«Farmen kjendis»:

Reagerer kraftig: - Grotesk

Livet i 1923 byr på utfordringer for enkelte inne på gården.

TÅREVÅTT: Det er duket for den årlige «Farmen»-slakten, og heller ikke i år klarer deltakerne å holde tårene inne. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer
Publisert

Det blir følelsesladd i kveldens episode av «Farmen kjendis» når slakteren ankommer gården.

En del av ukeoppdrag er nemlig at forpakterne må bistå med å slakte én av de fire grisene på Steinsjøen gård. Deretter skal grisen henges til mørning i ett døgn, før den så skal parteres. Kjøttet de får fra grisen skal brukes i ulike sveitsiske retter.

Slakting av gårdsdyr er blitt tradisjon under «Farmen»-oppholdet, og fjorårets sesong av kjendisversjonen høstet svært mye kritikk da de avlivet to kaniner.

Det er ikke bare seere som reagerer på slaktingen, også kjendisdeltakerne får seg en støkk når de innser at de må være vitne til at et dyr skal dø.

Blant dem som reagerer sterkest er Christopher Mørch Husby (33). Når han får høre om ukeoppdraget spør han om fritak fra å være en del av slaktingen.

FOBI: Det tar ikke lang tid før utfordrer på «Farmen kjendis», Jan Tore Kjær, må møte sin største fobi. Reporter og video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

- Jeg er dritkeen på å slippe alt som har med den grisen å gjøre, for jeg tror ikke at jeg tåler det, rett og slett, hører man han si i episoden til storbonde Ingrid Vik Lysne (31).

Tok til tårene

I øyeblikket der grisen trekker sin siste pust, kan man se flere av deltakerne gråte.

Til Dagbladet beskriver Husby hendelsen som «ekkel».

- Jeg opplevde det som litt grotesk. Jeg vet jo at denne måten å gjøre det på var den måten man gjorde det på i 1923, men både jeg og flere andre følte på om dette var så viktig å ha med for programmets del. Var det nødvendig?, reflekterer han, og legger til:

- Vi hadde brukt så mye tid på å bli kjent med dyrene, og så skulle vi plutselig slakte ett av dem. Det føltes ganske ekkelt. De som gikk vekk fikk beskjed om å komme tilbake for å se, men det var en del av oss som ikke gadd.

Avslutningsvis forteller han at han er usikker på hvorvidt slaktingen var viktig for opplevelsen inne på gården, eller om det bare er for å «lage god TV».

En annen deltaker som tar til tårene under slaktingen Aleksander Sæterstøl (27). Han kan avsløre overfor Dagbladet at tårene ikke bare handlet om grisen.

NYTT: «Farmen kjendis» og «Torpet» er godt i gang, og denne uka skjer noe som aldri før har skjedd i programmet. Video: Tv 2 Vis mer

- Greia er at jeg lengtet litt hjem, og da vi skulle slakte den grisen tenkte jeg bare på kjæresten min, for da hun var med i «Farmen kjendis» ble hun veldig lei seg da de slaktet. Jeg ble også lei meg fordi vi tok livet av den grisen bare for å lage TV. Det var jæskla kjipt, rett og slett.

Smurte griseblod i ansiktet

- Jeg har vært litt redd for reaksjoner på akkurat det der, forteller Malin Nesvoll (34) til Dagbladet.

Nesvoll er nemlig en av få deltakere som ikke virket å være noe særlig lei seg over at grisen skulle bli slaktet.

- Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle bli «slakte-Malin», jeg trodde jeg skulle være en av de som sto utenfor gjerdet og gråt. Jeg elsker jo dyr, sier hun.

Likevel var hun fast bestemt på at hun var inne på gården for å utfordre seg selv, og for å prøve ting hun aldri hadde gjort før.

- Jeg synes egentlig at alle som spiser kjøtt burde se hva det faktisk går i. Å se den ubehagelige sannheten ved det å være en kjøtteter, og stå i det.

I episoden ser man en ivrig Nesvoll som både skålder og parterer den avdøde grisen. På et tidspunkt smører hun også griseblod i ansiktet.

KASTER KLÆRNE: De andre deltakerne reagerer når Ørnulf Høyer kaster klærne for en vask i nærheten av dem på «Farmen kjendis». Video: TV 2 / Rød Løper. Reporter: Klaus Fjellro. Klipp & Manus: Klaus Fjellro. Vis mer

- Da vi var ferdig med jobben fikk jeg jævlig overtenning og en mestringsfølelse, og bare «yes, jeg klarte det!».

Dagen derpå kjente imidlertid 34-åringen på en følelse som hun sammenlikner med «fylleangst».

- Jeg våknet opp med en skikkelig slakteskam. Jeg tenkte bare «hva gjorde jeg i går? Jeg burde aldri laget de stripene i ansiktet med blod. Dette ble ikke verdig for dyret».

- Da måtte jeg gå rundt og snakke med alle på gården for at de skulle roe meg ned, innrømmer hun.

Dette sier TV 2

TV 2 skriver i en e-post til Dagbladet at selv om de vet at slakt skaper reaksjoner, så var det en viktig del av livet i 1923. Derfor også viktig å vise på TV.

SNAKKER IKKE: Lina Adampour valgte å trekke seg fra «Farmen kjendis» etter kommentarer og vitser fra Ørnulf Høyer. I søndagens episode må storbonden svare for seg. Video: Rød Løper/ TV 2 Vis mer

- Etter mange sesonger med både «Farmen» og «Farmen kjendis» så er vi klare over at slakt skaper reaksjoner, både blant deltakere og TV-seere. I «Farmen»-universet setter vi deltakerne på en gård hvor de skal leve som man gjorde 100 år tilbake i tid, og for 100 år siden var slakt en helt naturlig sak på norske gårder, sier pressesjef Jan-Petter Dahl, og understreker:

- Det å være til stede under slaktingen var helt frivillig for deltakerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer