Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Barna til prinsesse Margaret:

Prinsesse Margaret levde et skandaleombrust liv. Slik har det gått med hennes barn

Dronning Elizabeths tantebarn har i stor grad levd en tilværelse utenfor rampelyset.

VERDENSBERØMT MOR: Prinsesse Margaret levde et særdeles offentlig liv, mens hennes barn (avbildet), som hun fikk med fotograf Anthony Armstrong-Jones, har vært mindre synlig i rampelyset. Til høyre er skuespillerne Matthew Goode og Vanessa Kirby avbildet i rollene som henholdsvis fotografen Anthony Armstrong-Jones og prinsesse Margaret i «The Crown». Foto: NTB Scanpix
VERDENSBERØMT MOR: Prinsesse Margaret levde et særdeles offentlig liv, mens hennes barn (avbildet), som hun fikk med fotograf Anthony Armstrong-Jones, har vært mindre synlig i rampelyset. Til høyre er skuespillerne Matthew Goode og Vanessa Kirby avbildet i rollene som henholdsvis fotografen Anthony Armstrong-Jones og prinsesse Margaret i «The Crown». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens lengstsittende monark, dronning Elizabeth av Storbritannia (91), har et navn og et ansikt som er kjent over hele verden.

Etter at hun ble landets dronning bare 25 år gammel, i 1952, var den unge dronningen på «alles» lepper i hele det britiske samveldet.

Dronning Elizabeths lillesøster, prinsesse Margaret Rose, var fire år yngre og ble med ett satt i skyggen av sin eldre søster.

Prinsesse Margaret skapte imidlertid selv overskrifter i pressen, både fordi hun var glad i selskapslivets fuktigere sider - og for sitt kontroversielle forhold til den over 15 år eldre, fraskilte offiseren Peter Townsend, som var en betrodd skikkelse ved hoffet.

BANNLYST KJÆRLIGHETSFORHOLD: Prinsesse Margaret (t.h.) forelsket seg i fraskilte Peter Townsend (t.v.), en fortrolig ansatt i hoffstaben. Hun fikk imidlertid aldri gifte seg med sin store kjærlighet. Her er de avbildet sammen i 1950. Foto: NTB Scanpix
BANNLYST KJÆRLIGHETSFORHOLD: Prinsesse Margaret (t.h.) forelsket seg i fraskilte Peter Townsend (t.v.), en fortrolig ansatt i hoffstaben. Hun fikk imidlertid aldri gifte seg med sin store kjærlighet. Her er de avbildet sammen i 1950. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1955 avbrøt hun dette forholdet, fordi hun som mulig tronarving ikke kunne gifte seg med en fraskilt mann.

Turbulent kjærlighetsliv

Prinsesse Margarets ulykkelige kjærlighetsforhold til Townsend endte med at han ble utplassert i Brussel, der han møtte - og i 1959 giftet seg med - Marie-Luce Jamagne, som var halvparten så gammel som ham og, ifølge The New York Times, svært lik Margaret.

Kort tid etter at prinsessens store kjærlighet giftet seg med en annen, valgte Margaret å gifte seg med fotografen Anthony Armstrong-Jones. Han, i motsetning til Townsend, var jevngammel med prinsessen.

VAR GIFT: Prinsesse Margaret og kjendisfotograf Anthony Armstrong-Jones giftet seg i 1960, men gikk hver til sitt i 1978. Sistnevnte døde 13. januar i fjor. Foto: NTB Scanpix
VAR GIFT: Prinsesse Margaret og kjendisfotograf Anthony Armstrong-Jones giftet seg i 1960, men gikk hver til sitt i 1978. Sistnevnte døde 13. januar i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det turbulente, og noe tragiske, kjærlighetslivet til prinsesse Margaret er blant gjennomgangstemaene i den prisbelønte Netflix-serien «The Crown». De to barna prinsessen fikk med Armstrong-Jones, Sarah og David, er imidlertid mer ukjente.

Saken fortsetter under:

THE CROWN: Skuespillerne Matthew Goode (39) og Vanessa Kirby (29) i rollene som henholdsvis fotografen Anthony Armstrong-Jones og prinsesse Margaret. Foto: NTB Scanpix
THE CROWN: Skuespillerne Matthew Goode (39) og Vanessa Kirby (29) i rollene som henholdsvis fotografen Anthony Armstrong-Jones og prinsesse Margaret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nært forhold til dronningen

Prinsesse Margarets datter, Sarah Chatto (53), er nummer 21 i arverekken. Hun er dronning Elizabeths eneste niese, men lever et rolig liv utenfor rampelyset, sammen med ektemannen Daniel Chatto (60) og deres to sønner, Samuel (21) og Arthur (18).

Noen vil kanskje si at den jordnære 53-åringen ikke er som kongelige flest. Ifølge Daily Mail foretrekker hun kollektivtransport, og ankommer alltid Buckingham Palace til fots.

SØSKEN: David Armstrong-Jones og Sarah Chatto er prinsesse Margarets eneste barn. Her er de avbildet sammen i 2016. Foto: NTB Scanpix
SØSKEN: David Armstrong-Jones og Sarah Chatto er prinsesse Margarets eneste barn. Her er de avbildet sammen i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sarah ble født 1. mai 1964 og vokste opp på Kensington Palace sammen med storebror David (56) og foreldrene, Margaret og Anthony, som skilte lag da hun var 13 år.

Ifølge Hello Magazine har Sarah et svært nært forhold til sine kongelige familiemedlemmer. I tillegg til å være prins Harrys gudmor, var hun blant brudepikene da prins Charles giftet seg med prinsesse Diana i 1981.

Sarah og Diana, som var nesten jevnaldrende, skal ha vært nære venner - også før forlovelsen med prins Charles.

Dronning Elizabeth har mye kjærlighet for sin eneste niese, noe man får se i BBC-dokumentaren «Elizabeth at 90: A Family Tribute», som ble sendt i 2016.

De to tilbringer mye kvalitetstid sammen, særlig ved dronningens sommerresidens, Balmoral Castle i Aberdeenshire.

Falt for skuespiller

Ifølge Hello Magazine ble forholdet mellom Sarah og hennes 91 år gamle tante gradvis nærere etter prinsesse Margarets bortgang i 2002.

Etter å ha fullført en kunstutdanning ved Bedales kostskole i Hampshire, fikk hun jobb som garderobeassistent i filmen «Heat and Dust». Det var her hun falt for sin nåværende ektemann Daniel, som har en liten rolle i filmen.

I juli 1994 giftet paret seg under en intim seremoni i St Stephen's Walbrook-kirken. I dag er paret og deres to sønner bosatt i Kensington.

I motsetning til Sarah, virker det ikke som om sønnene hennes har noe imot å vise seg i rampelyset. De kjekke ungguttene er populære i sosiale medier, spesielt Arthur som har 37 000 følgere på Instagram.

Der deler den veltrente 18-åringen en rekke bilder av seg selv, og får tusenvis av likerklikk.

Overtok tittel

Da prinsesse Margarets eksmann, Anthony Armstrong-Jones, også kjent som Lord Snowdon, døde i januar i fjor, overtok sønnen David Armstrong-Jones (56) farens tittel.

David er nummer 18 i arverekken, og er en suksessfull forretningsmann.

GJØR SUKSESS: David Armstrong-Jones har i mange år gjort det stort innen møbeldesign. Her er han avbildet sammen med kunstner Jonathan Yeo. Foto: NTB Scanpix
GJØR SUKSESS: David Armstrong-Jones har i mange år gjort det stort innen møbeldesign. Her er han avbildet sammen med kunstner Jonathan Yeo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I over 25 år har han drevet sitt eget møbelselskap, David Linley Furniture Ltd - nå kjent under navnet LINLEY.

I 2011 fortalte han til The Telegraph at det var faren som inspirerte ham til å følge drømmene sine fra tidlig alder.

- Jeg arvet min kjærlighet til design fra faren min, Lord Snowdon. (...) Jeg var alltid dårlig i håndtverk som barn, men han var en fantastisk lærer, sa han.

- Elsker å tilbringe tid med familien

I likhet med sin lillesøster Sarah, lever også David et ganske vanlig liv. I intervjuet med The Telegraph fortalte han at han foretrekker å sykle til jobben i London hver dag, og i helgene er han helst på hytta i Gloucester i England.

- Jeg elsker å tilbringe søndager med familien. Det er fantastisk å ha en rolig dag der man kan reflektere over ting og le sammen, har han sagt til avisa.

I oktober 1993 giftet David seg med Serena Stanhope, og paret har to barn sammen, Charles (18) og Margarita (15).

Sistnevnte var for øvrig en av brudepikene i bryllupet til hertuginne Kate og prins William i 2011.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!