Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Rammet av corona

Underholdningsprogrammene gjør endringer grunnet viruset.

RAMMET: «Ex on the Beach» er blant programmene som nå blir rammet av de nye anbefalingene fra Folkehelseinstituttet. Foto: Toke Mathias Riskjær / Dplay
RAMMET: «Ex on the Beach» er blant programmene som nå blir rammet av de nye anbefalingene fra Folkehelseinstituttet. Foto: Toke Mathias Riskjær / Dplay Vis mer

Den siste tida har verden vært hardt ramma av det mye omtalte coronaviruset. Det har også kommet til Norge, og denne uka kom anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om at arrangementer med mer enn 500 deltakere avlyses eller utsettes.

Sykdommen ble oppdaget i industribyen Wuhan i Kina, og har siden spredt seg til store deler av verden. I Norge har i skrivende stund 489 mennesker fått påvist coronasmitte, og Folkehelseinstituttet oppdaterte i helga sine karanteneanbefalinger.

Nå tar dermed flere av de store mediehusene i Norge grep, og flere melder endringer i programmet for de neste ukene og månedene.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

Blant andre Discovery Norge melder at en rekke premierefester avlyses, i tråd med rådene fra helsemyndighetene, for å ikke bidra til økt smittespredning.

– Når det kommer til premierefesten for «Ex on the Beach», må den dessverre avlyses, slik vi også avlyste festen for Dplay-serien «Sigurd fåkke pult» og «Rednecks i Syden». Vår foreløpige vurdering er at deltakerne kan møte pressen, men vi kommer til å be både presse og deltakere holde seg hjemme hvis de enten føler seg syke eller nylig har kommet hjem fra risikoområder. Dette er i tråd med de rutinene vi har for ansatte, forteller Hanne McBride, kommunikasjonsdirektør i Discovery Norge til Dagbladet.

Fremdeles uvisst

Det er imidlertid ikke bare premierefester som avlyses. Når det gjelder innspilling av produksjoner de neste månedene, forteller McBride at også de vil være rammet av coronaviruset.

– Vi følger helsemyndighetenes anbefalinger og har derfor avlyst eller nedskalert alle våre arrangementer i nærmeste framtid. Når det gjelder innspilling av produksjoner i månedene framover, gjør vi løpende vurderinger. Alle produksjoner som vanligvis foregår med publikum i salen, gjøres nå uten publikum.

Dermed kan det se ut til at det fremdeles er uvvist hva som vil skje med blant annet innspillinga av høstens sesong av «Ex on the Beach», som i utgangspunktet har planlagt å sende to sesonger i året.

Uten publikum

En rekke andre underholdningsprogrammer, deriblant det populære fredagsprogrammet «Senkveld med Helene og Stian» vil også være ramma. Denne uka vil derfor sendingen gå uten publikum.

POPULÆRE: Det populære programmet «Senkveld» med Stian Blipp og Helene Olafsen sendes denne uken uten publikum. Foto: NTB scanpix
POPULÆRE: Det populære programmet «Senkveld» med Stian Blipp og Helene Olafsen sendes denne uken uten publikum. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Vi har bestemt at torsdagens «Senkveld»-opptak skal gjøres uten publikum, og vurderer fortløpende hva vi gjør under neste fredags livesending fra «Idol». Vi følger utviklingen løpende og rådene fra helsemyndighetene, i tillegg til å gjøre egne vurderinger. Det et er viktig for oss å sikre drift av TV 2 og ikke å bidra til økt smittespredning, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

På lista over sendinger som står i fare for å bli ramma av coronaviruset, finner vi også «Gullruten», som er planlagt å skje i mai. Skal vi tro styreleder Åse Kringstad, vil sendingen trolig gå som normalt.

- Vi planlegger per i dag for at Gullruten skal arrangeres som normalt, men vi i Stiftelsen Gullruten gjør selvsagt løpende vurderinger sammen med Nordisk Film TV og TV 2 i tråd med råd og instrukser fra Folkehelseinstituttet, og lokale og nasjonale myndigheter, sier Åse Kringstad, leder i Virke Produsentforeningen og styreleder i Gullruten.

Hardt rammet

Det er ikke bare Discovery Norge og TV 2 som gjør endringer. Tidligere i dag ble det også klart at NRK tar grep, og at alle programinnspillinger med både flere og færre enn 500 publikummere vil sendes uten publikum.

-  NRK har både  et samfunnsoppdrag og et  beredskapsansvar  vi skal ivareta. Vi  har muligheten til å  gjennomføre  opptak av TV-sendinger og liknende uten  publikum i studio og fortsatt ha et godt tilbud på TV og radio. Dette er selvsagt leit for dem som har gledet seg til å være publikum, men vi ønsker å være føre var, sier marked- og kommunikasjonssjef Christine Viland.

RAMMET: «Lindmo» er et av programmene som nå vil spilles inn uten publikum. Foto: NTB Scanpix
RAMMET: «Lindmo» er et av programmene som nå vil spilles inn uten publikum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det betyr at populære programmer som «Lindmo», «Nytt på nytt» og «Lørdagsrådet» vil være preget av endringen. NRK opplyser imidlertid at de fortsatt vil ha medvirkende gjester og deltakere i programmer, og at sendingene publiseres som vanlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!