Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rebecca Blacks (13) kulthit fjernet fra Youtube

«Friday» var sett nesten 200 millioner ganger.

I KRANGEL: Motgangen ser ikke til å ta slutt for Rebecca Black. Når får den 13 år gamle jenta smake voksenlivet når platestudioet krangler med advokatene hennes om rettighetene til kulthiten «Friday». Foto: Stella Pictures
I KRANGEL: Motgangen ser ikke til å ta slutt for Rebecca Black. Når får den 13 år gamle jenta smake voksenlivet når platestudioet krangler med advokatene hennes om rettighetene til kulthiten «Friday». Foto: Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): Du husker sikkert internettfenomenet Rebecca Black (13), som uforvarende fikk en monsterhit på Youtube med låta «Friday».

Men suksessen hadde en bitter bismak for den unge jenta. Rebecca Black mottok drapstrusler, og ble satt under politibeskyttelse.

Nå er låta hennes fjernet fra Youtube, etter å ha blitt sett nærmere svimlende 200 millioner ganger.

Krevde avgift Men det er ikke mobbing, hets og trusler som er årsaken til at den noe spesielle partylåta ikke lenger kan streames gratis fra nettet.

Årsaken er krangling om rettighetene til sangen mellom studioet der sangen ble spilt inn, og Rebecca Black.

Tidligere denne uka ble låta gjort privat, sånn at den kunne leies for 16,50 kroner. Kundene fikk da tilgang på «Friday» i 72 timer. Rebecca Black bedyrer på sin side at hun ikke har noe med den avgjørelsen å gjøre.

«Takk for alle beskjedene angående $2.99-avgiften for å se «Friday»-videoen, jeg har INGENTING med dette å gjøre,» twitret hun tirsdag.

Krangler om penger Krangling mellom Black og platestudioet Ark Music begynte allerede i mars. Da skrev Blacks advokat et brev til platestudioet, og beskyldte dem for brudd på opphavsrett, skriver Hollywood Reporter.

Rebecca Black hadde en drøm om å bli popstjerne, og fikk mora til å betale nesten 12 000 kroner for at et selskap skulle skrive og produsere en låt og video for henne.

Black fikk valget mellom to låter, og bestemte seg altså for «Friday».

Men siden Ark Music ikke er noe plateselskap, men et platestudio, ble det aldri signert noen avtale om rettigheter til ringetoner, faneffekter, konserter og spin off-produkter.

Dermed mener Blacks advokater at Ark Music ikke kan gjøre krav på noen ekstra inntekter for «Friday»s suksess, skriver Hollywood Reporter.

Kan tjene 5,5 millioner Og det er ikke småpenger det krangles om. Rebecca Blacks suksess, som blant annet har sikret henne plass på flere av USAs største talkshows, kan potensielt gjøre jenta til millionær.

OMFAVNET AV STJERNENE: Rebecca Black ble et så stort fenomen at hun fikk en rolle i Katy Perrys nye video til singelen «Last Friday Night (TGIF)». I videoen er det Perry som spiller nerd. Foto: Stella Pictures
OMFAVNET AV STJERNENE: Rebecca Black ble et så stort fenomen at hun fikk en rolle i Katy Perrys nye video til singelen «Last Friday Night (TGIF)». I videoen er det Perry som spiller nerd. Foto: Stella Pictures Vis mer

Ifølge Forbes kan 13-åringen tjene over 110 000 kroner bare på reklameinntekter bare fra Youtube. De tallene var basert på et anslag Black for lengst hadde passert; 30 millioner visninger.

Da videoen ble fjernet, var den sett 167 millioner ganger, skriver US Weekly.

I tillegg kom salgsinntekter for «Friday», som nådde 45. plass på Itunes-lista i USA. Etter at «Friday» ble spilt i den populære tv-serien «Glee», fortsatte den å holde gode plasseringer.

Ifølge Forbes kunne inntektene derfor komme opp i rundt 5,5 millioner kroner.

Dersom det ikke blir enighet mellom Black og Ark Music, må fordelingen av disse pengene avgjøres av en domstol.

ELSKET REBECCA: «American Idol»-dommer Simon Cowell var en av dem som mente det var mye penger å tjene på Rebecca Black. Foto: Peter Kramer/AP/Scanpix
ELSKET REBECCA: «American Idol»-dommer Simon Cowell var en av dem som mente det var mye penger å tjene på Rebecca Black. Foto: Peter Kramer/AP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling