HEKTISK: Gro Hammerseng-Edin sjonglerer livet som fersk tobarnsmor med flere andre prosjekter. Det går ikke alltid like lett for seg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HEKTISK: Gro Hammerseng-Edin sjonglerer livet som fersk tobarnsmor med flere andre prosjekter. Det går ikke alltid like lett for seg. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Gro Hammerseng-Edin:

Rakk såvidt innom sykehusdøra før sønnen meldte sin ankomst

- Det står i sterk kontrast til forrige gang, forteller Gro Hammerseng-Edin om fødselen av yngstesønnen.

Det var i januar at hele Norges håndballpar kunngjorde at de skulle bli foreldre for andre gang. Anja (35) og Gro Hammerseng-Edin (38) har fra før av sønnen Mio (6), og ble i midten av august foreldre til vesle Leo.

Det var storebror som valgte ut navnet, kunne foreldrene nylig avsløre på Instagram. Sett bort fra den hyggelige familieforøkelsen, er det bare halvannet år siden Gro Hammerseng-Edin annonserte at hun skulle legge opp som håndballspiller.

- Det skjer mye om dagen, og ting er ikke fullt så glamorøst for øyeblikket, sier hun til Dagbladet og flirer.

Da den populære sportsprofilen ble mor for første gang, var hun raskt tilbake på trening og skulle gi alt for gullet. Nå går hun en mer behagelig barselperiode i møte, selv med foredragsholdning, en ny kampanje med Specsavers og andre prosjekter på blokka.

- Rørende og stort

- Jeg trener fortsatt mer og tidligere på morgenen enn hva en som ikke har drevet med idrett ville gjort. Denne gangen skal jeg derimot ikke rekke noe OL. Det er derimot en grei erfaring å ha fra forrige gang, men nå håper jeg på noen roligere første måneder, sier hun til Dagbladet.

Likevel går ikke alt helt rolig for seg i Larvik om dagen. For mens ekteparet har fått en ny sønn å nyte tida framover med, skjer det andre ting for eldstemann. Han har nemlig begynt på skolen, og det å sjonglere to vidt forskjellige livsløp samtidig kan by på enkelte utfordringer.

- Det var overveldende å få en skolegutt og et nytt barn nesten samtidig. Det har vært rørende og stort, og samtidig en slags løsrivelse. Å slippe Mio avgårde og å se at han får et selvstendig liv. Vi er begge stolte, forklarer hun.

Paret var engstelige for hvordan det hele skulle utspille seg etter at Leo kom til verden. Mio har vært enebarn i seks år, og frykten for at sjalusi skulle bli et problem var tilstedeværende hos begge foreldre. Likevel har det hele gått over all forventning.

- Han er utrolig stolt og omsorgsfull. Broren viser han stolt fram, og han hjelper til der han kan. Det har vært noe av det fineste med det hele. Han var også veldig delaktig i å bestemme navn, forklarer hun.

Tidlig krøkes

Den lille krabaten, som straks er en måned gammel, er allerede godt indoktrinert i mødrenes livsstil. Han har fått være med på håndballkamper, og har «heiet» fra sidelinja når storebror Mio har spilt fotball. Idrett og trening står utvilsomt sterkt i familien Hammerseng-Edin.

Likevel er de klare på at det ikke er en førsteprioritet akkurat nå, verken for dem eller barna.

NY TILVÆRELSE: Gro Hammerseng-Edin avbildet hjemme i Larvik før yngstesønnen kom til verden. Bildet er tatt i sammenheng med en kampanje for brillekjeden Specsavers, som hun nå samarbeider med. Foto: Specsavers
NY TILVÆRELSE: Gro Hammerseng-Edin avbildet hjemme i Larvik før yngstesønnen kom til verden. Bildet er tatt i sammenheng med en kampanje for brillekjeden Specsavers, som hun nå samarbeider med. Foto: Specsavers Vis mer

- Det er deilig å ha litt mer frihet nå enn forrige gang, spesielt siden det skjer så mye nytt med han eldste. Nå er det liksom fotballkamper, foreldremøter og legesjekker. Fordelen er at vi har gjort dette en gang før, så vi er ikke like stressa i disse første månedene som før, humrer Hammerseng-Edin.

Mammapermen splitter de to mellom seg, og akkurat nå er det altså Gro som har ansvar for den minste hjemme. Han sover heldigvis om nettene, og ifølge den nybakte mora var perioden før fødselen mer urolig.

- Man er stor og tung, og føler seg ikke spesielt bra. Han kom heldigvis fort da alt var i gang. Vi rakk såvidt innom døra på sykehuset før han hadde meldt sin ankomst. Det står i kontrast til forrige gang, forteller hun og ler.

Vil opplyse

Mellom amming, bleieskift og lekselesing, har Gro Hammerseng-Edin flere prosjekter på gang. Hun har blant annet inngått et nytt samarbeid med Specsavers, fordi hun ønsker å opplyse andre om syn. Det er derimot ikke helt uten grunn.

Før hun gjennomførte en laseroperasjon som 18-åring, var begge øynene minus fire på nærsynt-skalaen. Med åra har likevel synet blitt verre igjen.

Saken fortsetter under.

DILEMMA: Slik gikk det da vi utfordret «Mesternes Mester»-vinner Gro Hammerseng-Edin i dilemma-leken. Video: Henning Lillegård / Klipp: Ingrid Cogorno / Reporter: Linn-Christin Marthinussen Vis mer

- Jeg har sjekka synet jevnt og trutt, men det har forfalt litt, og jeg fant ut at jeg nok en gang trengte linser. Men akkurat nå er det digg å ha noen avlastningsbriller som jeg bare kan skyve på i hui og hast på morgenen her. Man kan faktisk få dårligere syn av å være gravid, det visste jeg ikke, sier den tidligere håndballproffen.

Hun var også bekymret for at eldstesønnen skulle ha problemer med synet før skolegangen startet, men en synstest avgjorde at han verken trenger briller eller linser.

Kampanjen har også en tilhørende photoshoot, som ble gjort da hun var i sitt tredje trimester.

- Det var ikke helt optimalt. Man er ikke akkurat i en drømmesituasjon når man føler seg forholdsvis fremmed i egen kropp, og skal posere foran et kamera. Det gikk heldigvis fint, forklarer hun.

FEIRING: Hemmeligheten om hvem som stakk av med seieren under årets sesong av «Mesternes Mester» har kommet ut. Hør takketalen til den første kvinnelige vinneren i programmet, Gro Hammerseng-Edin, her. Video: Emilie Rydning Vis mer