Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rammet av sjelden sykdom

- Da de viste meg korsettet på sykehuset, klarte jeg ikke å slutte å gråte, sier «Korslaget»-Anine (25).

SKJULTE SYKDOMMEN: Mens alle venninnene gikk i Miss Sixty og korte topper, skjulte Anine Stang skoliosen med lange skjørt og store gensere. Nå håper hun at hun kan hjelpe andre unge jenter med samme lidelse ved å være åpen om sykdommen. Foto: Lars Eivind Bones
SKJULTE SYKDOMMEN: Mens alle venninnene gikk i Miss Sixty og korte topper, skjulte Anine Stang skoliosen med lange skjørt og store gensere. Nå håper hun at hun kan hjelpe andre unge jenter med samme lidelse ved å være åpen om sykdommen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Etter å ha vært en av korlederne i «Det store korslaget» på TV2, slapp artisten Anine Stang sin nye singel «Dominos» sist fredag.

Men 25-åringen har ikke alltid vært like sikker på om hun kunne bli artist. Da hun var 14 år gammel fikk hun diagnosen ideopatisk skoliose, en sjelden rygglidelse som rammer 1 av 10 000 mennesker, og ble beordret av legene om å slutte med sang og dans.

- Jeg måtte gå med et hardplastkorsett over halve kroppen 23 timer i døgnet. Det var så stramt at jeg nesten ikke kunne puste normalt - og synging var helt uaktuelt. Da de viste meg korsettet på sykehuset, klarte jeg ikke å slutte å gråte. Der og da ville jeg heller dø, sier Anine Stang til Dagbladet.

Alvorlig Skoliose er en sideveis skjevhet i ryggsøylen som gjør at ryggen krummer seg som en «S». Lidelsen har flere alvorlighetsgrader, alt etter hvor stor vinkelen i ryggraden er. Bøyen i Anine Stangs ryggrad er på 37 grader og regnes som alvorlig.

- Jeg gikk med korsettet i to år, til jeg var 16, men den kraftige bøyen i ryggraden er der fremdeles. Dette var i den tida hvor det var populært med Miss Sixty-bukser og korte topper, mens jeg gikk med lange skjørt og store gensere for å skjule sykdommen. Det var en veldig tung periode og jeg følte meg veldig alene, men jeg lærte mye av det, sier Anine Stang.

Vil inspirere andre Derfor synes 25-åringen det er ekstra godt å kunne fortelle om sykdommen. Stang håper at hun ved å være åpen om skoliosen kan være til inspirasjon og hjelp for andre med samme diagnose.

ÅRETS KORSLAG. Anine Stang (venstre) representerte Oslo i årets utgave av «Det store korslaget» på TV 2 . Foto: Scanpix
ÅRETS KORSLAG. Anine Stang (venstre) representerte Oslo i årets utgave av «Det store korslaget» på TV 2 . Foto: Scanpix Vis mer

- Man blir sterk av motgang, og man kan klare det man vil om man jobber hardt nok for det. Hadde jeg bare visst at det var andre der ute som hadde denne sykdommen da jeg var yngre, ville jeg ikke følt meg så ensom, forteller Anine Stang.

Ryggsykdommen og legenes pessimistiske spådommer fikk henne nemlig bare til å jobbe enda mer målrettet mot artistdrømmen.

- Selv om jeg var redd, gjorde sykdommen at jeg fast bestemt på å bli artist. Legene putta hardplastkorsett på meg, men de skulle ikke få ta fra meg drømmen min også, sier Stang.

Vil til utlandet I dag er hun plaget med muskel- og ryggsmerter, men lar ikke det stoppe henne fra å hoppe og danse på scenen. For - denne uka skal Anine Stang gi Bylarm-publikummet smakebiter fra debutplata si som kommer i løpet av året.

- Jeg har gått svanger med dette albumet i ti år nå, så det skal bli godt å få det ut. Jeg har til nå konsentrert meg om å gi ut så mange singler som mulig først, på grunn av endringene i musikkmarkedet, sier popartisten.

KRUMMET RYGGRAD: Skoliose gjør at ryggraden krummer seg som en «S». Den øverste kurven på dette bildet er 30 grader. Anine Stangs bratteste kurve er 37 grader. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
KRUMMET RYGGRAD: Skoliose gjør at ryggraden krummer seg som en «S». Den øverste kurven på dette bildet er 30 grader. Anine Stangs bratteste kurve er 37 grader. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Den siste singelen hennes, «Dominos», er mikset av Ben Grosse - som også har jobbet med Jared Letos 30 Seconds to Mars, Marilyn Manson og Slipknot. Stang har tidligere også samarbeidet med Guns & Roses-gitarist Richard Fortus.

På Bylarm håper hun også å få vist seg framfor internasjonal musikkbransje.

- Jeg gleder meg til å vise dem, og ikke minst bylarmpublikummet, hvem jeg er og hva jeg står for.