Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Terje «Pushwagner» Brofos er død:

Pushwagner er død

Den norske kunstneren ble 77 år gammel.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Den norske kunstneren Terje Brofos døde natt til tirsdag. Han ble 77 år gammel.

Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie. Det opplyser familiens advokat til NTB.

Advokaten understreker at han ikke vil gi ytterligere kommentarer omkring dødsfallet.

Anerkjent kunstner

Brofos ble født på Berg i Oslo den 2. mai 1940. Han var utdannet ved Statens Kunst- og håndverksskole og Statens Kunstakademi i perioden 1958- 1966.

Pushwagner var både maler og grafiker, i tillegg til popkunstner. Han var blant våre viktigste samtidskunstnere og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin kunst.

Han er kjent for sine fargerike, popart-inspirerte bilder, og forfatteren Axel Jensen, som Pushwagner ble kjent med på slutten av 1960-tallet, ble viktig for kunsten hans. Samfunnskritikk var et viktig element i Pushwagners bilder.

Kunsthistorieprofessor Øivind Storm Bjerke ved Universitetet i Oslo sier at Pushwagner var en av de mest typiske popkunstnerne i Norge.

- Han hentet impulser fra tegneserieformatet spesielt, og løftet det over på galleriveggen, sier Storm Bjerke.

- Hans store betydning lå i hans evne til å kommunisere med et bredt lag av folk. Han klarte å alminneliggjøre kunst for folk, det ble en del av hverdagen. Han er usnobbete i uttrykket. Folk kunne også kjenne seg igjen i den lille mannen som bokstavelig talt blir pushet rundt, sier Storm Bjerke.

Saken fortsetter nedenfor.

GÅTT BORT: Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB. Han var blant våre viktigste samtidkunstnere og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin kunst. Video/foto: NTB Scanpix/Dagbladet Vis mer

- Er det god kunst?

- Den er interessant og visuelt veldig slående. Han har en vanvittig kommunikasjonsevne gjennom formen sin, sier Storm Bjerke.

I 2010 åpnet han Galleri Pushwagner på Tjuvholmen i Oslo, og galleriet ble blant annet anbefalt av avisa The New York Times.

- Vil bli savnet

Reaksjonene fra kunstnermiljøet har allerede begynt å strømme inn etter at dødsfallet ble kjent, blant annet fra billedkunstner Unni Askeland (55). Den norske billedkunstneren hedrer Pushwagner på sin Instagram med følgende tekst.

- Jeg elsket deg. Det vil jeg alltid gjøre! Hvil i fred …

I en tekstmelding til Dagbladet kommenterer Askeland dødsfallet slik:

- Hva skal jeg si … En fantastisk kunstner og god venn er borte. Mye forsvinner med ham. En glede og villskap som ingen andre har. Vi hadde en helt spesiell kontakt. Han var òg så stolt av datteren sin. Sist jeg så han, var hun med og spiste middag på Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Nå gleder jeg meg til neste utstilling i Kunsthall Oslo. Han blir savnet!

I loved you ❤️ I always will! Rest in peace... #pushwagner#

Et innlegg delt av unnix (@unnix)

Pushwagners mangeårige manager, Stefan Stray, er også sterkt preget av sin gode venn og partners bortgang.

Stray traff Pushwager tilfeldig på 80-tallet, da kunstneren var langt nede.

- Sykdommen kom brått, vi tenkte ikke i de baner, sier Stray.

Han forteller at Pushwagner ble innlagt på sykehuset 5. april. Dagen før hadde han vært hos øre, nese, hals-legen. Og det var der det ble slått alarm.

- Han hadde problemer med stemmebåndet og dårlige lunger, men verken Pushwagner eller jeg visste at han hadde fått kreft med spredning, sier Stray til Dagbladet.

ANERKJENT KUNSTNER: Terje «Pushwagner» Brofos var blant våre viktigste samtidskunstnere. Han døde natt til tirsdag, 77 år gammel. Foto: NTB Scanpix.
ANERKJENT KUNSTNER: Terje «Pushwagner» Brofos var blant våre viktigste samtidskunstnere. Han døde natt til tirsdag, 77 år gammel. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Etterlater seg en datter

Pushwagner etterlater seg datteren Elizabeth Brofos, som han fikk sammen med ekskona Ellen Elisabeth Alstad.

I et intervju med Dagbladet i 2011, fortalte Elizabeth at det først var det siste året hun hadde fått lov til å kalle ham «pappa»:

- Før fikk jeg alltid kjeft når jeg sa det. Han er ikke et A4-menneske og har aldri vært en far for meg. I så fall er det på en veldig spesiell måte, sa hun til avisa den gang.

Pushwagner og ekskona møttes på fest en gang tidlig på 80-tallet og giftet seg to år etter det første møtet. Paret levde et omflakkende liv i storbyer som New York og Paris.

- Vi levde ofte på sultgrensa. Vi hadde ikke penger eller noe sted å bo, og levde bare for å lage bilder. Vi solgte for en slikk og ingenting for å ha penger. Alt dreide seg om kunst, fortalte Alstad i samme intervju med Dagbladet.

I starten av april delte Elizabeth Brofos et koselig bilde av seg selv og faren sammen på Instagram.

Saken fortsetter nedenfor.

Ble tegnet av Pushwagner

Artist Carina Dahl (32) er også blant dem som har tatt til sosiale medier for å minnes Terje Brofos tirsdag ettermiddag.

På Instagram har hun publisert et bilde av seg selv og Pushwagner, der han lager en tusjtegning av henne i ei bok.

Overfor Dagbladet forteller hun om bakgrunnen for dette møtet med den svært anerkjente billedkunstneren:

- Vi satt en gjeng og hadde søndagsmiddag på Olivia på Tjuvholmen, blant annet sammen med Petter Northug. Plutselig kom en mann bort med en tegning av Petter, og vi snudde oss og så at Pushwagner satt på nabobordet og hilste. Han hadde tegnet Petter, sier Dahl.

Ifølge 32-åringen var Pushwagner svært interessert i langrenn, og han skal ha invitert dem med seg til galleriet, hvor de pratet og koste seg.

- Også ble jeg tegnet i boka hans som jeg fikk med meg. Det var en utrolig fin opplevelse, og jeg elsker når nordmenn er så unorske og åpne. Han har alltid gitt meg en klem og hilst når vi har møttes i etterkant, og jeg digger stilen hans - både i maleriene og som person. Et ekte ikon! fastslår Dahl.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media