SKUFFA: Anett Ringstad, som har agenturet for merket Ganni i Norge, ble skuffet over TV 2 da hun så dette bildet. Foto: Instagram
SKUFFA: Anett Ringstad, som har agenturet for merket Ganni i Norge, ble skuffet over TV 2 da hun så dette bildet. Foto: InstagramVis mer

Strikkedebatt:

Reagerer kraftig etter genserbråk på TV 2: - Det er hårreisende

Anett Ringstad, som har agenturet for merket Ganni, reagerer på TV 2s promotering av designkopi.

(Dagbladet): Tirsdag delte TV 2-programmet «God morgen Norge» et innlegg på Instagram hvor programlederne Peter Moi og Vår Staude, samt moteekspert Marianne Jemtegård, «Bloggerne»-profil Anne Brith og strikkegründer Anett Opheim, står ikledd en strikkegenser inspirert av motegiganten Ganni.

«Ganni-genseren er sesongens IT-plagg! 4000kr for originalen eller 500 kr for å strikke selv. Klarer du å se forskjellen?», skriver kanalen til innlegget.

Saken fortsetter under:

Dette får Anett Ringstad, som har agenturet for merket Ganni i Norge, til å reagere.

- Det er et hårreisende innlegg med ren promotering til en kommersiell aktør som tjener penger på vårt design, sier Ringstad til Dagbladet.

Veldig skuffa

Ringstad forteller nemlig om en økende interesse for Ganni-genseren, som ikke bare har vært av det hyggelige slaget.

- Vi opplever kunder som kommer inn i butikkene kun for å finne ut hvordan genseren er laget, sier hun.

Ringstad forteller at de har opplevd at enkelte gensere har blitt ødelagt etter at noen har «dratt og vrengt» i plagget for å telle masker og liknende.

- Vi kan ikke kontrollere om folk sitter hjemme og strikker gensere som likner på våre, men når en kanal som TV 2 gir ren promotering til en som tjener penger på en design som vi har brukt lang tid på å utvikle, blir jeg skuffa, sier hun.

- Jeg reagerte på vinklingen til TV 2 som får det til å virke som at dette er helt greit for Ganni, noe det absolutt ikke er, legger hun til.

Saken fortsetter under bildet:

IKKE GREIT: Anett Ringstad synes promoteringen av kopier av Ganni-designet er hårreisende. Foto: Privat
IKKE GREIT: Anett Ringstad synes promoteringen av kopier av Ganni-designet er hårreisende. Foto: Privat Vis mer

- Ville ikke stille i studio

Ifølge TV 2 handlet innslaget om klesbransjen, hvor redaksjonen stiller spørsmål ved hvor grensen går når det gjelder kopiering av populære plagg.

- Ganni var selvsagt invitert i studio for å diskutere problematikken, men takket nei. Redaksjonen hentet da inn moteekspert Marianne Jemtegård, og hun uttaler at hun mener genseren er «litt for lik originalen til at hun synes det er ok», og at dette er et problem motebransjen sliter med, skriver Karianne Solbrække, nyhets- og aktualitetsredaktør i TV 2, i en mail til Dagbladet.

Likevel kan TV 2 forstå Gannis bekymring over andre aktører som lager liknende produkter. De mener igjen at Ganni burde stilt opp i studio og formidlet dette.

Intensjonen bak bildet var imidlertid at programlederne og gjestene tok på seg både de ekte genserne, og de som liknet - for å illustrere likheten mellom de to genserne.

- Så kan man alltid diskutere form og vinkling, og om vi var nok kritiske i intervjuet. Vi burde også ha understreket at Ganni ikke ønsket å stille i studio. Redaksjonen har valgt å belyse en reell problemstilling, og jeg kan ikke se at vi har begått noe etisk overtramp her, skriver Solbrække.

Hadde aldri hørt om Ganni

Anett Opheim, gründeren bak strikkefirmaet We Knit, forteller til Dagbladet at hun kan forstå Ganni sin reaksjon. Likevel sier hun at det finnes mange gråsoner når det kommer til å hente inspirasjon fra andre strikkeplagg.

Saken fortsetter under bildet:

GANNI-GENSEREN: Dette er Ganni-genseren som flere har laget en kopi av. Foto: Ganni
GANNI-GENSEREN: Dette er Ganni-genseren som flere har laget en kopi av. Foto: Ganni Vis mer

- Det er ingen som har patent på vrang- og rett-masker, og det finnes tusen andre eksempler på strikkeplagg som har hentet inspirasjon fra andre strikkeplagg, sier hun.

Opheim hevder at hun aldri hadde sett genseren i virkeligheten, før hun besøkte «God morgen Norge».

- Jeg fikk se bilde av den på en blogg en gang, og hentet inspirasjon fra den der, forteller Opheim, og legger til at hun aldri har kalt genserne hun lager for «Ganni-genser».

- Det er det i så fall kundene mine som har kalt den, sier hun.

- Lag deg heller noe eget

Moteekspert og tidligere bloggredaktør i Aller Media, Ingeborg Heldal, kan forstå at Ganni blir opprørt over at det oppfordres til å lage billige blåkopier av deres design - slik det kan tolkes i Instagram-innlegget til «God morgen Norge».

- De kan selvsagt aldri gardere seg mot det, og det er velkjent at motehusene blir frustrerte over billigkopiene. Generelt synes jeg ikke det er riktig å kopiere andres design ned til minste detalj, sier hun.

Samtidig kan Heldal forstå at de færreste har råd til å betale 4000 kroner for en strikkegenser.

- Mitt råd er derfor heller å finne på noe eget. Har du ikke råd til en Ganni-genser? Lag deg en strikkegenser ingen andre har maken til. Det er det kuleste, sier hun.

HVEM STRIKKER BEST?: I lys av den velomtalte strikke-kommentaren til «Mesternes mester»-programleder Dag Erik Pedersen, har Dagbladet utfordret årets deltakere, og ham, i nettopp strikking. Vis mer

- Ikke greit

Når Dagbladet ringer moteekspert Marianne Jemtegård, kan hun fortelle at hun medvirket i rollen som journalist for å problematisere temaet rundt kopiering av andres design.

Hun forteller at innlegget som ble delt på Instagram absolutt ikke var vinklingen på sendingen.

- Hele poenget i saken under sendingen var hvor grensene for kopiering går, sier hun.

Og når det er sagt, kan hun forstå hvorfor Ganni reagerer som de gjør.

- Å regelrett kopiere andres unike design er sterkt problematisk, ikke greit, og heller ikke lov, sier hun og legger til:

- Men dette er ikke en enestående sak. Det er et generelt problem i motebransjen. Går du deg en tur i en kjedebutikk kan du bla deg gjennom designkopi fra Gucci, Alexander Wang, Chanel og så videre.