Kong Carl Gustaf:

Reagerer: - Ikke passende

Reagerer på kongens intervju.

FÅR REAKSJONER: Kong Carl Gustafs nye intervju vekker oppsikt. Foto: Shutterstock/NTB
FÅR REAKSJONER: Kong Carl Gustafs nye intervju vekker oppsikt. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Da prins Carl Philip (43) kom til verden ble en ny kronprins født. Han skulle opprinnelig bli Sveriges neste konge, men slik ble det altså ikke.

Bare et drøyt halvår seinere endret Riksdagsvedtaket den svenske arvelinja. Det betød at det eldste barnet arver tronen uavhengig av kjønn.

Grunnlovsendringen ble allerede igangsatt da kronprinsesse Victoria (45) ble født. Men det var først noen år seinere at den trådte i kraft.

- Sønnen min, prins Carl Philip, ble født og så endrer de det plutselig slik at han mister alt. Det er ganske rart, synes jeg, innrømmer kong Carl Gustaf (76) i den nye SVT-dokumentaren «Sveriges sista kungar».

Videre forteller han at som forelder synes han det er «forferdelig».

Kongens utsagn får redaktør i Svensk Damtidning, Johan T Lidwall, til å reagere.

BLEMME PÅ DIREKTEN:Prinsesse Madeleine var på besøk i hjemlandet Sverige. Under et intervju av åpningen går det litt i ball for prinsessen. Video: Pelle T Nilsson. Vis mer

- Undergraver henne

I programmet «Efter Fem», beskriver Lidwall intervjuet for upassende.

- Jeg trodde kongen hadde lagt dette bak seg. Han har tatt dette opp ved flere anledninger siden det skjedde og nå gjør han det igjen. Jeg synes ikke det er passende, forklarer han i programmet, ifølge Svensk Damtidning.

Redaktøren råder kongen til å flytte fokuset på kronprinsesse Victoria og «den fantastiske jobben hun gjør».

- Jeg tror dette handler om at kongen selv ikke har noen innsikt, makt eller mulighet til å påvirke denne avgjørelsen. Hvis han hadde gjort det, hadde det vært en annen sak.

Til Svensk Damtidning forteller Tidwall at det må være lite hyggelig for kongens eldste datter å høre farens mening.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel er vertskap for besøket det norske kronprinsparet har lagt til Stockholm. Første dag med besøk får en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

Redaktøren mener kronprinsessen har tatt jobben som fremtidig statsoverhodet med stort alvor.

- Kongens ord undergraver henne og må være et hardt slag mot alt arbeidet kronprinsessen har lagt ned. Det er ikke overraskende om hun er både såret og skuffet.

- kjipt og unødvendig

Også PR-eksperten og medierådgiveren Paul Ronge reagerer sterkt på kongens uttalelser i intervjuet. Han mener kongen hadde gjort klokt i å ikke snakke om temaet.

- Sunn fornuft er å være stille, om ikke annet for familiens skyld, sier Ronge til Aftonbladet.

TAUS: Kronprinsesse Mette-Marit ville ikke svare på spørsmål om Märtha Louise. VIDEO: Klaus Fjellro. Reporter: Jonathan Gaathaug Nielsen. Vis mer

PR-eksperten mener kong Carl Gustafs uttalelser er illojale mot kronprinsessen.

- At han i det hele tatt tar det opp er kjipt, unødvendig og uskikkelig.

Ingen splid

I SVT dokumentaren kommer det også fram at det svenske hoffet hadde bedt om et supplerende intervju for å avklare hva kongen mener om arven, hvor det kommer fram at han står på sitt.

Kong Carl Gustaf legger til at endringen ikke har ført til splid mellom søsknene, og at prins Carl Philip har «tatt det bra».

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 14.06.2015 SLET MED RINGEN: Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist gav hverandre sitt ja i Slottskyrkan i Stockholm lørdag. Da prinsen skulle tre ringen på sin kjære foran hundretusener fikk han imidlertid litt problemer. Video: Reuters Vis mer

Kongen la i tillegg til at han mener at skiftet har vært styrkende for monarkiet, men påpeker imidlertid at det kanskje heller skulle ha skjedd i forkant av neste generasjonsskifte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer