SJOKKERENDE: Marius Krosvik Carstensen (26) tok opp ville SMS-lån, uten å huske hva pengene har gått til. Når økonom Silje Sandmæl forteller at lånet har økt fra 4000 til 69 000 kroner på ett år, innser han alvoret. Video: TV3 Vis mer

Raser etter lån med skyhøy rente: - Helt hinsides

- Jeg har egentlig ikke noe godt svar på hvorfor, sier deltakeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Luksusfellen» skal atter en gang ta oss til Østfold, der man i kveldens episode møter 26 år gamle Marius Krosvik Carstensen.

Han bor hjemme hos moren sin i Sarpsborg, har en ung datter han deler foreldreansvaret for og bruker pengene sine på bil og kebab. Han jobber til vanlig med bil.

Hadde han hatt råd til det, hadde situasjonen vært nokså uproblematisk - i hvert fall det økonomiske aspektet av den. At han har en gjeld på hele 976 483 kroner har derimot lagt en demper på flere ting for 26-åringen.

Carstensen hadde blant annet fem kredittkort før innspillingen startet. Alle var makset ut, men forbruket stoppet ikke der. Han tok også opp forbrukslån, og enkelte av disse hadde skyhøye renter - uten at 26-åringen selv hadde fått det med seg.

- Så ingen ende

Enkelte av lånene ble tatt opp i utlandet, og et av dem hadde en rente på spinnville 1619 prosent. Et lån han tok opp på 4000 kroner, økte på grunn av rentene til 69 000 kroner på ett år. Sammenlagt vokser lånene hans med 12 000 kroner i måneden grunnet renter og ubetalte regninger.

<strong>PROBLEMER:</strong> Samlet hadde Marius Krosvik Carstensen en gjeld på nesten en million kroner, og måtte hanke inn TV3s eksperthjelp for å få bukt med den trøblete økonomien. Foto: TV3
PROBLEMER: Samlet hadde Marius Krosvik Carstensen en gjeld på nesten en million kroner, og måtte hanke inn TV3s eksperthjelp for å få bukt med den trøblete økonomien. Foto: TV3 Vis mer

For å komme seg vekk fra gutterommet hos mor, så han seg nødt til å søke hjelp på tv.

- Jeg meldte meg på for å få ryddet opp i situasjonen, for å få en bedre framtid for datteren min og et bedre liv med samboeren. Jeg hadde prøvd å ordne opp et par ganger selv, men det gikk ikke. Jeg var bekymret, for jeg så ingen ende på ting. Og det er klart at det ikke er helt optimalt for en 26-åring å bo hjemme hos mor, forteller han til Dagbladet.​

Carstensen tok opp lån uten å tenke over rentene. At renteprosenten var på 520 eller 1619, var ikke så viktig - før kravene om betaling kom i postkassa.

- Jeg har egentlig ikke noe godt svar på hvorfor jeg ikke tenkte over det. Jeg visste ikke så mye om renter da. Det er ganske utrolig, forklarer han.

<strong>KONFRONTERT:</strong> Flere ganger i episoden blir Marius konfrontert med gjelden sin, som viser seg å være skyhøy. Han forteller til Se og Hør at han var redd for at kjæresten Tina (t.v.) skulle gå sin vei. Foto: TV3
KONFRONTERT: Flere ganger i episoden blir Marius konfrontert med gjelden sin, som viser seg å være skyhøy. Han forteller til Se og Hør at han var redd for at kjæresten Tina (t.v.) skulle gå sin vei. Foto: TV3 Vis mer

Carstensen og kjæresten Tina ønsket å bygge et liv sammen, men de økonomiske utsiktene virket mørke i en periode. Han forteller at det var en viktig oppvekker å få gjelden sin presentert av ekspertene.​

- Jeg var vel i grunn redd for at hun skulle snu i døra og gå sin vei. Man blir sliten psykisk og fysisk av å tenke på sin dårlige økonomi hele tiden. Jeg kunne jo heller ikke bruke hele lønna mi på å betale ned rentene, det hadde ikke gått, forteller han.

Datteren har imidlertid vært den største inspirasjonen til at han ønsket å få orden på økonomien. Han forteller at han har slitt med dårlig samvittighet, og at han ikke ønsket å være et dårlig forbilde.

- Jeg trengte et skikkelig spark for å få det til, innrømmer han.​

- Kunne i verste fall blitt mørkt

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl og rådgiver Lene Drange tok turen til Sarpsborg for å få has på økonomien til Carstensen. Det skulle vise seg å være alt annet enn en enkel sak.

Flere av kreditorene stilte seg på bakbeina når det kom til å akseptere forslag til avtaler, og Carstensen selv måtte få sin økonomiske realitet inn med teskje før de kunne ta hånd om problemene.​

- Hadde han ikke fått hjelp, hadde han hatt lønnstrekk i mange år framover. Han hadde ikke fått boliglån, og det kunne stoppet ham i jobbsammenheng - siden mange arbeidsgivere kredittsjekker. Det er ikke positivt å ha betalingsanmerkninger, forteller Sandmæl til Dagbladet, og fortsetter:

- Økonomiske problemer går ofte utover den psykiske helsen til folk, og det kunne i verste fall blitt mørkt om ingen tok tak i problemene, forteller hun.

BESVIMER: Marita besvimer når hun får vite at hun har spilt for 100 000 kroner. Video: TV3Vis mer Vis mer Vis mer

Det er spesielt de svindyre SMS-lånene 26-åringen tok opp som Sandmæl reagerer på.

I klippet øverst i artikkelen kan du se henne konfrontere Carstensen med rentene, som på det ene lånet var på over 1600 prosent. «Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», sa hun til deltakeren.

Etterlyser skolefag

Hun er like bastant den dag i dag.

- Det er helt hinsides. Marius gikk for kjappe løsninger ved å låne fra utlandet, og det fikk enorme konsekvenser. Man tenker jo ikke at det finnes lån med flere hundre prosent rente, sier Sandmæl, og tilføyer:

- Det er så absurd at man ikke tror det er sant. I Norge ligger grensen på rundt 50 prosent rente, men at man faller for et lån med så absurd høy … Det er ikke til å begripe, forklarer hun.​

Sandmæl er en forkjemper for å få privatøkonomi inn i skolen, noe hun tror kunne løst mange av nordmenns finansielle problemer.

- Er man klar over konsekvensene, vil man i større grad stoppe tidligere eller ikke starte den dyre ferden mange gjør. Det er jo en grunn til at vi ikke har sånne lån i Norge, men den digitale verden gir oss muligheten. Man kan havne i fella ved et tastetrykk, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer