Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Raser mot politisk partis «nazistiske og rasistiske verdier»

«FUCK SVERIGEDEMOKRATERNAS POLITIKK!»

FÅTT NOK: Timbuktu er ingen tilhenger av det svenske politiske partiet Sverigedemokraterna. I en ny låt, og et Facebook-innlegg, tar han et oppgjør med partiets politikk.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅTT NOK: Timbuktu er ingen tilhenger av det svenske politiske partiet Sverigedemokraterna. I en ny låt, og et Facebook-innlegg, tar han et oppgjør med partiets politikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Den svenske artisten og norgesvennen Jason Diakité (38), langt bedre kjent som Timbuktu, er ikke fremmed for å si ifra når han har noe på hjertet.

«Det Löser Sej»-artisten har flere ganger snakket åpent om egne rasisme-opplevelser, blant annet i et intervju med Dagbladet Fredag i fjor. Han satte heller ikke pris på Frode Øverlis «rasistiske» tegneseriestripe.

I et nytt innlegg på sin offisielle Facebook-side tar han nok en gang til motmæle mot fordommene, og raser mot det svenske politiske partiet Sverigedemokraterna (SD).

«Jeg er sint, jeg er sint for at jeg har møtt på rasisme hele livet. Siden 8-årsalderen har verden med jevne mellomrom minnet meg på at hudfargen min er unormal, mistenksom, uønsket, mindre bra, ikke fin, skitten etc osv.», begynner han.

- Fuck SDs politikk «Sverigedemokraterna er forankret i 90-tallets nynazisme, og er i dag så polerte og flittige at de sitter i Riksdagen. Men uansett hvor mye SD-tilhengere og politikerne forsøker, kan ikke partiets verdier, historie og jevne strøm av rasistiske uttalelser og handlinger fornektes. Nå er det unektelig fakta», skriver han videre i Facebook-innlegget.

Artisten skriver videre at han opplever rasismen som en trussel, og at han ikke lenger vil unnskylde eller skamme seg over hvem han er.

«Istedet setter jeg ned foten og sier: FUCK SVERIGEDEMOKRATERNAS POLITIKK!», skriver han.

Det svenske partiet ble valgt inn i Sveriges riksdag i 2010, og har flere ganger skapt overskrifter av den negative sorten - både i hjemlandet og her i Norge.

Da den svensk-kurdiske komikeren Özz Nûjen besøkte «Skavlan» i oktober, satte han likhetstegn mellom Sverigedemokraterna og norske Fremskrittspartiet under en opphetet rasismedebatt, ifølge Expressen.

Vekker oppsikt med ny låt Den Nobelkonsert-aktuelle artisten Timbuktu slapp nylig låta «Svarta duvor och vissna liljor», som ifølge Svenska Dagbladet inneholder ytringer mot SD - som kan oppfattes som voldstrusler.

Særlig har setningen «Dunka Jimmie gul och blå, hissa i en flaggstång» fått folk til å reagere. Trolig er det Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partileder, som omtales.

Timbuktu har skrevet på Twitter at han «ikke er den som går rundt på byen med jernstenger», men at han «heller uttrykker sitt vrede i musikalsk form».

Lundestad: - Ikke et problem Låta har likevel resultert i en heftig debatt i nabolandet vårt, og leder av Nobelkomitéen Geir Lundestad sier til SVT at det «ikke er Timbuktus smarteste låt».

Lundestad ser imidlertid ingen problem med at artisten skal opptre under Nobelkonserten i Oslo 11. desember.

- Nei, vi har hatt hundretalls artister på våre konserter, og mange av dem har sagt ting som vi ikke nødvendigvis er enige i, sier han til SVT.

Timbuktu er imidlertid ikke den eneste artisten på fredspriskonsertens plakat som vekker oppsikt med kontroversielle utsagn. Også bookingen av kontroversielle Morrissey har fått folk til å reagere.

Den svenske hiphop-artisten ønsker ikke å kommentere denne saken overfor Dagbladet, men i en SMS til SVT skriver artisten følgende:

«En låt, et Facebook-innlegg, en tweet. Mer blir det ikke akkurat nå. (...) Det er trist å se hvordan media henger seg opp i at låta er en trussel når et tenkende menneske så lett kan se at låta er så ufattelig mye mer enn bare det.»