REASKJONER: Flere reagerer på den nye traileren til «Skam». Det fordi NRK har valgt å bare vise fram trente, unge gutter. Flere mener dette kan skape kroppspress blant ungdom. Foto: NRK
REASKJONER: Flere reagerer på den nye traileren til «Skam». Det fordi NRK har valgt å bare vise fram trente, unge gutter. Flere mener dette kan skape kroppspress blant ungdom. Foto: NRKVis mer

Raser mot NRKs «Skam»-trailer: - Kan føre til spiseforstyrrelser og depresjoner

Den nye «Skam»-traileren er i hardt vær. 

(Dagbladet): Onsdag valgte NRK å avsløre at karakteren Isak i «Skam» blir den kommende sesongens hovedkarakter.

Traileren de publiserte viser nevnte karakter i en guttegarderobe, omgitt av halvnakne tenåringsgutter. Vann og melk blir kastet rundt i garderoben, mens det er tydelig at de hygger seg.

Nå har det imidlertid kommet reaksjoner på traileren. Ikke fordi den tar opp temaet homofili, men fordi samtlige av guttene i traileren er veltrente.

Det får flere til å se rødt, fordi det kan påvirke unge menn negativt.

- Kan føre til spiseforstyrrelser og depresjoner

Det var Kjersti Westeng i Nettavisen som først tok opp temaet. I et blogginnlegg med tittelen «- De ser jo ut som Calvin Klein-modeller!» tar hun et oppgjør med kroppsfokuset i traileren.

Blogginnlegget går sin seiersgang i sosiale medier, og flere sier seg enig med Nettavisens journalist.

En av dem er idrettsprofessor Jorun Sundgot Borgen ved Norges Idrettshøgskole. Hun understreker at hun ikke har sett traileren, men reagerer sterkt når Dagbladets journalist beskriver hendelsesforløpet.

- Det har aldri vært så mye fokus på å ha en perfekt kropp som nå. Blant gutter skal det trenes store mengder, de skal spise riktig og redusere fettmassen. Unge gutter utsettes for et stadig kroppspress hele døgnet, uttaler hun til Dagbladet.

Borgen mener denne fremstillingen av unge, veltrente gutter er «veldig uheldig» av NRK. Hun sier det kan ha konsekvenser.

- Flere gutter får et dårlig forhold til sin kropp. Jo lenger man er unna den såkalte idealkroppen, jo mer vil det påvirke deg negativt psykisk. I verste fall kan dette føre til spiseforstyrrelser og depresjoner, forteller hun.

Idrettsprofessoren mener at dersom NRK hadde spurt en gruppe tilfeldig ungdom, ville de selv slaktet traileren.

- De hadde nok reagert på at det bare er perfekte kropper, sier hun.

- Større og større problem

Irene Kingswick er daglig leder hos Senter for spiseforstyrrelser. Hennes daglige arbeidsoppgaver går ut på å styre spiseforstyrret ungdom i riktig retning.

Hun har selv sett «Skam» og mener serien har tatt opp mange viktige tema. Traileren har hun imidlertid ikke mye til overs for.

- Jeg synes NRK burde ha tenkt dette bedre over. Serien er et fantastisk fint program som setter søkelys på mye som er viktig. Jeg ville tro de hadde forstått virkningen av noe slikt, sier hun til Dagbladet.

Hun påpeker at kroppspresset blant ungdom i dag er på sitt verste noen sinne. Mye av skylda legger hun på sosiale medier, men også de tradisjonelle mediene. Det er problematisk, mener Kingswick.

- Det er like viktig for gutter å se veltrente og bra ut nå som for jenter. Prosentvis ser vi at det er flere jenter som får anoreksi og bulimi, men at det er likestilt når det kommer til overspising. Det er den vanligste spiseforstyrrelsen, sier hun og fortsetter:

- Det er mange mørketall når det kommer til gutter og spiseforstyrrelser. Det er ekstremt farlig, og mange av dem som sliter møter store vanskeligheter. De tør heller ikke stå fram, fordi det er et såkalt «pikesyndrom». De sliter imidlertid ikke noe mindre av den grunn, forteller Kingswick.

- Ungdommen må tåle dette

Barne- og ungdomspsykolog Willy-Tore Mørch mener på sin side at dette ikke er så problematisk.

- Hadde dette med rendyrking av kraftige og velbygde gutter vært gjennomgående i serien kunne det vært problematisk. Men siden dette er et enkelttilfelle kan jeg ikke forstå at dette er noe farlig, sier han til Dagbladet.

Mørch er kjent med serien, og sier at «Skam» framstiller ungdom på mange forskjellige måter. Han er ikke bekymret.

- Dette må ungdommen tåle uten at det går ut over selvfølelsen, sier han.

NRK: - Står inne for traileren

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, forteller til Dagbladet at de egentlig ikke ønsker å kommentere saken. Han forteller imidlertid at de ikke angrer på bruken av gutter i traileren.

- Vi står inne for denne traileren. Det er gøy å se at det er så stort engasjement rundt den nye sesongen. Vi ønsker diskusjonen velkommen blant seerne våre, sier han.

- Kunne NRK gjort mer for å framstille en mer mangfoldig gruppe ungdommer?

- Det ønsker vi ikke å kommentere. «Skam» er en serie som viser mangfold. Hvis kritikken går på at serien skaper press, kan jeg si at «Skam» ikke gjør det. Man må se på seriens helhet, avslutter Moslet.

- MANGFOLD: Håkon Moslet i NRK og barne- og ungdomspsykolog Willy-Tore Mørch mener ikke at traileren er problematisk. De forteller at serien på alle områder streber etter å vise mangfoldige karakterer. Foto: NRK
- MANGFOLD: Håkon Moslet i NRK og barne- og ungdomspsykolog Willy-Tore Mørch mener ikke at traileren er problematisk. De forteller at serien på alle områder streber etter å vise mangfoldige karakterer. Foto: NRK Vis mer