familie er kjent med situasjonen, men at han ikke var klar over alvoret.

- Vi kan se at han har problemer. Det ene øyeblikket er han ikke helt til stede, men det andre øyeblikket er han helt normal, forklarer han i et intervju med danske Ekstra Bladet.

Videre forklarer Etinne at han jevnlig tilbringer tid med sin bror, blant annet når prinsen oppholder seg i dronning Margrethe (77) og Henriks vinslott, Cayax i Frankrike.

Det var også der prinsen vokste opp, og hvor store deler av hans familie fremdeles bor, forklarer Etinne, som legger til at familien fremdeles er svært glade i ham.

- Problemet med min bror angår bare Danmark og den kongelige familie. Det passer seg ikke at jeg kommer med min mening, det er ikke vår sak. Vi er naturligvis fremdeles svært glade i ham, men jeg kan ikke snakke om hans problem eller hans forhold til hennes majestet.

Saken fortsetter nedenfor.

- Burde gi fra seg tronen

Karin Lennmor, journalist i svenske Expresen, skriver i en kronikk i den svenske avisa at sykdommen setter prins Henriks mange oppsiktsvekkende uttalelser den siste tiden i et nytt lys.

Prins Henrik overrasket blant annet mange, da han nylig uttalte at han ikke vil begraves sammen med dronningen.

Lennmor skriver at det til syvende og sist viste seg at det ikke handlet om verken kongetittel eller stolthet, men om et helt vanlig menneske som ble rammet av demens.

Nå hyller hun det danske kongehuset som åpenhjertig meddelte til offentligheten at prinsen lider av demens, og at de påminner folket om at de selv kun er mennesker.

TRONARVING: Karin Lennmor mener at dronning Margrethe bør abdisere og overlate tronen til kronprins Frederik. Her er kronprinsen sammen med prinsen og dronningen, og sin kone kronprinsesse Mary og deres fire barn, prins Christian, prinsesse Isabella, prinsesse Josephine og prins Vincent. Foto: Shutterstock
TRONARVING: Karin Lennmor mener at dronning Margrethe bør abdisere og overlate tronen til kronprins Frederik. Her er kronprinsen sammen med prinsen og dronningen, og sin kone kronprinsesse Mary og deres fire barn, prins Christian, prinsesse Isabella, prinsesse Josephine og prins Vincent. Foto: Shutterstock Vis mer

I pressemeldingen som kom fra det danske kongehuset fredag, heter det at prinsen har vært til en rekke undersøkelser den siste tiden.

KONGELIG BÅTTUR: Kongeskipet Norge tok jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden da kong Harald og dronning Sonja feiret deres 80-årsdag. Video: Marie Røssland Vis mer Vis mer

- I forlengelse av et lengre utredningsforløp og seinest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av sensommeren, har et spesialistteam ved Rikshospitalet nå konkludert med at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens, heter det i uttalelsen.

Som en konsekvens av diagnosen vil prinsen framover trappe ytterligere ned på kongelige opptredener og oppgaver, opplyser kongehuset videre. 83-åringen gikk som kjent av med pensjon i 2015, og har vært mindre synlig i offentlig sammenheng de siste åra.

Demensdiagnosen innebærer at den 83 år gamle prinsens kognitive funksjonsnivå er svekket.

Dronning Margrethe og kongefamilien ber om at prinsen framover «får den ro situasjonen påkrever».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!