Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Chris O'Neill:

Prinsesse Madeleines ektemann gikk ut mot Trump: - Hvis dette mistolkes, er det katastrofalt

Hoffekspert er svært kritisk til O'Neills politiske ytringer på Instagram.

KRASS MOT TRUMP: Ektemannen til Sveriges prinsesse Madeleine, amerikanske Christopher O'Neill, tar hardt til orde mot president Donald Trump. Foto: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå / NTB scanpix
KRASS MOT TRUMP: Ektemannen til Sveriges prinsesse Madeleine, amerikanske Christopher O'Neill, tar hardt til orde mot president Donald Trump. Foto: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): USAs ferske president Donald Trump (70) måtte tåle å få hard medfart i lang tid før han ble utnevnt til landets 45. president i november. Og etter at han ble innsatt den 20. januar, har kritikken alt annet enn stilnet.

Trump-familien ble gjenstand for mindre heldige medieoppslag allerede sin første dag som førstefamilie, og de siste dagene har kritikken av president Trump nådd nye høyder.

MOTSTAND: Under nattens SAG Awards i USA valgte en rekke skuespillere å bruke taletiden på scenen til å komme med kjærlighetserklæringer til alle som er rammet av Trumps innreiseforbud i USA. Video: CNN / Pool Vis mer Vis mer Vis mer

Det er spesielt presidentens ferske innreiseforbud, som rammer syv land, som har vekket sterke reaksjoner. Trumps flyktningordre ble også tema under Screen Actors Guild Awards i Los Angeles natt til mandag.

Imidlertid er det ikke bare Hollywood-kjendiser som tar kraftig til orde mot Trump. Nå har også ektemannen til prinsesse Madeleine (34), Christopher O'Neill (42), gått ut mot presidenten.

- Et pinlig uvitende menneske

Den svenske avisa Aftonbladet var først ute med å omtale saken, etter at O'Neill delte et tordnende innlegg på sin private Instagram.

Expressen henviser til Giancarlo Giammetti, en av grunnleggerne av motehuset Valentino og gjest i prinsessebryllupet i 2013. Han har republisert O'Neills innlegg på sin åpne Instagram-konto.

I Instagram-innlegget sparker prinsessas ektemann mot Trump i tøffe ordelag:

«På vegne av alle tilregnelige amerikanere, så beklager jeg dypt handlingene til vår skammelige president. Det er en trist dag å være amerikansk statsborger på. Herr president, du er et pinlig uvitende menneske. Du vil bli den eneste kilden til volden og hatet du antyder at du beskytter oss fra. Du innehar verken forstand eller følsomhet, Sir», heter det i innlegget fra O'Neill.

Well said @chrisoneill101

Et bilde publisert av Giancarlo Giammetti (@privategg)

Den hardtslående teksten følges av et bilde som forestiller Frihetsgudinnen, et ikonisk symbol på frihet og rettferdighet, som gjemmer hodet i hendene.

Ettersom O'Neills Instagram-konto er privat, med knappe 180 følgere, kan ikke utenforstående se hva slags reaksjoner innlegget hans har fått. På den åpne kontoen til Giammetti har innlegget mottatt en rekke støttende kommentarer og omlag 2000 likerklikk mandag ettermiddag.

- Kan være katastrofalt

Sjefredaktør i Svensk Damtidning, Johan T. Lindwall, mener at O'Neill burde ha tenkt seg bedre om før han publiserte Instagram-innlegget, selv om det skjedde på en lukket konto.

KRITISK: Sjefredaktør og hoffekspert Johan T. Lindwall. Foto: Charles Hammarsten / IBL / NTB scanpix
KRITISK: Sjefredaktør og hoffekspert Johan T. Lindwall. Foto: Charles Hammarsten / IBL / NTB scanpix Vis mer

- Det er en privat konto han har skrevet dette på, og det var aldri meningen at dette skulle bli offentlig. Samtidig må han være veldig varsom med hva han sier eller skriver, uansett.

- Han er gift med en prinsesse av Sverige, og barna hans er med i den svenske tronfølgen. Han har ingen kongetittel selv, men et ansvar som make til en prinsesse og som pappa til prinsesse Leonore og prins Nicolas, Og da kan man ikke uttrykke politiske syn, selv ikke på et privat Instagram-konto. Det er ikke riktig, mener jeg, sier Lindwall til Dagbladet.

Hoffeksperten legger til at medlemmer av den svenske kongefamilien aldri har uttalt seg politisk på denne måten tidligere.

- Jeg er overbevist om at noen ved hoffet allerede har pratet med O'Neill om dette, og gitt ham tydelig beskjed om at han ikke kan uttrykke sine politiske meninger slik, sier Lindwall.

Når det gjelder mulige konsekvenser av offentliggjøringen av O'Neills Instagram-innlegg, er sjefredaktøren også klar i sin tale.

- Selv om dette kom fra Chris O'Neills private konto, kan jo dette bli tolket som en beskjed fra det svenske kongehuset av administrasjonen rundt Trump. Og dét vil jo være katastrofalt, mener Lindwall.

TOBARNSFAR: Christopher O'Neill sammen med prinsesse Madeleine, prins Nicolas og prinsesse Leonore i dåpen til prins Alexander i september 2016. Foto: NTB scanpix
TOBARNSFAR: Christopher O'Neill sammen med prinsesse Madeleine, prins Nicolas og prinsesse Leonore i dåpen til prins Alexander i september 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

- I en mellomstilling

Det er uvanlig at kongelige uttaler seg om politiske forhold, men Chris O'Neill innehar altså ingen prinsetittel. I et intervju med Expressen i 2015 understreket O'Neill nettopp dette.

- Jeg skulle ha vært mer åpen, men samtidig har jeg ikke samme offisielle rolle som Madeleine. Det er ikke min jobb å vise folket hvem jeg er., sa han den gang.

Selv om han er gift med en svensk prinsesse, havner han altså i en slags gråsone for kongelige normer, ifølge Aftonbladets hoffreporter Jenny Alexandersson.

- Han har takket nei til en kongelig tittel nettopp for å kunne være friere. Man kan ikke stille samme krav til ham som til kongefamilien. Men han er i en følsom mellomstilling ettersom han er gift med en svensk prinsesse, som ikke får blande seg inn i politikk i det hele tatt, sier hun til avisa.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Aftonbladet har vært i kontakt med det svenske kongehuset, men informasjonssjef Margareta Thorgren uttaler at hoffet ikke har noen kommentar til saken.

Christopher O'Neill er født i London, og har både britisk og amerikansk statsborgerskap. Han og prinsesse Madeleine har tidligere bodd sammen i New York, men for tiden bor ekteparet i London sammen med barna sine, prinsesse Leonore (2) og prins Nicolas (1).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling