Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins William:

Prins William snakker ut om mora: - Det er ikke som andres sorg

Prins William avslører at han først nå er klar til å snakke ordentlig om morens bortgang. 

ÅPNER SEG: I et åpenhjertig intervju snakker prins William ut om den tunge tiden etter moras bortgang. Først nå, nesten 20 år etter, klarer han å snakke om ulykken som tok moras liv. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ÅPNER SEG: I et åpenhjertig intervju snakker prins William ut om den tunge tiden etter moras bortgang. Først nå, nesten 20 år etter, klarer han å snakke om ulykken som tok moras liv. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 31. august er det 20 år siden prinsesse Diana døde i en tragisk bilulykke. I april snakket prins Harry (32) åpenhjertig ut om moras død.

Prinsen fortalte at han i flere år forsøkte å ignorere sorgen over moras død, og at han til slutt måtte søke profesjonell hjelp for å takle følelsene.

I et nytt intervju med det britiske magasinet GQ åpner også prins William (34) seg om den tunge tiden.

Først nå, nesten 20 år etter ulykken som tok Dianas liv, føler hennes eldste sønn seg klar for å snakke om den tragiske hendelsen, uken som fulgte og den enorme påvirkningen det har hatt på ham selv og prins Harry.

Saken fortsetter under bildet.

SISTE BILDET: Dette er det siste bildet av Prins William og prinsesse Diana som er tatt offentlig. Her sammen 21. august 1997. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SISTE BILDET: Dette er det siste bildet av Prins William og prinsesse Diana som er tatt offentlig. Her sammen 21. august 1997. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Som en del av den pågående «Heads Together»-kampanjen har prins William, hertug av Cambridge, åpnet seg om sin mentale helse og diskutert moras bortgang.

- Det er ikke som andres sorg

I det åpenhjertige intervjuet avslører hertugen at han ønsker å få nasjonen til å snakke mer om følelser og forteller at han skulle ønske at mora fikk møtt hans nye familie.

TRIST: Prins William og prins Harry bøyer seg under moras begravelse i 1997.  Foto: AFP / NTB Scanpix
TRIST: Prins William og prins Harry bøyer seg under moras begravelse i 1997.  Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg skulle ønske jeg kunne fått råd fra henne og jeg skulle ønske hun fikk møte Catherine og fått sett barna vokse opp. Det gjør meg trist at hun ikke er her og at de aldri vil få kjenne henne, sier han.

Prinsen forteller at han er på et bedre sted nå enn hva han har vært på lenge.

- Jeg kan snakke mer åpent om henne, mer ærlig og jeg husker henne bedre nå, sier 34-åringen og avslører at det har tatt ham nesten 20 år å komme til det stadiet.

Likevel er det ikke alltid like lett for ham å snakke om det tunge tapet.

- Det er ikke som andres sorg. Alle kjenner historien, alle kjenner henne. Det er en annen situasjon for de fleste mennesker når de mister noen. De har mulighet til å velge om de vil fortelle sin histore.

MÅ SNAKKE: Prins William ønsker at flere skal åpne seg og snakke om problemene sine. Her er han sammen med prinsesse Diana i 1994. Foto: Pa Photos  / NTB Scanpix
MÅ SNAKKE: Prins William ønsker at flere skal åpne seg og snakke om problemene sine. Her er han sammen med prinsesse Diana i 1994. Foto: Pa Photos  / NTB Scanpix Vis mer

Prins William vil aldri få oppleve at hans kone, Hertuginne Kate (35), får bli kjent med mora hans. Heller ikke hans to barn, prins George (3) og prinsesse Charlotte (2). Likevel gir han familien mye av æren for jobben han gjør.

- Jeg hadde ikke klart å gjøre det uten stabiliteten i familien, sier han og forteller at han vil la barna sine vokse opp i en glad og trygg verden, og at det er viktig for både han og Kate som foreldre.

FIKK IKKE MØTE: Prisn William er lei seg for at mora aldri fikk treffe Kate og deres to barn, George og Charlotte. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FIKK IKKE MØTE: Prisn William er lei seg for at mora aldri fikk treffe Kate og deres to barn, George og Charlotte. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Til tross for at George en dag vil arve tronen, ønsker likevel prins William at begge barna skal få en så normal oppvekst som mulig.

- Jeg vil ikke at George skal vokse opp bak slottsmurer, han må være ute. Media gjør det vanskeligere, men jeg vil gjøre alt jeg kan for at de skal få et normalt liv.

Vil få nasjonen til å snakke

Prins William forteller at han er sjokkert over hvor mange mennesker som lever i stillhet på grunn av psykiske problemer. Han forklarer at han ved en rekke anledninger kan framstå som sjenert og reservert, men at han bak lukkede dører tenker gjennom problemene han sliter med.

- Jeg stoler på meninger fra mennesker rundt meg og jeg tror på kommunikasjon når det kommer til disse temaene.

Saken fortsetter under bildet.

FAMILIE PÅ FIRE: Prinsesse Diana og prins Charles fikk to barn sammen. Her er de sammen med prins William og prins Harry på Mallorca  i 1987. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FAMILIE PÅ FIRE: Prinsesse Diana og prins Charles fikk to barn sammen. Her er de sammen med prins William og prins Harry på Mallorca  i 1987. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han kan ikke skjønne at familier, selv bak lukkede dører, synes det er vanskelig og ubehagelig å snakke om.

- Jeg er sjokkert over at vi er så redde for å si noe om de ekte følelsene vi har. Mental helse er på innsiden av hodet vårt, usynlig. Da er det vanskelig for andre å vite hvordan de skal reagere, men om noen har brukket benet og har gips, da vet alle hva de skal si, forteller han.

DØDE: Prins Harry var bare tolv år gammel da mora Diana døde i 1997. Foto: NTB Scanpix
DØDE: Prins Harry var bare tolv år gammel da mora Diana døde i 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Forsvant så altfor fort

Prins Harry har tidligere snakket om tapet av mora, blant annet i 2015, da han åpnet et senter for barn rammet hiv og aids i Lesotho. Under åpningen snakket Harry åpent om savnet av sin mor, og hvordan det å miste henne i så ung alder har etterlatt et tomrom som aldri vil kunne fylles.

- Jeg deler den samme følelsen av et tap som disse barna, i mitt tilfelle tapet av en forelder som forsvant så alt for fort. Jeg, som dem, vet at det alltid vil være et tomrom som aldri kan fylles, sa Harry den gang.

- ET TOMROM SOM ALDRI KAN FYLLES: Under den offisielle åpningen av Mamohato Childern's Centre åpnet prins Harry seg og snakket om savnet av sin mor. Video: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!