Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Archie Harrison Mountbatten-Windsor:

Radiovert sparket fra BBC etter Meghan-tweet

Spøken fikk store konsekvenser.

SPARKET: Den britiske radioverten Danny Baker blir ikke å høre på BBC Radio 5 mer. Det bekrefter kanalen nå, etter at han tidligere denne uka kom med en melding som ble tolket rasistisk. Foto: NTB Scanpix
SPARKET: Den britiske radioverten Danny Baker blir ikke å høre på BBC Radio 5 mer. Det bekrefter kanalen nå, etter at han tidligere denne uka kom med en melding som ble tolket rasistisk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag morgen ble hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) foreldre til sitt første barn. Nyheten ble delt med offentligheten rundt ti timer etter at deres sønn kom til verden. I går fikk verden se det første glimtet av den lille gutten, som har fått navnet Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

BABYLYKKE: Mandag morgen fødte hertuginne Meghan en sønn. Nå viser det lykkelige ekteparet fram barnet for første gang. Video: CNN Vis mer

Hundretusener har gratulert hertugparet i sosiale medier, og i Windsor var det folkefest i gatene da fødselen ble kunngjort. Det er derimot ikke alle som har ønsket de nybakte foreldrene lykke til.

Den britiske radioprofilen Danny Baker (61), kjent fra Radio 5, har nå fått sparken som følge av en feilslått vits etter fødselen. Han valgte nemlig å markere fødselen av den lille babyen med et bilde av en sjimpanse, som holder hender med en mann og en kvinne på en trapp.

DÅRLIG STEMNING: Denne Twitter-meldingen sørget for at radioverten Danny Baker fikk sparken. Skjermdump: Twitter
DÅRLIG STEMNING: Denne Twitter-meldingen sørget for at radioverten Danny Baker fikk sparken. Skjermdump: Twitter Vis mer

Rasismekritikk

Tilhørende bildet skrev radioprofilen følgende: «Den kongelige babyen forlater sykehuset».

Twitter-meldingen falt ikke i god jord hos alle, og ble raskt omtalt som rasistisk og sårende. Flere mente at Baker sammenliknet babyens afroamerikanske herkomst, som kommer fra hans mor, med en annen art.

Han bestemte seg for å slette meldingen, men skaden var alt skjedd. Han skrev følgende på Twitter etter kritikken:

«Beklager for bildet av den lille karen i det flotte antrekket som har skapt litt debatt. (...) Noen av dere var flinke nok til å poengtere mulige konnotasjoner, så jeg fjernet det. Det er det», skrev han.

LA SEG FLAT: Danny Baker slettet meldingen og la seg flat etter kritikken. Skaden hadde derimot allerede skjedd. Foto: NTB scanpix
LA SEG FLAT: Danny Baker slettet meldingen og la seg flat etter kritikken. Skaden hadde derimot allerede skjedd. Foto: NTB scanpix Vis mer

61-åringen prøvde å argumentere for at vitsen var ment som en sammenlikning av de kongelige og sirkusdyr, siden de på bildet han la ut hadde på seg flotte klær. Det var det få som kjøpte.

- Går i mot våre verdier

Det var ikke bare på Twitter at bildet ble dårlig mottatt. Det har også kostet ham jobben. Sky News skriver at Baker selv melder at han nå har fått sparken. Overfor kanalen sier han at han er lei seg.

- Det er leit at folk trodde at jeg mente det slik, forteller han til Sky.

Samtidig skriver han på Twitter at BBC har «kastet ham under bussen». En talsperson for BBC forsvarer derimot avgjørelsen.

- Dette var en alvorlig feil, og går mot alle verdiene vi som stasjon prøver å stå for. Danny er en briljant kringkaster, men kommer ikke til å ha ukentlige programmer hos oss mer, sier talspersonen.

Hertugparet av Sussex har ikke kommentert saken, men har tidligere sett seg nødt til å slå tilbake mot rasistiske kommentarer. Etter at paret offentliggjorde sin romanse høsten 2016, så prins Harry seg nødt til å slå tilbake etter haugevis av nedsettende kommentarer om Meghan.

- Prins Harry er bekymret for Meghan Markles sikkerhet og er dypt skuffet over at han ikke kunne beskytte henne. Det er ikke riktig at miss Markle etter noen måneders forhold til ham skal bli utsatt for en slik stormfull situasjon. Han vet at folk vil si at: «Det er prisen å betale», og: «Det er spillereglene». Han er uenig med dem. Det er ikke et spill - det er livet hans og hennes, skrev hoffet i en melding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!