Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Philip (95) pensjonerer seg

Dronning Elizabeths ektemann trekker seg fra sine kongelige plikter for godt, opplyser Buckingham Palace.

STOR INTERESSE: En rekke britiske tv-stasjoner og nyhetsmedier hadde møtt opp utenfor Buckingham Palace i formiddag. Foto: NTB Scanpix
STOR INTERESSE: En rekke britiske tv-stasjoner og nyhetsmedier hadde møtt opp utenfor Buckingham Palace i formiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): En rekke britiske medier slo full alarm da hoffsjefen ved det britiske slottet, og dronning Elizabeths nærmeste rådgiver, innkalte hoffansatte over hele Storbritannia til hastemøte i natt.

Det ble spekulert heftig på hva møtet egentlig dreiet seg om. Mange mistenkte at landets 91 år gamle dronning, eller hennes ektemann, prins Philip (95), i verste fall hadde avgått ved døden.

Dette ble raskt avvist av Buckingham Palace, som litt over klokka halv ni opplyste at det «ikke er grunn til bekymring» overfor nyhetsbyrået Associated Press.

Klokka 11 i formiddag la Buckingham Palace et endelig lokk på spekulasjonene. Kongehuset kunngjør at Prins Philip, hertugen av Edinburgh, trekker seg fra sine kongelige plikter for godt.

Full støtte

95-åringen, som har stått ved dronningens side siden hennes tiltredelse i 1953, skal fullføre alt han har planlagt ut august, opplyser kongehuset.

- Prins Philip har sin fulle støtte fra dronningen i denne beslutningen, heter det i pressemeldingen.

Selv om Philip blir pensjonist etter sommeren, kommer han ikke til å forsvinne helt fra offentligheten, skal vi tro kongehuset. Forskjellen er at han nå får større frihet til å velge hvor mye han skal ta del i, og hva slags kongelige opptredener han ønsker å gjøre.

TRER AV: Prins Philip blir pensjonist i en alder av 95 år. Foto: John Stillwell / Afp / NTB Scanpix
TRER AV: Prins Philip blir pensjonist i en alder av 95 år. Foto: John Stillwell / Afp / NTB Scanpix Vis mer

- Hertugen av Edinburgh er beskytter, leder eller medlem av mer enn 780 organisasjoner, som han fortsatt vil assosieres med. Han vil dog ha en mindre aktiv rolle framover, skriver kongehuset, som opplyser at dronning Elizabeth vil fortsette å utføre sine kongelige plikter som normalt.

- En fabelaktig jobb

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, forteller til Dagbladet at han unner den avgåtte prinsegemalen å nyte sitt «otium».

- Han har gjort en fabelaktig jobb som sin hustrus støtte i alle år. Dronning Elizabeth vil nok savne ham ved side ute på «jobb», sier Totland.

Det er viden kjent at 95-åringen har slitt med diverse helseproblemer de siste åra. Han var blant annet vært innlagt på sykehus med hjertetrøbbel og urinveisinfeksjon, og måtte operere buken i 2013.

Se og Hørs hoffreporter, Caroline Vagle, påpeker at det er forståelig at Philip ønsker mer ro i framtida.

- Prins Philip fyller 96 år i juni, og alderen i seg selv sier jo sitt. Det er ikke rart at han ønsker mer ro. Selv om han fremstår som frisk og rask, har han hatt en del helseproblemer de siste åra. Blant annet var han syk under deler av feiringen av dronning Elizabeths 60 år på tronen, og ved julehøytiden var både han og dronning Elizabeth syke, forteller Vagle til Dagbladet.

LANGVARIG TJENESTE: Prins Philip har vært prinsegemalen til dronning Elizabeth i 64(!) år. Bildet er fra 2007. Foto: Fiona Hanson / Pool / NTB Scanpix
LANGVARIG TJENESTE: Prins Philip har vært prinsegemalen til dronning Elizabeth i 64(!) år. Bildet er fra 2007. Foto: Fiona Hanson / Pool / NTB Scanpix Vis mer

- Stor overgang

Prins Philip er ikke den første europeiske dronning-ektemannen som går av med pensjon. Danskenes prinsegemal, Henrik (82), kastet selv inn håndkleet for halvannet år siden.

- Dronning Margrethe sa den gang at hun så fram til å fortsatt ivareta sine oppgaver, men det er vel liten tvil om at hun likevel har følt seg ensom uten sin make ved sin side i offisielle sammenhenger. Etter så mange år i tospann, er det tross alt en stor overgang, sier Caroline Vagle.

Prins Philip traff dronning Elizabeth like før 2. verdenskrig brøt ut, da Elizabeth var 13 år. Han var medlem av både den danske og greske kongefamilien før han traff Elizabeth, men måtte gi avkall på titler som prins av Hellas og Danmark da de giftet seg i 1947. Han tok samtidig det personlige etternavnet Mountbatten, som flere av hans barn har arvet.

DEN GANG DA: Prins Philip og daværende prinsesse Elizabeth med sine to eldste barn, Charles og Anne, i 1951. Foto: AP / NTB Scanpix
DEN GANG DA: Prins Philip og daværende prinsesse Elizabeth med sine to eldste barn, Charles og Anne, i 1951. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Philip ble ikke formelt gjort til prins av Storbritannia, men i 1957 bestemte dronningen at han likevel bærer tittel som britisk prins.

95-åringen er den lengstsittende prinsegemalen i britisk kongehistorie.

Sammen med dronningen har prins Philip fire barn: Prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward. Ekteparet har også åtte barnebarn og fem oldebarn.

Innkalte ansatte i Skottland

Det var i dag morges at den britiske storavisa Daily Mail rapporterte at hoffleder lord Chamberlain og dronningens nærmeste rådgiver, Sir Christopher Geidt, hadde innkalt hele hoffstaben til et møte i natt.

Ifølge The Telegraph skal hoffsjefen ha innkalt ansatte selv ved Balmoral-slottet, kongefamiliens sommerresidens i Skottland, til møtet i London.

Møteinnkallelser ved det britiske slottet er i utgangspunktet ikke uvanlig, og holdes et par ganger i året, ifølge CNN. Det var imidlertid tidspunktet for innkallelsen, og at hele staben ble bedt om å møte opp, som satte i gang spekulasjonene.

Den britiske dronningen ble avbildet seinest onsdag 3. mai, utenfor Buckingham Palace, i forbindelse med en audiens hos statsminister Theresa May.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press skal prins Philip blant annet ha tilbrakt gårsdagen på en cricket-klubb.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media