Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Det danske kongehus:

Prinsessa raser: - Helt urimelig

Prinsesse Marie har sett seg lei av kritikken som hagler mot ektemannen prins Joachim.

FÅTT NOK: Prinsesse Marie har fått nok av kritikken som har blitt rettet mot prins Joachim etter at det ble kjent at han og familien skulle flytte til Frankrike. Foto: NTB Scanpix
FÅTT NOK: Prinsesse Marie har fått nok av kritikken som har blitt rettet mot prins Joachim etter at det ble kjent at han og familien skulle flytte til Frankrike. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er en storm av kritikk over det danske kongehuset for tida, og kritikken er spesielt rettet mot prins Joachim (50).

Nylig flyttet han til Frankrike for å ta landets høyest rangerte militære lederutdannelse. Oppholdet skal etter planen vare til neste sommer.

Flyttingen har vært mye omtalt, da det nærmest har haglet med kritikk mot danskeprinsen etter at det ble kjent at han skal motta full apanasje (årslønn fra statskassa til statsoverhode, journ.anm.) i tida han er ute av landet.

- På vegne av Danmark

Den omdiskuterte apanasjen ligger på 3,8 millioner danske kroner i året, tilsvarende drøye fem millioner norske kroner. Det er tidligere blant annet blitt påpekt at det å ta med seg pengene til utlandet er i strid med grunnloven, da pengene tross alt utbetales av staten.

Da danskeprinsen nylig møtte pressen i forkant av en middag på rådhuset i Paris, Hôtel de Ville, valgte han selv å kommentere bråket. På spørsmål om han mener det burde skje en endring i hans apanasje, ettersom han har forlatt Danmark, svarte prinsen kontant at han er i landet på vegne av Danmark.

- Vet du hva, jeg er her på vegne av Danmark. Jeg har mye å gjøre her. Og så skylder jeg også å si at jeg ble sterkt oppfordret til dette av dronningen, svarte en tydelig irritert prins Joachim til den oppmøtte pressen.

- Fullstendig urimelig

Da danske Se og Hør møtte prins Joachims kone, prinsesse Marie (43), forrige uke var også hun tydelig oppgitt over den siste tidas kritikk. Det kommer fram på ukebladets nettsider i dag, onsdag.

– Kritikken er helt urimelig. Helt urimelig i forhold til det han gjør. Jeg kan bare ikke forstå det, forteller den danske prinsessa.

Videre understreker hun at hun er stolt av prins Joachim og utdannelsen han nå tar, og legger til at det danske folk også bør være stolt av ham.

Det er ifølge bladet sjelden at kongelige blander seg i offentlige debatter rundt apanasje, men prinsessa skal ha vært lettet over å få sagt dette høyt.

Utfryst av kongehuset

Tidligere har det vært hevdet at prins Joachim nærmest ble fryst ut av kongehuset etter hans far prins Henriks dødsfall i februar i fjor.

Videre har danske Se og Hør påstått at Joachim og familiens valg om å flytte til Frankrike kom i kjølvannet av en lengre tids maktkamp innad i familien. Ifølge prinsen selv var det dronningens oppfordring å gripe muligheten, men han har ikke utdypet dette ytterligere.

Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen er en av dem som har rettet kritikk mot kongehuset for apanasje-avgjørelsen. I sommer uttalte han at prins Joachim og familien trolig aldri vil flytte hjem igjen til Danmark.

- Det er ikke noe som binder ham (prins Joachim, journ.anm.) til Danmark, og det er ikke tvil om at det er et dårlig forhold mellom Joachim og kronprinsen, sa han til danske Se og Hør, og la til at han tror prinsen vil gjøre alt han kan for å få være borte fra Danmark.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media