Kong Charles og prins Andrew:

Raser mot kongen: «Bekymringsverdig»

Kong Charles og prins Andrew får gjennomgå på sosiale medier.

VIKAR: Prins Andrew er kongens lillebror, og kan steppe inn dersom kong Charles er syk eller ute av landet. Foto: Shutterstock/NTB
VIKAR: Prins Andrew er kongens lillebror, og kan steppe inn dersom kong Charles er syk eller ute av landet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Selv konger kan trenge en vikar dersom man blir syk eller er ute av landet. I Storbritannia, der kong Charles (73) er monark, kan hans kone, dronning Camilla (75), samt de neste fire i arverekken over 21 år steppe inn i hans rolle ved behov.

I dette tilfellet er det kongens sønner, prins William (40) og prins Harry (38), i tillegg til broren prins Andrew (62) og hans datter, prinsesse Beatrice (34). Det skriver The National.

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / UK POOL Vis mer

Faktumet at prins Andrew vil kunne vikariere for kongen, får nettet til å koke. På Twitter har flere uttrykt misnøye, og anklager nyinnsatte kong Charles for å ha utnevnt skandaleprinsen til hans eventuelle stand-in. Dette stemmer imidlertid ikke, ifølge Newsweek.

«Kong grettentryne»

I 2014 gikk det en sjokkbølge gjennom en hel verden da amerikanske Virginia Giuffre (39) hevdet at prins Andrew begikk flere seksuelle overgrep mot henne i 2001, da hun bare var 17 år gammel. Det vil si at hun var mindreårig etter amerikansk lov.

Han har også skapt overskrifter med sin kobling til den avdøde seksualforbryteren Jeffrey Epstein.

Prinsen har tidligere avvist anklagene. I starten av året meldte New York Times at prins Andrew og Giuffre hadde inngått forlik.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

På bakgrunn av prinsens tidligere skandaler, raser flere Twitter-brukere mot både kongen og broren hans.

«Charles har nå utnevnt prins Andrew til å steppe inn for ham først, dersom han er syk eller ute av landet. Det er riktig, den samme prins Andrew som var nær venn med Jeffrey Epstein og som brukte 12 millioner av våre penger til å avslutte en overgrepssak», skriver en Twitter-bruker.

«Enda mer bekymringsverdig, broren hans prins Andrew er en del av statsrådet, som vil si at han kan steppe inn for kongen. Så, kong grettentrynes stand-in er en anklaget seksualovergriper...og hvis du betaler ditt angivelige offer, er det en troverdig anklage», skriver en annen.

At prins Andrew er en eventuell stand-in for kongen, er imidlertid ikke noe kong Charles har bestemt.

Kriteriet for å være en «kongelig vikar», stammer fra en lov fra 1937, kalt the Regency Act. Ifølge loven er det nettopp de fire i arverekken etter fylte 21 år, som kan steppe inn for monarken, skriver Newsweek.

Prins Andrew er dronning Elizabeths tredje barn, og er automatisk en del av arverekken til den britiske tronen. Dermed har han vært eventuell stand-in for sin mor fra da han fylte 21 år gammel i 1981, og er nå kongens «stand-in».

NY KONGE: Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, om at kong Charles nå tar over tronen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

En monark kan derfor ikke utnevne en eventuell «vikar», det blir man automatisk ved å være en del av arverekken til tronen.

- Fortjener det mer

Prins Andrew og de andre eventuelle vikarene kan derimot ikke gni seg i hendene fullstendig. Det er nemlig begrenset for hva de eventuelt kan gjøre. Ifølge The National kan de ikke utvnevne en ny statsminister, behandle saker i Samveldet eller oppløse parlamentet med mindre man har mottatt uttrykkelig instruks fra kongen selv.

Flere har kanskje også bitt seg merke i at dronning Elizabeths nest eldste barn, prinsesse Anne (72), ikke er på listen over kongens eventuelle vikarer. Dette til tross for at hun ofte beskrives som «den mest hardtarbeidene kongelige» med 387 offisielle oppdrag i fjor, ifølge The Guardian.

FULGTE BESTEMOR: Observante seere som fulgte kisten til dronning Elizabeth som ble fraktet til Westminster Hall onsdag 14. september, kunne se at det var noen i kongefamilien som skilte seg ut. Vis mer

Da prinsessen ble født i 1950, var det mannlige arvinger som hadde førsterett til tronen.

I 2013 ble det imidlertid innført en ny lov, First Succession Act, som ga menn og kvinner lik rett til tronen. Loven gjaldt alle som var født etter 28. oktober 2011. Dermed gjelder ikke dette for prinsesse Anne, skriver INews.

Det reagerer grunnlegger og leder for The British Monarchists Society, Thomas Mace-Archer-Mills på.

- År etter år har prinsesse Anne vist at hun er en av- hvis ikke den- mest hardtarbeidende kongelige. Hun har bevist at hun er pålitelig, til å stole på og er forpliktet til jobben, forklarer han overfor INews.

SJOKK: Da vi torsdag kveld var på premieren til «71 grader nord kjendis», får vi vite at dronning Elizabeth er død. Slik reagerte kjendisene. Reporter: Thea Hope. Video: Klaus Fjellro/Rød Løper Vis mer

- Reglene som gjelder nå er rettferdige framover. Men Anne fortjener det mer enn niesen hennes, prinsesse Beatrice, sier Mace-Archer-Mills, og legger til:

- I hvert fall når Andrew og Harry fremdeles er i den posisjonen der en har blitt fratatt pliktene sine, og den andre har kastet de bort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer