Realityprofil dømt for voldtektsløgn

Kvinnen i 20-åra fikk fengselsdom etter at hun hevdet å ha blitt voldtatt.

DØMT: Kvinnen i 20-åra ble dømt for falsk forklaring. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

DØMT: Kvinnen i 20-åra ble dømt for falsk forklaring. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne i 20-åra er dømt for å ha anmeldt en straffbar handling som ikke var begått. Det framgår av dommen, som kom fra tingretten forrige uke.

Kvinnen, som har vært deltaker i en kjent norsk realityserie, hevdet overfor politiet å ha blitt voldtatt i sommer. Den påståtte voldtekten skulle ha funnet sted etter en privat fest.

Ulike forklaringer

I dommen framgår det imidlertid at vedkommende har gitt flere ulike forklaringer om hvor den påståtte voldtekten fant sted, og hvorvidt det var én eller to gjerningspersoner.

Politiet har kartlagt kvinnens bevegelser, og har gjennom blant annet vitneavhør og overvåkningsmateriale avdekket at voldtekten ikke har kunnet finne sted på angitt tidspunkt.

DØMT: En realitydeltaker i 30-åra ble i september dømt for grov voldtekt av spedbarn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Retten slår fast at kvinnen har oppgitt uriktig forklaring - utover enhver rimelig tvil.

Det ble gjennom blod- og urinprøver funnet spor av både høyt alkoholkonsum og kokain hos realityprofilen.

Politiet fattet raskt mistanke om at forklaringen til kvinnen var uriktig, og ingen ble mistenkt eller siktet for å ha begått den påståtte voldtekten.

- Ikke skyldig

Kvinnen er dømt til 30 dagers fengsel, samt en bot på 10 000 kroner. I tillegg må hun betale saksomkostninger på 2500 kroner.

Å oppgi en oppdiktet forklaring på en straffbar handling har en strafferamme på inntil ett års fengsel.

- Hun er uenig i dommen, og mener hun ikke er skyldig i det hun er dømt for. Hun har imidlertid ikke tatt stilling til om hun vil anke saken, opplyser kvinnens forsvarer, Anette Holt Tønsberg, til Dagbladet.

PRANK: Erik Sæter la ut en video på 17. mai som ble plukket opp av Mads Hansen og brukt til å disse førstnevnte på Instagram. Nå hevder Erik at det hele var en del av en planlagt prank, noe Mads sliter med å tro på. Video: Rød Løper Vis mer

Statsadvokat Kari Buvik opplyser til Dagbladet at saken ikke vil bli anket fra påtalemyndighetens side.

- Viktig dom

Politiadvokat Victoria Kvinnesland, som førte saken på vegne av påtalemyndigheten, sier til Dagbladet at kvinnen ble dømt i tråd med tiltalen.

- Generelt ser politiet svært strengt på denne type saker, altså falske anmeldelser. Allmennpreventive hensyn taler for at personer som kommer med falske anmeldelser ilegges en følbar reaksjon, forteller hun.

Kvinnesland forklarer at det er sjelden man blir tiltalt og dømt for å avgi falsk anmeldelse om voldtekt, da det er vanskelig å bevise at en voldtekt ikke har skjedd. Hun mener derfor det er både viktig og bra at det er gjort i denne saken.

- Det kommer inn såpass mange voldtektsanmeldelser til politiet hvert år som er vanskelige å oppklare fordi de gjerne har et komplekst bevisbilde. Når personer anmelder uriktig, er det med på å svekke troverdigheten til de reelle ofrene. Det er også synd fordi det kan være med på å mistenkeliggjøre personer som ikke har gjort det de er anklaget for. I tillegg er det en sløsing av politiets ressurser, forklarer politiadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer