Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprinsesse Mette-Marit rammet av lungefibrose:

Rammet av kronisk sykdom

- Vil måtte gjennomgå ytterligere utredning fremover.

LUNGEFIBROSE: Kronprinsessen kunne onsdag kveld fortelle at hun er diagnostisert med en kronisk sykdom. Foto: NTB Scanpix
LUNGEFIBROSE: Kronprinsessen kunne onsdag kveld fortelle at hun er diagnostisert med en kronisk sykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsesse Mette-Marit (45) har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose. Det melder NRK.

- Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, heter det i en pressemelding fra kongehuset.

Det er foreløpig ikke avklart om lungesykdommen er et ledd i en mer omfattende autoimmun sykdomsprosess, eller om det er andre årsaker som ligger til grunn for lungeforandringene.

Kronprinsessen forteller til NRK at hun har slitt med helseutfordringer i noen år nå, og at plagene de siste åra har vært mer uttalte. Hun har den siste tida vært gjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva sykdommen er.

Til kanalen sier hun samtidig at sykdommen er mer kronisk enn de hadde håpet, men at det samtidig gjør at litt flere brikker faller på plass. Hun ser på det som en lettelse å endelig få satt en diagnose på helseproblemene.

- Begrenset arbeidskapasitet

Sykdommen kommer til å begrense kronprinsessens arbeidskapasitet i tida framover, og det vil dermed bli behov for å planlegge perioder uten noe offisielt program, kommer det fram i pressemeldingen.

- Vi ser nå at i den perioden jeg skal inn i med videre utredninger og mulig behandling, så kommer jeg til å være en del borte. Det gjør at vi er nødt til å fortelle om det uten at det blir mye spekulasjoner rundt det, sier hun til NRK.

BEGRENSET: I tiden framover vil kronprinsesse Mette-Marits arbeidskapasitet bli begrenset. Her med ektemannen kronprins Haakon og barna Ingrid Alexandra og Sverre Magnus. Foto: NTB Scanpix
BEGRENSET: I tiden framover vil kronprinsesse Mette-Marits arbeidskapasitet bli begrenset. Her med ektemannen kronprins Haakon og barna Ingrid Alexandra og Sverre Magnus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, synes det er tøft og modig av kronprinsessen å stå fram med helseproblemene sine.

- Dette har åpenbart vært en tung og krevende tid for Mette-Marit og hele familien, sier han og legger til:

- Det er veldig tøft, men samtidig lurt, av Mette-Marit å være åpen om dette. Mette-Marit ønsker åpenhet om vanskelige temaer, og har alltid brent for det. Det var nok likevel tøft for henne å snakke om sin egen helse, samtidig som det helt sikkert også har vært en lettelse for henne.

Optimistisk

Kronprinsessen sier til kanalen at hun er optimistisk for det som skal skje i tida framover, og at hun er glad for at hun er omringet av så flinke folk.

Hun er samtidig takknemlig for at sykdommen er oppdaget på et tidlig tidspunkt, og er tydelig på at hun etter beste evne vil jobbe så mye hun kan.

Også kronprinsessens lege, professor Kristian Bjøro ved Rikshospitalet, er optimistisk. Han påpeker at diagnosen er påvist tidlig, og at det derfor er et håp om å kunne kontrollere sykdomsutviklingen på en god måte.

Behandling ved Rikshospitalet

I pressemeldingen fra kongehuset opplyser Bjøro at lungeforandringene har vært fulgt i flere år, og at sykdomsutviklingen i denne perioden har vært langsom.

Utredning og behandling skjer ved Rikshospitalet i Oslo, og i samarbeid med leger i utlandet.

- Kronprinsessen vil måtte gjennomgå ytterligere utredning fremover og også behandlingsforsøk. Ved slike tilstander som den Kronprinsessen har, er det vanlig at vi samarbeider med miljøer i utlandet, sier Bjøro i pressemeldingen.

Til NRK forteller han at årsaken til sykdommen ikke er kjent ennå. Sykdommen kan i enkelte tilfeller kan være betinget i miljømessige eller livsstilsmessige forhold, noe som ikke skal være tilfellet med kronprinsessen.

- Her tror vi det dreier seg om autoimmunitet. Det er en betegnelse som sier at det er kroppens immunforsvar som angriper eget vev og kroppens egne celler, sier kronprinsessens lege til NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!