Mena Suvari:

- Prøvde bare å overleve

Skuespiller Mena Suvari ble rusavhengig etter gjentatte seksuelle overgrep.

UTSATT FOR OVERGREP: Mena Suvari har gjennomgått mer enn de fleste. Foto: Willy Sanjuan / Invision / NTB
UTSATT FOR OVERGREP: Mena Suvari har gjennomgått mer enn de fleste. Foto: Willy Sanjuan / Invision / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skuespilleren Mena Suvari (42) er mest kjent for sine opptredener i «American Beauty» og «American Pie».

I fjor kunne hun avsløre at hun og ektemannen, Michael Hope, ventet sitt første barn sammen, og i april var ventetida over. De var blitt foreldre.

Utsatt for overgrep

Suvari har vært en anerkjent skuespiller helt siden karrierestarten i 1999. Hun har dermed fått oppleve mye gjennom åra som skuespiller.

Nå, i forbindelse med at hun slipper en ny selvbiografi, kommer det fram at hun har opplevd mye vondt i tida før skuespillerkarrieren skjøt fart.

Forrige uke kom det blant annet fram at hun skal ha blitt utsatt for overgrep. Og ikke bare én gang.

SEX ELLER OVERGREP?: For fire år siden opplevde Elsa overgrep. I NRK Innafor-dokumentaren «Sex eller overgrep?» konfronterer hun mannen som utførte handlingen, og som selv satt igjen med en annen opplevelse etter kvelden. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

I selvbiografien, som er gjengitt av People, skriver 42-åringen at hun allerede som tolvåring skal ha blitt utsatt for en voldtekt. Da gikk hun i sjetteklasse på barneskolen.

Deretter skal hun ha vært offer for overgrep av flere ulike menn, helt fram til hun ble 20 år gammel.

Som 15-åring flyttet hun til Los Angeles for å satse på en karriere som skuespiller. Der møtte hun en mann som etter hvert forsøkte å gjøre relasjonen seksuell, skriver hun videre.

Som 17-åring gikk hun inn i et tre år langt forhold. Heller ikke her slapp hun unna overgrepene. Mannen skal også ha tvunget henne til å bli med på en trekant med en annen kvinne.

TI ÅRS FENGSEL: YouTube-stjernen Austin Jones ble fredag dømt til ti års fengsel. Reporter/video: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet / YouTube. Vis mer

- Prøvde hva som helst

Alle disse gjentatte overgrepene fikk alvorlige konsekvenser for skuespilleren, som forteller at hun tok til dop for å distansere seg fra smerten.

«Jeg henvendte meg til enhver form for selvmedisinering jeg kunne finne, bare for å klare meg. Jeg prøvde bare å overleve», skriver hun i boka.

Det er ikke kjent om personene hun refererer til har fått noen rettslige konsekvenser. Personene er anonymisert i boka.

I et nytt intervju med People forteller 42-åringen at rusmisbruket innebar metaamfetamin, noe hun ble introdusert for første gang på ferie som tenåring.

- Åh, det satte meg helt ut. Og jeg trodde jeg aldri skulle se det igjen, men da jeg kom tilbake til Los Angeles møtte jeg en gruppe venner av venninna mi - og der var det.

Suvari, som bare var tenåring på den tida, sier at hun «bare prøvde å overleve» etter å angivelig ha blitt voldtatt av en venn av sin eldre bror.

SIKTET: En mor i USA er siktet for å ha mishandlet sine sju adopterte barn. De skal blant annet ha blitt nektet mat dersom de glemte replikkene sine i filmene moren publiserte på YouTube. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Men rusen sendte henne ned i en mørk dal.

- Jeg prøvde hva som helst. Og jeg mener hva som helst, sier hun til People.

Det var da hun møtte kjæresten, som etter hvert misbrukte henne - både fysisk og mentalt.

- Han likte ikke metamfetamin. Han hadde ikke noe problem med marihuana eller andre ting, men metamfetamin likte han ikke. Og derfor, på grunn av ham og miljøet jeg var i, fikk jeg muligheten til å prøve noe annet. Du vet, syre og ecstasy og slike ting.

Suvari hadde det så grusomt i det forholdet at rusen raskt utviklet seg til å bli en avhengighet. En dag bestemte hun seg imidlertid for at nok var nok. Hun dumpet kjæresten og sluttet med dop. Mye takket være støttende venner og terapi.

Redningen var arbeidet hennes, som hun omtaler som «den sunne avhengigheten jeg trengte for å erstatte rusavhengigheten med».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer