Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Philip til sykehus

Buckingham Palace bekrefter innleggelsen.

PÅ SYKEHUS: Prins Philip ble fredag fraktet til sykehus i London. Foto: NTB Scanpix
PÅ SYKEHUS: Prins Philip ble fredag fraktet til sykehus i London. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fredag ettermiddag melder Buckingham Palace at dronning Elizabeths (93) ektemann, prins Philip (98), er sendt til sykehus på bakgrunn av den vedvarende helsetilstanden hans, og som et forebyggende tiltak anbefalt av legen hans.

I en pressemeldingen kommer det fram at 98-åringen ble fraktet til King Edward VII Hospital i London fra Norfolk fredag morgen.

Det er ventet at prinsen vil være innlagt i et par dager og i pressemeldingen blir det kjent at han ikke ble fraktet med ambulanse. Prinsens innleggelse var planlagt i forveien.

Express skrev tidligere fredag at prins Philip ikke kom til å feire jul med dronningen på Sandringham, og at dronningen tok toget til kongefamiliens gods uten ham.

BANNET PÅ TV: Prins Philip (94), hertug av Edinburgh, har fått mye omtale i England det siste døgnet etter en noe sleivete kommentar under fotografering for 75-årsmarkering for «Battle of Britain». Video: Reuters Vis mer

Bilulykke

I januar var dronning Elizabeths 98 år gamle ektemann prins Philip involvert i en bilulykke. Saken fikk mye spalteplass i britiske medier, og skapte debatt om når eldre mennesker bør gi fra seg førerkortet og slutte å kjøre.

I februar opplyste det britiske kongehuset at prins Philip «frivillig» hadde gitt fra seg sertifikatet, ifølge Sky News.

«Etter en omhyggelig vurdering har hertugen av Edinburgh tatt avgjørelsen om å frivillig levere inn førerkortet sitt», het det i kunngjøringa fra Buckingham Palace.

98-åringen pensjonerte seg fra kongelige plikter for to og et halvt år siden på grunn av helsetilstanden. Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, påpekte den gang at det var forståelig at Philip ønsket mer ro i framtida.

- Det er ikke rart at han ønsker mer ro. Selv om han fremstår som frisk og rask, har han hatt en del helseproblemer de siste åra. Blant annet var han syk under deler av feiringen av dronning Elizabeths 60 år på tronen, og ved julehøytiden var både han og dronning Elizabeth syke, fortalte Vagle til Dagbladet.

Fikk tittel av dronninga

98-åringen, som har stått ved dronningens side siden hennes tiltredelse i 1953, hadde konas fulle støtte i beslutningen om å trekke seg tilbake.

Dronningparet traff hverandre like før andre verdenskrig brøt ut, da Elizabeth bare var 13 år. Han var medlem av både den danske og greske kongefamilien før han traff Elizabeth, men måtte gi avkall på titler som prins av Hellas og Danmark da de giftet seg i 1947. Han tok samtidig det personlige etternavnet Mountbatten, som flere av hans barn har arvet.

BUCKINGHAM PALACE: Dette bildet, fra Buckingham Palace, er tatt under en samtale mellom dronning Elizabeth og Erna Solberg. Bildet veker nå oppsikt. Video: AP/NTB/CNN Vis mer

Philip ble ikke formelt gjort til prins av Storbritannia, men i 1957 bestemte dronningen at han likevel bærer tittel som britisk prins.