SKJØNNHETSSØVN: Velg et putevar i silke eller silkesateng, og du kan få finere hud og hår. Foto: Bohus.com
SKJØNNHETSSØVN: Velg et putevar i silke eller silkesateng, og du kan få finere hud og hår. Foto: Bohus.comVis mer

Putetipset går som en farsott på nettet

Kan være avgjørende for utseendet ditt.

De fleste av oss har vel fått med seg at å rense hud både morgen og kveld inngår i en god hudpleierutine, og at håret burde kures et par ganger i måneden, er også med på agendaen.

Men hva er det som egentlig har mest nærkontakt med hud og hår i løpet av en dag? Hodeputa di, vel! Eller nærmere bestemt putevaret ditt!

Skjønnhetstipset om å gå over til silkeputevar går som en farsott på nettet. Flere amerikanske nettbutikker har spesialisert seg på silkeputevar, og utallige bloggere og forumbrukere har lagt sin elsk på dette myke naturstoffet, og hevder at det både gjør godt for hud og hår.

Jeg prøvde selv, og det viser seg at det gode gamle skjønnhetstrikset med å bytte ut putevaret av bomull med silke eller silkesateng, har noe for seg.

Altfor hardhendt mot hud og hår Kort oppsummert går det på at bomullsstoffet i mange putevar ofte er for hardt og absorberende, slik at fuktighetskremen og hudens naturlige oljer vil suges opp av materialet. Silke er mykere, glattere og absorberer fuktighet dårligere - noe som er en fordel når du ligger og formelig gnir hud og hår inntil stoffet mange timer i strekk.

I tillegg påstås det også at soverynker, spesielt øyne og munn, vil bli framhevet, siden huden møter motstand i bomullsstoffet, og derfor kan bli liggende i folder, som igjen lager rynker over tid. Et glattere stoff, som silke, sørger for at huden lettere glir over putevaret i løpet av natta.

Håret skal også bli blankere, glattere og floke seg mindre, hevdes det. Friksjonen grovt putevarstoff gir, kan også forårsake mer bustete hår over natta, i tillegg til at absorbsjonsevnen i enkelte bomullsstoffer også vil absorbere fuktigheten i håret bedre enn silke - noe som resulterer i at håret kan bli mattere og tørrere.

Hudlege Janice Wu uttaler til Necn.com at jo mykere materiale du sover på, jo mindre friksjon og dermed mindre påkjenning blir det for huden. Og hun har støtte av andre kjente amerikanske leger, som dr. Oz og hudlege Neil Shultz.

- Tro det eller ei, vekten fra hodet på puta vil skape noe som kalles soverynker og kan gjøre eksisterende rynker verre. For å unngå dette er det best å sove på ryggen. Men hvis man ikke klarer å holde seg på rygg, bruk i det minste silke- eller satengputevar, som gjør at huden sklir over puta, uttaler dr. Shultz til Stylelist.com.

Hollywood-favoritten Store stjerner som Kate Winslet og Reese Witherspoon kan nok velge og vrake fra øverste hylle når det kommer til rynkekremer og hårbehandlinger. Men fortsatt velger de å bruke putetrekk av sateng eller silke for å virkelig sørge for å våkne opp friske og vakre, skriver Stylelist.com.

Til og med de kongelige hiver seg over skjønnhetstrikset. Makeupartisten til Kate Middleton fortalte nylig til Style Magazine at å sove med sengetøy av silke var et av de beste skjønnhetstriksene man kunne følge. Og varmest anbefalt ble den luksuriøse silkeserien fra Branché.

Mirakelprodukt for krøllete hår Håret blir nærmest fri for fjoner og frizz, og i tillegg så holder frisyren seg mye lenger. Så når du har brukt timer på å rette ut håret, fønet det i en spesiell form eller krøllet det - så overlever frisyren natta mye bedre på silke- eller satengputevar. Jo glattere putevar, jo bedre er det.

Så selv om det ikke er forsket nevneverdig på silkeputevarets innvirkning på skjønnhetssøvnen, så florerer nettet av lovord fra jenter med krøller.

- Jeg elsker silkeputevar!, sier FrizzBgone på forumet til Naturallycurly.com.

- Silke er et naturfiber, og jeg foretrekker det framfor sateng. Jeg kjøpte også noen silkeputevar til min datter, som gjorde stor forskjell for hennes hår. Tidligere brukte håret hennes å se ut som en flokekatastrofe om morgenen, men dette stoppet etter at vi begynte med silkeputevar, skriver hun.

GJØR DET SELV: Jentene bak howdoesshe.com syns også at silke- eller satengputevar er et perfekt DIY-prosjekt. Passer ypperlig som en litt annerledes gave. Foto: howdoesshe.com Vis mer

En annen har også lagt sin elsk på disse putevarene. Fantak skriver følgende hos Makeupalley.com:

- Smilerynkene mine har gradvis blitt bedre, min sensitive hud er mindre irritert og mest overraskende er at håret mitt beholder spensten og glansen. Jeg har ikke hatt en dårlig hårdag siden!

Gjør det selv Selv om det finnes mange type silke- og satengputevar å velge imellom, kan de ofte være ganske dyre. Silke skal være absolutt best, men er da også absolutt dyrest.

Men det er ingenting i veien for å lage dem selv. Husk at stoffet må være 100 prosent silke for å virkelig ha en effekt på hud og hår. Dette kan ofte finnes rimelig på nettet, eller i rene stoffbutikker.

Så er det bare å måle opp, klippe til og sy igjen - slik som Lara fra den populære nettsiden howdoesshe.com viser her:

Uten tvil et av de enkleste skjønnhetstriksene som finnes, som også er veldig bra for oss allergikere, da silke er hypoallergenisk og perfekt for sensitiv, tørr og irritert hud.

Prøvde selv I forberedelsen til denne saken, har jeg prøvd silkeputevar for å se om det virkelig gjør en forskjell.

Og selv om jeg er fullstendig klar over at putevaret i seg selv ikke forbedrer huden, så våknet jeg faktisk med færre trykkmerker - eller soverynker, om du vil! Den største forskjellen ser jeg imidlertid på håret, som virkelig har hatt god nytte av å sove på silke.

Det er mykere, friskere og mer glansfullt - uten å være omkranset av fjoner og frizz. Og det kan jeg godt like!

Les også:
Få glansfullt hår med hårolje
Bildet som har fått over en million "likes"!
Vi fikk leserne våre til å avsløre sine favorittprodukter
48 lekre skofunn i butikk nå

Saken ble opprinnelig skrevet av Kamille for Klikk.no. Les her.

GOD NATTESØVN: Pass på at putetrekket er i silke eller i silkesateng, - det er det beste! 1. Charmeuse Case fra Branchebeautysleep.com (ca kr 600), 2. Belle de Nuit Eye Mask 100% silke fra Branchebeautysleep.com (ca kr 299), 3. Natural Silk Pillowcase fra Beautyzzz (ca kr 300), 4. Silkeputevar fra Charlotte & Co (ca kr 400), 5. Putetrekk i silke fra Lifeventure (kr 249). Foto: Produsentene. Vis mer