STÅR SAMMEN: Geir Magne og kona Bente Haukås fikk livet snudd på hodet da sistnevnte fikk påvist aggressiv brystkreft. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STÅR SAMMEN: Geir Magne og kona Bente Haukås fikk livet snudd på hodet da sistnevnte fikk påvist aggressiv brystkreft. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rammet av kreft. Slik går det med henne i dag

«Farmen»-profil Geir Magne Haukås' kone fikk påvist aggressiv brystkreft. Nå har hun fullført cellegiftbehandlingen.

2018 skulle vise seg å bli et langt tøffere år enn familien Haukås hadde sett for seg. «Farmen»-profil Geir Magne (48) hadde bare vært hjemme noen måneder etter oppholdet på reality-gården i 2017, da kona, KrF-politiker Bente Haukås (43), begynte å føle seg uvel.

Seinere fikk hun vite at hun var rammet av en aggressiv form for brystkreft.

Da Dagbladet snakket med ekteparet like før jul, fortalte de at hverdagen brått ble snudd på hodet da de fikk sjokkbeskjeden.

Sammen har Geir Magne og Bente barna Henrik (22), Benedicte (20), Armand (19) og attpåklatten Othelian Vincent (2).

Har operert

Når Dagbladet nå slår på tråden, kan Geir Magne fortelle at familien på seks etter forholdene har det bra.

- Bente fikk gjennomført en operasjon 3. januar i år, sier Haukås.

Så langt viser prøvene av vevet som ble fjernet at operasjonen var vellykket, noe som er en stor lettelse for tv-profilen og familien hans. Han påpeker videre at «kreft er kreft» og at kona fikk påvist en aggressiv form hvor cellene i kroppen deler seg i et ekstremt tempo.

FOKUSERER PÅ KONA: Da «Farmen»-deltaker Geir Magne Haukås kom hjem til Bodø, ble kona Bente diagnostisert med kreft. Nå velger han å legge TV-opptredener til side inntil hun er frisk. Video: Miriam Bakkejord og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Raserer kroppen

Neste steg i behandlingen var i utgangspunktet en fem ukers strålebehandling, men på grunn av den aggressive krefttypen, har det blitt avgjort at Bente må få behandlingen hver dag i hele sju uker.

- Kreft er jævlig, konstaterer Geir Magne og legger til at cellegiften som kona har vært gjennom, «raserte» kroppen innvendig.

Han legger riktignok til at det er en annen, positiv side ved behandlingen.

- Den ene siden av den raserer kroppen innvendig, men samtidig så forlenger den livet, sier han.

- Hele familien er «syk»

Framover skal familien Haukås ta tida til hjelp og stå sammen.

- Vi er i en situasjon hvor hele familien vår er «syk», dette preger oss alle. Til og med minstemann, Othelian Vincent, forstår at moren er syk.

Den åpenhjertige «Farmen»-profilen legger ikke skjul på at sykdommen har vært ekstremt utfordrende. Samtidig trekker Geir Magne fram en grunnmur de verdsetter ekstra høyt nå.

- Alt blir som en orkan som river av hustak. Vi befinner oss nå midt i orkanens øye. Der er det rolig og fredelig. Har man en solid grunnmur når stormen treffer, så står man sterkere, mener han.

Forberedt mentalt

I likhet med ektemannen påpeker Bente hvor tett knyttet familien er og hvor viktige de er for hverandre. Hun forteller til Dagbladet at hun har det veldig bra for tida og at hun har stort håp og tro om at hun snart vil være helt frisk.

- Helsevesenet har gjort en fantastisk jobb og jeg føler meg utrolig godt ivaretatt gjennom hele prosessen, sier hun.

PREGER FAMILIEN: Dagbladet møtte Bente og Geir Magne Haukås i Bodø i fjor høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PREGER FAMILIEN: Dagbladet møtte Bente og Geir Magne Haukås i Bodø i fjor høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Videre forteller 43-åringen at kreftdiagnosen ikke kom som et sjokk på henne, men at det var annerledes for dem rundt henne.

- Jeg står midt oppi det og klarer på en måte å beholde kontrollen litt selv. Det er noe annet for de voksne barna våre. Det har nok vært vanskelig for dem å håndtere sykdommen ettersom de ikke kan gjøre noe.

Bente forteller at hun aldri har vært redd med tanke på sykdommen, og finner roen «gjennom tro, håp og filosofi».

TI BUD: Geir Magne Haukås sprer det kristne budskap på «Farmen», men lever han etter de ti bud selv? Video: Miriam Bakkejord / Redigering: Marie Røssland / Foto: Preben Hunstad / TV2 Vis mer

- Jeg er forberedt mentalt på hva som kan skje, men vi tar ingenting på forskudd, sier hun.

Neste uke begynner hun med den siste delen av behandlingsprosessen, og ser fram til å komme i mål.

- Det er mange som ber for meg og oss, det gir mer styrke enn vi aner, mener Bente.

Mistet flere av sine nærmeste

Ekteparet lever vanligvis aktive liv hjemme i nordlandsbyen Bodø, som inkluderer lange sykkelturer, aktiviteter med yngstesønnen og daglig drift av et felles firma.

Nå er alt satt på vent. Og det er ikke første gang.

Allerede i ung alder mistet Geir Magne flere av sine nærmeste familiemedlemmer. Broren døde i en alder av bare 28 år, da hjertet sviktet under fotballtrening. Moren gikk bort i en alder av 50 og faren i en alder av 64. Alle så altfor tidlig.

- Jeg har ikke råd til å miste flere. Heldigvis har jeg håpet, og det er det viktigste av alt. Uten min personlige tro hadde jeg gått rett i kjelleren, har Geir Magne tidligere sagt til Dagbladet.

Bente startet på cellegift i fjor sommer, og hadde sin forrige behandlingsrunde like før jul.