Vendela Kirsebom:

- Rart å føle at man er nærmere slutten enn begynnelsen

Vendela Kirsebom fyller 50 år, og ser tilbake på det glamorøse livet. 

FYLLER 50: Vendela Kirsebom fyller hele 50 år, men har aldri følt seg bedre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FYLLER 50: Vendela Kirsebom fyller hele 50 år, men har aldri følt seg bedre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes få nordmenn som har hatt like stor suksess i motebransjen som den norsk-svenske supermodellen Vendela Kirsebom (50). I dag, den 12. januar, er det 50 år siden hun ble født.

Alderen til tross, Vendela har sjeldent hatt det bedre. I vinter er hun å se på skjermen i kjendisutgaven av «Farmen», og hun jobber aktivt med sitt eget skjønnhetsmerke. Modelljobbene strømmer fortsatt på, og livet som mamma bringer henne store mengder glede.

«FARMEN»-AKTUELL: Vendela Kirsebom fyller 50 år, men lar ikke alderen hindre henne. I vinter er hun blant annet å se på «Farmen Kjendis». Foto: TV 2
«FARMEN»-AKTUELL: Vendela Kirsebom fyller 50 år, men lar ikke alderen hindre henne. I vinter er hun blant annet å se på «Farmen Kjendis». Foto: TV 2 Vis mer

Like før jul fortalte Vendela til Dagbladet at hun synes det er rart å bli 50 år.

- Det er absolutt merkelig, ja. Jeg har snakket en del med Jan Thomas om det, siden vi begge fyller 50 nå, med bare noen uker mellom oss. Det føles så rart, men det er jo bare et tall, forklarer hun.

Trives med livet

En av modellens beste venner er kjendisstylist Jan Thomas, som like før nyttår ble like gammel som hun blir nå. I et intervju med Dagbladet fortalte stylisten at han aldri har hatt det bedre, og at han trives med alderen.

Supermodellen forteller mye av det samme.

- Jeg trives med livet mitt og jobben. Det begynner å bli ganske «okey» å være Vendela, for det har det ikke alltid vært. Man har vært gjennom sine oppturer og nedturer, for å si det sånn, sier hun og fortsetter:

- Rart å føle at man er nærmere slutten enn begynnelsen

- Hvor lenge har man igjen, liksom? Plutselig kan det skje noe. Det er litt rart å føle på at man er nærmere slutten enn begynnelsen, forklarer hun.

Kirsebom har jobbet som modell i hele sitt voksne liv. Hun har prydet forsidene av verdens største magasiner, hatt store kampanjer for internasjonale motehus og har hengt med fiffen helt siden hun startet opp som 16-åring. Å pensjonere seg med det aller første ligger ikke i kortene.

- Jane Fonda jobber fortsatt, og hun er minst 75 år. Mange av modellene som er fra samme generasjon som meg er fortsatt aktive. Det er klart at det blir en annen type modelljobber, som med skjønnhetskremer for eksempel. Men jeg er langt fra stressa, forteller hun og ler.

Selvbildet er bedre nå enn da hun var yngre, mener modellen. Hun mener det er vanskelig for unge kvinner å være sikre på seg selv, men at det kommer med alderen.

BRUD: Nei da, dette er ikke fra Vendelas bryllup. Men som modell har hun gått ned catwalken for utallige brudekjoledesignere. Dette var på Grand Hotel i 1996. Foto: NTB scanpix
BRUD: Nei da, dette er ikke fra Vendelas bryllup. Men som modell har hun gått ned catwalken for utallige brudekjoledesignere. Dette var på Grand Hotel i 1996. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Kjempestort å få barn

På spørsmål om hvilke øyeblikk det 50 år lange livet har bydd på som har betydd mest for den blonde skjønnheten, svarer hun raskt at det å få barn forandret henne.

STOR SUKSESS: I 1999 var Vendela programleder for Melodifestivalen i Stockholm. Foto: NTB scanpix
STOR SUKSESS: I 1999 var Vendela programleder for Melodifestivalen i Stockholm. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vendela har to døtre, og synes det er deilig å føle at noen er avhengig av henne.

- Det å få barn er kjempestort. Det å føle at noen er avhengig av deg er deilig. Jeg må være en bra mamma. Det var en omveltning for meg, og jeg hadde aldri følt noe sånt før, sier hun og fortsetter:

- Jeg har skjøvet en del ting til side for å være der for barna mine så mye jeg kan. Det synes jeg er viktig. Barna kommer alltid først, forklarer modellen.

Før hun fikk sine første barn på 90-tallet, var modellivet i sentrum. Hun beskriver tiåret som fantastisk, og forteller om ville tilstander.

- Jeg jobbet sju dager i uka, var ute masse og fløy rundt hele verden. Jeg traff fantastisk spennende mennesker og var en del av eliten i mitt yrke. Jeg elsket det, forteller hun.

Verdenskjent cover

1993: Vendela Kirsebom stilte på forsiden av Sports Illustrated på 90-tallet, og anser det som et av høydepunktene i karrieren. 
1993: Vendela Kirsebom stilte på forsiden av Sports Illustrated på 90-tallet, og anser det som et av høydepunktene i karrieren.  Vis mer

En vanlig dag for Vendela kunne inkludere en flytur til Bahamas, photoshoot med verdens mest respekterte motefotografer og fest med kjendisfiffen på kvelden. I 1993 var hun på forsiden av Sports Illustrated sin badedrakt-utgave, et nummer flere millioner amerikanere sikret seg.

- Det var helt utrolig, for man blir plutselig kjent over natta. Det ble et massivt trykk fra media, og det var helt vilt. Absolutt alle ville ha en bit av kaka, forteller hun og ler.

Kirsebom hadde også en stor millionkontrakt med skjønnhetsmerket Elizabeth Arden, som hun synes var utrolig gøy. Da fikk hun blant annet jobbe med fotografer som Patrick Demarchelier, og være i magasiner som Elle, Vogue og Harper's Bazaar.

Om døtrene hennes skulle ønske å gå samme vei en dag, hadde hun vært åpen for det.

- Jeg har alltid vært veldig avslappet på at de kan gå inn i bransjen hvis de vil det, men ingen av dem har noe stort ønske om akkurat det. Ting var også mye snillere den gang. Nå handler det plutselig om å vise seg fram i sosiale medier, som kan være en påkjenning, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer