Privatlegen knust etter Jacksons dødsfall

Michael Jacksons lege Conrad Murray (51) i politiavhør i dag.

VAR MED I AMBULANSEN: Michael Jacksons private lege var med i ambulansen i minuttene før Jackson ble erklært død. Foto: REUTERS/KNBC4/Handout
VAR MED I AMBULANSEN: Michael Jacksons private lege var med i ambulansen i minuttene før Jackson ble erklært død. Foto: REUTERS/KNBC4/HandoutVis mer

|||(Dagbladet.no) Murray var sammen med Michael Jackson da nødanropet fra stjernens hjem kom - og var trolig den siste personen som så Jackson i live.

- Han puster ikke. Han puster ikke. Vi forsøker å pumpe ham, sa innringeren til 911.

Den uidentifiserte innringeren opplyste i nødsamtalen at Jackson lå på senga og fikk behandling av sin personlige lege. Murray var også med i ambulansen til UCLA Medical Center, der stjernen ble erklært død.

- Han var ute av seg. Han kunne knapt snakke, sier promotor Randy Phillips i AEG Live til Los Angeles Times.

Amerikanske medier spekulerer nå i om Murray har gitt Jackson en injeksjon av det morfinlignende smertestillende midlet Demerol like før han døde, og at dette forårsaket hjertestansen. LA Times skriver at Murray utøvde hjerte- og lungeredning på Jackson da ambulansepersonellet ankom etter en dramatiske 911-samtalen.

Tauet bort
Los Angeles-politiet tauet vekk det som skal være doktorens bil, en sølvgrå BMW, som sto parkert utenfor Michael Jacksons hjem i Los Angeles. Ifølge CNN News' reporter utenfor Jacksons hjem er bilen registrert på legens søster.

Ifølge promotor Phillips var det Jackson selv som insisterte på at legen med lisenser i California, Nevada og Texas, skulle være med til konsertene i London som hans personlige lege.

- Michael fortalte meg personlig at han stolte på ham, sier Phillips.

Arrangørene av konsertene ønsket å bruke en britisk lege for å spare penger, men popstjernen skal ha vært svært følelsesladet da han insisterte på at Murrey måtte settes på lønningslisten som hans personlige lege. Legen skal de to siste ukene ha vært i Los Angeles for å ta seg av Jackson.

Pengeproblemer
Murray driver Global Cardiovascular Associates Inc., som holder til i Las Vegas. Kontoret var stengt da journalister møtte opp på stedet i går. Legen har ifølge Los Angeles Times aldri fått påpekninger fra amerikansk helsetilsyn. Ifølge CBS News skal han imidlertid være i pengetrøbbel, etter å ha tapt erstatningssøksmål fra tidligere pasienter. Han skal også skylde store beløp til skattemyndighetene.

I 1992 ble han erklært konkurs, og doktor Murray, som har drevet som doktor i minst tre stater, har hatt problemer med skattemyndighetene i både California og Arizona i flere år.


SITTER HAN PÅ SVARENE? Legen Conrad Murray har vært i avhør hos politiet i Los Angeles sammen med sin advokat. Foto: AP Photo/Houston Chronicle
SITTER HAN PÅ SVARENE? Legen Conrad Murray har vært i avhør hos politiet i Los Angeles sammen med sin advokat. Foto: AP Photo/Houston Chronicle Vis mer

En reporter, uvisst fra hvilket medium, som forsøkte å ringe på hjemme hos doktoren, ble ifølge AP bortvist av bevæpnede vakter.


I mellomtiden går Jackson-familiens advokat, Brian Oxman, hardt ut mot det han kaller for «flere år med overmedisinering av reseptbelagte piller», ifølge  CBS News.

- Jeg har advart mot bruken av de reseptbelagte pillene og mot de folkene som har gjort denne bruken mulig, sier Jackson-familiens advokat, Brian Oxman, i et intervju med CBS.

AEG Live skal ha forberedt overføringer på betydelige pengebeløp til Murray for at han skulle fly med Michael Jackson til London. Etter planen skulle han reise med sangeren tidlig neste uke.

- Han brydde seg veldig om Michael. Han var svært profesjonell, sier Phillips.

Det har versert ubekreftede rykter om at popkongen har vært avhengig av sterke smertestillende midler i kampen om å komme seg tilbake på konsertscenen.

- Jeg vet ikke hvor mye medisiner han har tatt, og jeg vet ikke hvordan tilstanden hans har vært den siste uken, men de siste årene har jeg advart familien om at han er overmedisinert, sier advokaten.

Han har representert Jackson-familien i 20 år.

Seks uker
Dagbladet var til stede på pressekonferansen hvor Craig Harvey ved rettsmedisineren i Los Angeles 00.23 norsk tid opplyste at dødsårsaken ikke kan fastslås før om fire til seks uker. Ytterligere tester, blant annet for forgiftning, må taes før dødsårsaken er sikker.

- Det er ingen indikasjoner på urent spill, sa Harvey til journalister fra hele verden.

Harvey ønsket ikke å svare på spørsmål om Jacksons pilleforbruk.

Miko Brando, en nær venn av Jackson, sier til CNNs Larry King at stjernen var frisk og ved godt mot dagen før dødsfallet.

Ifølge AP har privatlegen ikke besvart noen av reporternes forsøk på å nå ham pr telefon.

Mary Russell, som etterser kontorbygget der legen holder til, sier til AP at hun ikke har sett Murray på ei uke.

Rettsmedisinerens talsmann Craig Harvey under pressekonferansen om Jacksons dødsfall. Foto:  AFP PHOTO / Mark RALSTON
Rettsmedisinerens talsmann Craig Harvey under pressekonferansen om Jacksons dødsfall. Foto: AFP PHOTO / Mark RALSTON Vis mer
Michael Jackson under forberedelsene til konserten i London. Bildet er tatt 6. mai 2009.  Foto:  REUTERS/The Outside Organisation/Handout
Michael Jackson under forberedelsene til konserten i London. Bildet er tatt 6. mai 2009. Foto: REUTERS/The Outside Organisation/Handout Vis mer