SKILLER SEG UT: Midt i bildet sitter U2s gitarist, The Edge. Han ble invitert til den storslåtte Nobelfesten i Stockholm mandag kveld, og stilte opp i dette antrekket. Det er det ikke alle som setter like stor pris på. Foto: NTB scanpix
SKILLER SEG UT: Midt i bildet sitter U2s gitarist, The Edge. Han ble invitert til den storslåtte Nobelfesten i Stockholm mandag kveld, og stilte opp i dette antrekket. Det er det ikke alle som setter like stor pris på. Foto: NTB scanpixVis mer

U2-stjerna får kjeft etter Nobel-galla i Stockholm

Reagerer på Nobel-antrekket: - Etikette­brudd på det groveste

Selv har U2-gitaristen en praktisk forklaring på luevalget.

I går kveld var det duket for den ærverdige Nobel-festen i rådhuset i Stockholm. Tradisjonen strekker seg helt tilbake til 1901, og det er vanlig at vinnere av årets Nobel-priser kommer for å spise middag med kongelige, akademikere og andre mennesker involvert i prosessen.

Blant andre var dronning Silvia (74), kong Carl Gustaf (72), prinsesse Sofia (34) og kronprinsesse Victoria (41) til stede under middagen. Alle hadde kledd seg opp i sine fineste plagg, da det er tradisjonelt at man etter kleskoden «galla» tar på seg enten «kjole og hvitt».

Kronprinsesse Victoria dukket blant annet opp i moras kjole, som dronninga selv brukte på samme fest for 23 år siden. Dette har motepressen skrytt henne opp i skyene for.

GJENBRUK: Kronprinsesse Victoria av Sverige gjorde som dronning Silvia for 23 år siden, og stilte i samme kjole. Det applauderes hun for. Foto: NTB scanpix
GJENBRUK: Kronprinsesse Victoria av Sverige gjorde som dronning Silvia for 23 år siden, og stilte i samme kjole. Det applauderes hun for. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mens de fleste fikk komplimenter for antrekkene sine, var det ikke alle som, ifølge etiketteeksperter, kledde seg etter standarden i går. Rockestjerna The Edge (57), kjent som gitarist i U2, kritiseres nå av svensk presse for sitt utradisjonelle valg av antrekk.

- Brudd på det groveste

Jo da, artisten var, i likhet med andre menn, ikledd «kjole og hvitt» - en slags lang smoking. Det var derimot det som befant seg på hodet hans som nå vekker reaksjoner. Artisten hadde på seg en såkalt «beanie», som kan sies å være en liten lue.

Den falt ikke i god jord hos svenske Aftonbladets kongehusekspert.

- Jeg burde si nei, nei, nei. Fy skam, sånt gjør man ikke, sier Jenny Alexandersson, og fortsetter:

VEKKER OPPSIKT: Ikke alle lar seg begeistre av U2-gitaristens lue. Foto: NTB scanpix
VEKKER OPPSIKT: Ikke alle lar seg begeistre av U2-gitaristens lue. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Man kan ikke sitte ved honnørbordet eller noen av de andre bordene med ei lue eller en beanie. Det er et etikettebrudd på det groveste, sier hun til egen avis.

Svensk Damtidnings kongehusekspert, Helena Wiklund, sier noe av det samme.

- Du er kjempesøt i din lue, og jeg skjønner at det er viktig for ditt image. Men dette var ikke riktig fest for den. Det hadde vært fint om du la den igjen i garderoben, sier hun.

The Edge, eller David Howell Evans, har vært U2s trofaste gitarist helt siden 1976. Han er av flere anerkjente musikkmagasiner blitt kåret til en av de beste gitaristene noensinne, og har spilt med bandet verden over.

Den mørke lua har på mange måter blitt en del av hans uniform. I sine yngre dager gikk han ofte med tørkle på hodet, som han surret rundt sine mørke krøller.

- KALDT: Da The Edge ble spurt om hvorfor han hadde på seg lua, svarer han at det var av praktiske årsaker. Foto: NTB scanpix
- KALDT: Da The Edge ble spurt om hvorfor han hadde på seg lua, svarer han at det var av praktiske årsaker. Foto: NTB scanpix Vis mer

Når Aftonbladet spør om valget av antrekk under Nobelfesten, og den etterfølgende kritikken, virker det ikke som 57-åringen bryr seg stort.

- Det er kaldt ute, sier den ordknappe artisten til avisa.

Ble snakkis

Selv om The Edge sin lue har skapt debatt, var det på langt nær han som stjal showet. Sara Danius (56), Svenska Akademiens avgåtte sekretær, kan på sin side sies å ha gjort nettopp det.

Hun dukket opp i en gigantisk kreasjon i rosa og oransje, og blir av flere omtalt som en «påfugl blant pingviner» etter at bilder fra arrangementet begynte å spre seg.

STJAL SHOWET: Sara Danius er kjent for sin eksentriske klesstil, og stjal på alle måter showet under Nobelfesten i Stockholm mandag kveld. Foto: NTB scanpix
STJAL SHOWET: Sara Danius er kjent for sin eksentriske klesstil, og stjal på alle måter showet under Nobelfesten i Stockholm mandag kveld. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Den er nok ikke bare rettet mot Svenska Akademien. Den er nesten større enn som så. En fargebombe som slår knockout på alle svart-hvite pingviner i salen, mennene i smoking, sa Kulturnyheternas motekritiker, Dennis Dahlqvist, ifølge Aftenposten.

Som kjent har det vært et innholdsrikt år i Svenska Akademien, som er institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris. Det ble ingen slik pris i år, som følge av en rekke konflikter innad i selskapet. Danius valgte etter hvert å forlate Akademien etter alt bråket.

Enkelte mener at antrekket kan være et spark til flere medlemmer av organisasjonen. Det avviser hun selv.

- Jeg synes at det var på tide å vise glede, og at det er på tide med et nytt kapittel, forteller Danius til SVT.