Prins Henriks tilstand er alvorlig forverret. Sønnen avbryter sitt OL-opphold

Det melder det danske kongehuset.

PREGET AV SYKDOM: Det siste året har dronning Margrethes ektemann, prins Henrik, slitt med en rekke helsemessige utfordringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PREGET AV SYKDOM: Det siste året har dronning Margrethes ektemann, prins Henrik, slitt med en rekke helsemessige utfordringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Prins Henriks tilstand er «dessverre alvorlig forverret», opplyser det danske kongehuset i en pressemelding.

Dronning Margrethe og prins Henriks eldste sønn, kronprins Frederik, har dermed avbrutt sitt opphold i Sør-Korea i forbindelse med OL og var fredag på vei hjem til Danmark.

Kongehuset har så langt ingen ytterligere opplysninger.

- Triste nyheter fra Danmark på morgenkvisten i dag - og det faktum at eldstesønnen kronprins Frederik nå i all hast har reist hjem fra OL i Sør-Korea viser tydelig alvoret i situasjonen. Den danske tronfølgeren sitter jo i IOC - og skulle ha hatt en sentral plass ved åpningsseremonien seinere i dag. Han skulle også ha vært prisutdeler under lekene, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland til Dagbladet.

AVBRUTT SITT OPPHOLD: Kronprins Frederik har forlatt Sør-Korea og er fredag på vei hjem til Danmark. Her er han avbildet med sin far, prins Henrik, i 2005. Foto: NTB Scanpix
AVBRUTT SITT OPPHOLD: Kronprins Frederik har forlatt Sør-Korea og er fredag på vei hjem til Danmark. Her er han avbildet med sin far, prins Henrik, i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fant svulst

Prins Henrik har vært preget av en rekke helsemessige utfordringer de siste månedene. Tirsdag denne uka valgte prinsens yngste sønn, prins Joachim, å oppdatere offentligheten på sin fars helsetilstand.

I slutten av januar ble det nemlig kjent at prins Henrik hadde blitt lagt inn på sykehus, grunnet lungeinfeksjon.

Under samme opphold ble det klart at legene hadde funnet en godartet svulst i hans venstre lunge.

​ - Han er selvfølgelig svak, men i det store og det hele er humøret bra, uttalte prins Joachim tirsdag.

Demens-diagnose

83-åringen, som i fjor ble diagnostisert med sykdommen demens, ​har som følge av sin helsetilstand trappet ytterligere ned på sine kongelige opptredener og oppgaver det siste året.

- Vi vet at prins Henrik ligger på infeksjonsavdelingen på Rigshospitalet i København med en alvorlig lungeinfeksjon - og at det også er funnet en svulst på venstre lunge. Den skal imidlertid være godartet. Trolig er det lungeinfeksjonen som nå har forverret seg - og svulsten kan være en kompliserende faktor, fordi den nok svekker prinsgemalens allmenntilstand. Dessuten vet vi jo at prins Henrik i fjor ble diagnostisert med demens og at det også kan ha svekket hans motstandskraft, sier Totland.

I fjor sommer ble prins Henrik innlagt på sykehus på Universitetshospitalet i Århus. Årsaken var en infeksjon i beinet som han fikk behandling for.

Noen måneder etter, i starten av september, fikk prins Henrik diagnosen demens.

Da nyheten om prins Henriks demenssykdom ble offentlig kjent i sommer, ble saken omtalt bredt i Skandinavia, så vel som i internasjonale medier.

Demensdiagnosen innebærer blant annet at den 83 år gamle prinsens kognitive funksjonsnivå er svekket.

«I forlengelse av et lengre utredningsforløp og seinest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av seinsommeren, har et spesialistteam ved Rikshospitalet nå konkludert med at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens», het det i en pressemelding fra det danske slottet den gang.​

Gikk av med pensjon

I forkant av diagnosen kom den danske prinsen med flere kontroversielle utsagn om hans kone dronning Margrethe og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronningen. ​

Det danske folk vendte prinsen ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg.

83-åringen gikk som kjent av med pensjon i 2015, og har vært mindre synlig i offentlig sammenheng de siste åra.​

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer