Prins Henriks utfordrende liv i skyggen

Dronning Margrethes ektemann, prins Henrik, strevde med å finne sin rolle i den danske kongefamilien. Prinsen døde tirsdag kveld, 83 år gammel.

BLE 83 ÅR: Prins Henrik av Danmark døde sent tirsdag kveld. Han ble 83 år gammel. Her er han sammen med dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix
BLE 83 ÅR: Prins Henrik av Danmark døde sent tirsdag kveld. Han ble 83 år gammel. Her er han sammen med dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det skulle ta mange år for den franskfødte prinsen å bli fullt ut godtatt av sitt nye folk, ikke minst fordi han aldri lærte seg det danske språket skikkelig. Det skyldtes blant annet at familien snakket fransk og ikke dansk hjemme. Dette tok dronning Margrethe senere selvkritikk for, og prinsen selv ga også uttrykk for at dette var noe han angret på.

På sine eldre dager, ikke minst etter hvert som barnebarna kom til verden, ble dronningens ektemann mer akseptert blant dansker flest. Det ble imidlertid flere kontroverser der prinsen uttrykte misnøye med posisjonen sin i kongefamilien. Med sin franske bakgrunn, der mannen tradisjonelt er familiens overhode, var det hardt å akseptere å stå under kone, sønner og svigerinne på rangstigen.

Kontroversiell

Prins Henriks utspill om likebehandling ble ikke bare møtt med kritikk, men også sett på som et krav om å bli likestilt med kvinner som gifter seg kongelig og får dronningtittel. Han var aldri redd for å snakke rett fra levra og advarte mot politisk korrekthet. I 2001 tok han sin kone kraftig i forsvar da hun fikk krass kritikk for å røyke foran journalister og rundt barnebarna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer