Kong Charles:

Reagerer: - Mister det helt

Charles har vært konge i mindre enn ei uke. Oppførselen hans skaper reaksjoner, men ekspertene er uenige.

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / UK POOL Vis mer
Publisert

Storbritannias lengstsittende monark, dronning Elizabeth, gikk bort i forrige uke, 96 år gammel. Dette betyr som kjent at hennes eldste sønn, Charles (73), automatisk overtar tronen.

Lørdag ble han offisielt innsatt som konge. Men til tross for at han ikke engang har hatt rollen en hel uke, har han allerede rukket å skape overskrifter omkring sin væremåte.

KRITISERES: Lørdag 10. september signerte kong Charles dokumentene som skal gjøre han til konge av Storbritannia. Fra seansen har to klipp gått viralt. De er sett over 22 millioner ganger på Twitter. Vis mer

Tidligere denne uka omtalte Dagbladet et klipp fra kongens innsettelse som gikk sin seiersgang på internett. Nå sirkulerer nok en småkomisk video av den ferske kongen.

  • Se det aktuelle klippet øverst i saken!

I den angivelig lekkede videoen skal Charles signere noen papirer, og dobbeltsjekker med de rundt seg om han har skrevet riktig dato. Noe han ikke hadde. Når kona, dronning Camilla (75), tar imot pennen hans, innser hun at den lekker blekk, og det er da kong Charles blir tydelig frustrert.

ENGLAND: Kong Charles takker for kondolansene etter sin mor dronning Elizabeth IIs død. Video: Reuters Vis mer

- Hissigpropp

Videoklippet har gått viralt og flere, deriblant Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle, reagerer på 73-åringens oppførsel.

- Kong Charles mister det helt, over en lekkende penn, og det er jo heller ikke den første pennen som har plaget ham siden han ble konge, sier hun og refererer til episoden tidligere i uka.

- Han framstår som en hissigpropp, og det er jo ikke helt heldig når han nå skal bygge et «image» som konge. Det er langt fra slik vi er vant med å se hans stoiske mor, fastslår Vagle.

Hun legger imidlertid til at kongen er en mer følelsesstyrt type, og understreker at han naturligvis er i en sorgprosess.

- At han i disse dager lett blir satt ut av spill, er ikke så rart. Han har mistet sin mor og er i sorg, samtidig som han er blitt landets konge og har vært og skal gjennom et stramt offisielt program.

- Hans kone Camilla virker for øvrig svært rolig ved hans side, og blir nok en god støtte som dronning, legger kongehuseksperten til.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte Kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

- Han er grusom

Historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen mener imidlertid man må ha forståelse for kongens situasjon.

- Jeg skjønner ham veldig godt, medgir han overfor Dagbladet.

- Videoen viser en mann som har holdt det gående siden torsdag. Han kan være anspent, og da skvulper det litt over når ting går galt. Det tenker jeg folk forstår - men det er jo litt morsomt også.

Isaksen mimrer til en annen hendelse der kongen tilsynelatende ikke har merket at mikrofonene har fanget opp det han har sagt. Under en skiferie i Sveits med sønnene prins William (40) og prins Harry (37), for omtrent 20 år siden, skal han under en fotoseanse nemlig ha blitt frustrert over en reporter fra BBC. Ifølge Isaksen kan man høre Charles si: «Jeg takler ikke den mannen der, han er så grusom», mellom sammenbitte tenner.

GÅR VIRALT: Hertuginne Kate forteller hvordan sønnen Louis (4) reagerte på beskjeden om oldemorens dødsfall. Vis mer

- Mindre formell

Historikeren mener likevel at kongen har fått mye «good will» fra folket fordi han har opptrådt på en god måte etter han ble konge.

- Han har vært rundt i hele landet og vist at han sørger sammen med folket over deres dronning - selv om det kanskje er folket som burde sørge med ham over tapet av hans mor - og vist at han har lært av feilene fra 1997, da prinsesse Diana døde. Da deltok ikke kongefamilien i sorgen med folket.

Isaksen forklarer at det er stor kontrast mellom avdøde dronning Elizabeth og hennes sønn kong Charles.

- Dronningen levde et liv som var planlagt ned i minste detalj i 70 år, og i tillegg hadde hun mye selvkontroll. Hun var jo av den gamle skolen hvor man lærte å ikke vise følelser offentlig.

OFFISIELT: Kong Charles III ble formelt utropt lørdag 10. september. Vis mer

- Charles er mye mer menneskelig og mindre formell enn henne. Han har vist at han både er emosjonell og har et temperament. Jeg tror årsaken til at han har blitt så annerledes siste 17 åra er fordi han for første gang i sitt liv er lykkelig, og det har nok mye med dronning Camilla å gjøre. Hun har hatt veldig god innflytelse på ham. En lykkelig konge er en veldig mye bedre konge enn en ulykkelig, tror Isaksen.

Har forståelse

Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Erik Mustad, sier seg enig med Isaksen.

- En kan forstå det, i den situasjonen han er i. Det har vært mye, bare det å ta farvel med sin mor. Mandag er det offisiell statsbegravelse, og han ble konge på minuttet etter moras død, så det er mye å forholde seg til. Selv om han har ventet på denne jobben i 70 år.

SJOKK: Da vi torsdag kveld var på premieren til «71 grader nord kjendis», får vi vite at dronning Elizabeth er død. Slik reagerte kjendisene. Reporter: Thea Hope. Video: Klaus Fjellro/Rød Løper Vis mer

Når det kommer til kongelig etikette er det imidlertid noe som er forventet av ham, nå som han er Storbritannias monark.

- Det er jo selvfølgelig forventet at han bare skal gjøre det han skal, og være hyggelig med alle. Etiketten ligger jo der og den er ganske streng. Du skal følge ordre, men så kan det jo plutselig skje noe som gjør at man kan se noen menneskelige trekk innimellom, sier Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer